|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)
Kansanedustajat: Lasten harrastaminen maksaa liikaa ? ?Kustannukset nousseet rajusti 10?15 vuodessa? (20.11.2018 18:47)
Uusi ennuste: Sdp nyt selkeä ykkönen ? mutta tuliko demareille jo ?22 %:n katto? vastaan? (20.11.2018 17:36)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisa nosti veroprosenttia 19,75:een
12.11.2010Loviisan kaupungin taloustilanne kirvoitti valtuutettujen kielet keskiviikkoiltana. Veroprosenttia päätettiin kuitenkin korottaa yksimielisesti 0,25:llä, joten ensi vuonna Loviisan veroprosentti on 19,75.

Alle kolmivuotiaiden kuntalisäksi päätettiin 200 euroa perhettä kohti, mutta Armi Lindellin (vas.) esitys 50 euron maksamisesta saman perheen alle kouluikäisistä sisaruksista kaatui äänestyksessä. Samoin kaatui kokoomuksen ponsi veroprosentin ja talousarvion käsittelystä vastedes samassa kokouksessa.
Lisäksi valtuustossa käytiin yksi henkilövaali poliisin neuvottelukuntaan valittavista.
Alle kolmivuotiaiden kotihoidontuen kuntalisästä oli äänestetty jo sivistyslautakunnassa ja kaupunginhallituksessa. Kysymys on ollut siitä, maksetaanko kuntalisä perhettä vai lasta kohti.
Lakisääteiseen kotihoidontukeen oikeutettuja perheitä on Loviisassa tällä hetkellä noin 200. Yhteensä näissä perheissä on noin 250 alle kolmivuotiasta. Kotihoidontuen määrä on 314 euroa nuorimmasta lapsesta ja 90 euroa perheen muista alle kolmivuotiaista lapsista. Kaupunginvaltuusto päätti vuosi takaperin, että tänä vuonna perheen jokaisesta alle kolmivuotiaasta lapsesta maksetaan kuntalisää 200 euroa kuukaudessa.
Sivistyslautakunnan ja kaupunginhallituksen enemmistö asettui perhekohtaisen lisän kannalle siten, että lisä on ensi vuoden alusta alkaen 200 euroa per perhe kuukaudessa. Armi Lindell (vas.) teki vastaehdotuksen, jossa hän esitti alle kouluikäisistä sisaruksista maksettavaksi lisäksi 50 euroa kuukaudessa. Hän esitti lisäksi, että tuki maksettaisiin takautuvasti hakemuksen jättämiskuukauden alusta sen sijaan, että se kaupunginhallituksen esityksen mukaan maksettaisiin vasta jättämisajankohtaa seuraavan täyden kuukauden alusta. Lindell perusteli lisäpanostusta kuntalisään sillä, että Loviisassa hoidetaan pieniä lapsia kotona enemmän kuin muualla maassa.
–Loviisassa tarvittaisiin 120 hoitopaikkaa enemmän, jos lapset hoidettaisiin kuten muualla maassa. Loviisaan pitäisi rakentaa lisää päiväkoteja.
Lindell perusteli ehdotustaan myös sillä, että kuntalisä on ”Loviisan ainoa valttikortti”. Hän epäili, että moni valtuutettu pitää lisää turhana: ”jos tekee lapsia niin maksakoon”. Tosiasia on, että lapsiperheiden köyhyys on kolminkertaistunut ja tilanne on huonompi kuin 1990-luvulla.

Kalevi Lappalainen (sd.) perusteli kaupunginhallituksen tiukkaa linjaa sillä, että kaikkien on osallistuttava taloustalkoisiin.
–Pienin omaishoidon tuki on 300 euroa, hän vertaili.
Lappalainen epäili, että kuntalisän lisärahoitus olisi pois sivistyssektorilta.
Lindellin vastaehdotuksen kannalle asettuivat kokoomus, vihreät, perussuomalaiset, sitoutumattomat, keskusta ja kristillisdemokraatit. Äänestyksessä kaupunginhallituksen kannalle asettuivat rkp ja sdp, yhtä valtuutettua lukuun ottamatta. Sari Eriksson (sd.) oli Lindellin vastaehdotuksen kannalla. Kaupunginhallituksen kanta voitti äänin 36-22.

Huomio käyttömenoihin

Kaupungin talousnäkymät nousivat uudelleen esiin ensi vuoden veroprosentista päätettäessä. Leena Lindfors totesi rkp:n ryhmäpuheenvuorossa, että 0,25:n korotus veroprosenttiin ei tuo isoa summaa kaupungin kassaan.
–Käyttömenoja on seurattava todella tarkkaan. Siitä syntyvät todelliset säästöt.
Samoilla linjoilla oli myös Kalevi Lappalainen sdp:n ryhmäpuheenvuorossa.
Kokoomuksen Kari Hagfors totesi ryhmänsä hyväksyvän korotusehdotuksen ”pitkin hampain”. Hän kuitenkin katsoi, että korkea veroprosentti vie tasaveron suuntaan ja rokottaa pahiten pienituloisia.
–Kaupungin veroprosentti on esitekortti: se näyttää sidosryhmille, miten kaupungilla menee.
Hagfors antoi ymmärtää, että yrityksistä ja asukkaista kilpailtaessa Loviisa häviää naapureilleen Lapinjärvelle ja Porvoolle: Lapinjärvi päätti äskettäin pitää veroprosenttinsa 19,00:ssa ja Porvoo samana iltana 19,25:ssä.
–On mielenkiintoista, että Porvoo on velkaantunut mutta markkinoi silti itseään alhaisella veroprosentilla. Me olemme päättämässä niinkin korkeasta veroprosentista kuin 19,75.
Hagfors ennusti, että Loviisan kokonaisalijäämä kohoaa seuraavan kolmen vuoden aikana 10 miljoonaan euroon. Tämän vuoden alijäämä on kipuamassa neljään miljoonaan euroon.
Kokoomus ehdotti pontta, jonka mukaan valtuusto edellyttää jatkossa että veroprosentista päätetään samaan aikaan kuin seuraavan vuoden tulo- ja menoarviostakin.
–Nyt menopuolta ei tiedetä.
Oman puolueensa lisäksi ponsi sai kannatusta vasemmistoliiton Lindelliltä ja vihreiden ryhmältä.
Keskustan Asko Vilamaa piti 19,75:n veroprosenttia melko kunnianhimoisena, kun kehysbudjetin lähtökohta oli 20,00:n veroprosentti.
–Ilmeinen olettama on, että käyttökustannuksia pitää oleellisesti vähentää. Esitys kattaa sen, että menoja täytyy kiristää.
19,75:n veroprosentin arvioidaan tuottavan kunnallisveroina 44,0 miljoonaa euroa ja yhteisöveroina 5,9 miljoonaa euroa.
Olof Gren (r.) tivasi kaupunginjohtaja Olavi Kalevalta, olisiko veroprosenttia nyt korotettava, jos valtuusto olisi päättänyt kesäkuussa myydä osan kaupungin vapaa-ajantonteista.
–Myynnistä olisi saatu tuloja 2,2-2,3 miljoonaa euroa.
Kalevan mukaan veronkorotus olisi joka tapauksessa pitänyt ottaa esille.
–Vuosi olisi ehkä voinut mennä [entisellä veroprosentilla]. Petra Paakkasen (r.) mielestä talouskehityksestä on saatu riittävästi tietoa valtuutetuille lokakuussa pidetyssä tilaisuudessa. Hän myös edellytti, että kokoomuksen ponnen hyvät ja huonot seuraukset pitäisi selvittää.
Vanhan Loviisan talouden seurannan puutteet nousivat jälleen pintaan. Kalevan mukaan tietojärjestelmistä voidaan nyt tehdä yhdistelemällä erilaisia infopaketteja valtuutettujen tarpeisiin. Tulevana maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyyn tulee lisäksi talouden seurantaraportti. Tieto elähdytti ainakin osaa rkp:n valtuutetuista niin, että he puhkesivat aplodeihin.
Vihreiden Timo Noroviita olisi kaivannut valtuutetuille pidetyssä infossa myös kirjallista materiaalia. Hän kannatti Hagforsin pontta.
–Päätöksenteko on vastuullisempaa, kun tiedetään tuloista ja menoista.
Hagfors puuttui keskusteluun lisäämällä, että ponsi on tarkoitettu helpottamaan eteenpäin katsomista.
–Budjettivalmistelua se aikaistaisi vain kuukaudella. Monet kaupungit jo toimivat näin. Miksi Loviisa toimisi aina kuin ennenkin?
Ponnen kannalla oli äänestyksessä 23 valtuutettua ja sitä vastusti 35. Ponsi hylättiin rkp:n ja sdp:n äänin, ainoastaan rkp:n Mia Heijnsbroek-Wirén äänesti ponnen hyväksymisen puolesta.
Kiinteistöverot päätettiin yksimielisesti säilyttää ensi vuonna ennallaan.
Myös pysäköintivirhemaksun korottaminen 10 eurosta 40 euroon hyväksyttiin ilman keskustelua.

Vaaliuurnaa tarvittiin

Jäsenten valitseminen poliisin neuvottelukuntaan sai aikaan suljetun lippuäänestyksen, sillä varsinaisiksi jäseniksi oli ylitarjontaa. Rkp esitti varsinaiseksi jäseneksi Olof Greniä, sdp Kalevi Lappalaista ja kokoomus Tapani Huuhtasta. Gren ja Huuhtanen ovat eläkkeellä olevia poliiseja. Kokoomus perusteli omaa ehdokastaan sillä, että jäsenistöön on hyvä valita poliisitaustainen edustaja.
Loviisan paikkoja neuvottelukunnassa on kuitenkin vain kaksi. Gren sai äänestyksessä 55 ääntä, Lappalainen 35 ja Huuhtanen 23. Yksi valtuutettu äänesti tyhjää.
Grenin varamieheksi valittiin Lars Bäcklund ja Lappalaisen varamieheksi Harri Hakala.
Uudenmaan maakuntavaltuustoon sen jäljellä olevaksi toimikaudeksi 2011-2012 valittiin Lars Illman (r.), varalle Camilla Antas (kok.), Merja Grönberg (sd.), varalle Kimmo Nykänen (ps.).

Valtuuston jättänyt Antti Pajari jakoi ruusuja

Valtuustotyön jättänyt kokoomuksen Antti Pajari listasi plussat ja miinukset lyhyeksi jääneeltä kaudeltaan uuden Loviisan valtuustossa sen jälkeen, kun valtuusto oli myöntänyt hänelle eron.
Pajari vertasi valtuustoa kouluaikojensa Rubikin kuutioon: välillä joku sivu saadaan kuntoon ja kun koko kuutio on joskus valmis: ”kiinnostaako enää ketään”.
–Luottamushenkilöksi ryhtyminen on ollut yllättävän vaikeaa. Pajarilta erityiskiitokset saivat rkp:n Agneta Alm ja oman puolueen varavaltuutettu Anja Järvinen. Pajariin teki vaikutuksen Almin syvällinen kuntalain tuntemus.
–Kaikille valtuutetuille pitäisi järjestää kuntalain tentti. Into on usein kova, mutta ei keinoja toteuttaa.
Järvistä Pajari kuvaili ”pätevimmäksi ja ihanimmaksi kunnanvaltuutetuksi ikinä”.
Rkp:n ja sdp:n saamissa ruusuissa oli sen sijaan piikkejä:
–Jos olisin säveltäjä, tekisin rkp:lle ja sdp:lle oikein siirappisen balladin tai operetin. Olette löytäneet toisenne – onnittelut siitä! Kiitokset sai myös Kari Hagfors ”kiusallisen ihanasta” retoriikastaan sekä vasemmistoliiton Armi Lindell:
–Heino esitys Armilta, mietin jopa kannatusnapin laittamista tänne puhujapönttöön.
Pajarin tilalle valtuustoon nousee Pekka Heikkilä. Hänestä tulee myös kokoomuksen edustajaksi kaupunginhallitukseen ja varajäseneksi sen henkilöstöjaostoon.
Heikkilä haluaa lehden välityksellä kiittää luottamuksesta. Niin ikään luottamustehtävistään eron saaneen vihreiden Janina Käyhkön seuraajaksi tekniseen lautakuntaan tulee Sanni Turunen.

Aloite lakkautusuhan alla olevien vapaapalokuntien puolesta

Ainakin rkp:n ja sdp:n valtuutetut sekä osa kokoomuslaisista yhtyi Kim Wahlroosin (r.) tekemään valtuustoaloitteeseen, jossa vaaditaan Loviisan kaupunkia aloittamaan neuvottelut Porvoon kaupungin kanssa uuden Loviisan alueella toimivien vapaapalokuntien säilyttämiseksi. Kaikki ajateltavissa olevat keinot on allekirjoittaneiden mielestä otettava käyttöön vapaapalokuntien lakkauttamisen estämiseksi.
Mikäli Porvoo isäntäkuntana päätyy valtuustossa 8.12. sanomaan irti sopimuspalokuntien sopimuksia säästötoimena, kymmenkunta sopimuspalokuntaa (vapaapalokuntaa) uuden Loviisan alueella lakkauttaa toimintansa.
Allekirjoittajat katsovat, että 140.000 euron säästöillä on katastrofaaliset seuraukset Loviisan seudun asukkaiden turvallisuuden kannalta.
–Taito, läheisyys ja nopeus ovat kaikessa pelastustoiminnassa ratkaisevia.
Mikäli vapaapalokuntia lakkautetaan, myös jäljelle jäävät vapaapalokunnat uhkaavat sanoa irti sopimuksensa solidaarisuustoimenpiteenä.
Kokouksessa jätettiin aloite myös Loviisan seudun veteraanien huomioimisesta sekä leirintäalueen perustamisesta Strömforsin ruukin läheisyyteen. Aloitteiden ensimmäinen allekirjoittaja oli sdp:n Atte Fellman.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI