|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Perussuomalaiset haluaa keskituloisen veroalen ? Ruotsissa saa 200e/kk enemmän (13.11.2018 16:41)
Finanssiala: Sdp:n lähdevero vesittyy ? maksajina Suomen työssäkäyvät (13.11.2018 15:32)
Verkkohyökkäys häiritsi Kelan, verottajan ja poliisin palveluita ? KRP: Ainoa epäilty menehtynyt (13.11.2018 14:43)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisa sataman löydettävä oma ekologinen ja ekonominen elintilansa
12.11.2010Loviisan sataman johtajan Aki Marjasvaaran mukaan Kotkan ja Haminan satamien yhdistämisestä syntyvä uusi suursatama on Loviisalle sekä uhka että haaste. Marjasvaaran mielestä nyt tarvitaan linjapäätöksiä.

Satamajohtaja arvioi toukokuun alussa toimintansa aloittavan uuden suursataman vapauttavan kapasiteettia ja kiristävän kilpailua: Hamina-Kotkan satamassa pystytään jakamaan toiminnot järkevästi vaikkapa niin, että ro-ro-liikenne keskitetään Hietaseen, kontit Mussaloon ja sekalainen kauttakulkutavara sekä nestekuljetukset Haminaan.
–Joustavuus ja tehokkuus ovat Loviisan valtteja. Loviisa on ollut yli kymmenen vuoden ajan pituuspakatun eli kontittamattoman sahatavaran suurin vientisatama.
Suursataman syntyminen Loviisan itäpuolelle ei kuitenkaan muuta maantiedettä, Marjasvaara muistuttaa: tuotantolaitoksilta on satamiin sama matka kuin ennenkin. Loviisan kannalta lähin irto- ja kappaletavaraliikenteen satama on ollut Hamina. Muut samoista kuljetuksista kilpailevat satamat ovat Inkoo, Tolkkinen ja Kaskinen, jossa sellutehtaan lakkauttaminen vapauttaa kapasiteettia.
Haminan roolitus uudessa suursatamassa määrittelee Marjasvaaran mukaan pitkälti sen, miten Loviisan sataman toimintaympäristö mahdollisesti muuttuu. Uuden kilpailuasetelman syntyy vaikuttaa sekin, vaihtuvatko satamatoimijat.
Kahden suursataman puristuksiin Loviisa ei Marjasvaaran mukaan kuitenkaan jää: Helsingin Vuosaari ei vaikuta Loviisaan.

Muutoksia edessä

Satamien toimintaympäristön Marjasvaara ennakoi muuttuvan koko maassa, sillä liikenne ei merkittävästi lisäänny. Maailmantalouden kehityksellä on silläkin tärkeä sijansa tulevina vuosina, eli mikä on dollarin hinta lähimmän kahden vuoden aikana.
Myös yhtiöittämisen vaikutusten selvittäminen on vasta alulla. Avoimilla markkinoilla toimivat kunnalliset satamat on yhtiöitettävä vuoden 2013 loppuun mennessä. Se tuo korotuspainetta esimerkiksi hintoihin, sillä kaupunki ei voi subventoida sataman toimintaa.
Suomessa on viitisenkymmentä ulkomaan liikenteen satamaa, joista Loviisan satama on sijalla 18. Aluksia satamassa käy kolmisensataa vuodessa. Tavaraliikenteen määrä yltää tänä vuonna runsaaseen 1,1 miljoonaan tonniin. Satama työllistää suoraan noin 130 henkilöä. Välillinen työllisyysvaikutus on 250-350 henkilötyövuotta.
Viime vuonna Loviisan sataman tulos oli runsaat 6.000 euroa miinuksella, mutta sen kunnallis- ja yhteisöverotuotot olivat noin 900.000 euroa.
Marjasvaara on johtanut satamaa pian kolme vuotta.
–Helpoimmat mahdollisuudet on hyödynnetty. Minun tehtäväni on perustella panostukset: ne eivät saisi maksaa liikaa mutta lisäarvoa pitää tulla. On pohdittava järkevää etenemistä eikä paikalleen saa jäädä.
Marjasvaara on vakuuttunut siitä, että satamaa tarvitaan jatkossa myös muiden yritysten houkuttelemiseen Loviisaan.
–Tietääkseni yhtä lukuun ottamatta kaikki tänne etabloitumista miettineet teollisuusyritykset ovat liittyneet satamaan, hän summaa kolmen vuoden saldon.

Lahden-rata pidettävä käyttökunnossa

Torstai-iltana kaupungin elinkeino- ja kehittämisjaosto saa käsiteltäväkseen 1960-luvulla rakennetun Pitkälaiturin eteläpään kunnostuksen kannattavuuslaskelmia. Sataman laiturialueen keskiosasta on tarkoitus tehdä sahatavaraliikenteen sydän. Ensi vuoden talousarvioon laiturin korjaustöihin ja satama-altaan syventämiseen laiturin kohdalla on kaavailtu 1,5 miljoonaa euroa. Hankkeen toteutuminen edellyttää, että satamaoperaattori toteuttaa oman osuutensa. Siitä on sataman ja operaattorin välillä aiesopimus.
Satama tarvitsee paitsi tarpeeksi syvän väylän, ennen kaikkea hyvät yhteydet maitse. Loviisa on jo pitkään lobannut Liikenneviraston suuntaan Loviisa-Lahti –rautatien kunnostamista. Jos rata peruskorjattaisiin ”viimeisen päälle” rahaa tarvittaisiin 20 miljoonaa euroa. Valtion päässä on kuitenkin viime aikoina suosittu pieniä ja isoja ratahankkeita, ja keskisuuret hankkeet ovat jääneet ilman rahoitusta. Marjasvaara meneekin joulukuun alussa jälleen kerran Liikennevirastoon. Tavoitteena on saada läpi riisuttu ratahanke, joka tulisi maksamaan alustavien laskelmien mukaan vain 3-4 miljoonaa euroa. Summalla turvattaisiin radan pysyminen käyttökunnossa.
Radalla ajetaan nyt 50-60 kilometrin tuntinopeuksilla, mutta jos rataa ei korjata, nopeudet uhkaavat tippua ja se taas tuo lisäkustannuksia radan käyttäjille.
Takalautakin satamalla on: Liikennevirasto on valtion linjauksen mukaisesti sitoutunut pitämään radan liikennöitävässä kunnossa.
Radan merkitys sataman kannalta korostuu, sillä maantieyhteys 167-tietä pitkin on sekin heikko.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI