|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Koskenkylään voitto maailman arvostetuimmassa luontokuvakisassa
09.11.2010Wildlife photographer of the year on maailman arvostetuin luontokuvakilpailu. Kilpailussa on useita sarjoja aikuisille, nuorille ja jopa alle 10-vuotiaille kuvaajanaluille. Paitsi osallistujan ikä, sarjan määrää myös kuvauskohde ja kuvan sisältö: on eläinmuotokuvia, vedenalaista maailmaa, villiä luontoa kaupungissa, kasveja ja erämaaluontoa. Omiin sarjoihinsa kuuluvat myös mustavalkokuvat ja kuvat, joissa taiteellisuus on tärkein kriteeri. Lintujen käyttäytymistä esittävässä sarjassa kauneus yksin ei riitä, vaan kuvassa on sen lisäksi tapahduttava jotakin kiinnostavaa. Tämän sarjan voitti Koskenkylässä asuva Arto Juvonen Domargårdin kaatopaikalla nappaamallaan kuvalla.

Lajien bongaus vaihtui kuvien metsästämiseksi

Arto Juvonen on harrastanut lintuja lapsesta saakka. 2000-luvun alkupuolella digitekniikka vei mukanaan, ja lajien bongaus vaihtui kuvien metsästämiseksi.
- Malttamattomalle miehelle digikuvaaminen sopii, kun näkee heti tulokset, sanoo mies, joka saalisti voittokuvaa viime talvena melkein joka viikonloppu, ja voi istua tuntitolkulla autossa ikkunat avoinna 30 asteen pakkasessa.
Juvonen kertoo käyttävänsä kuvaamiseen kaiken ajan mikä työltä kansainvälisessä muovialan yrityksessä ja nukkumiselta liikenee. Piilokojuja on siellä täällä, ja tietysti myös auto toimii sellaisena erinomaisesti.
- Minä aina sanon keväällä, että Arton huvilakausi alkaa, Ulla Juvonen nauraa. Hän huoltaa niin asuintalon kuin kojutkin, jotta Arto saa keskittyä kuvaamiseen.
- Minä pääsen sitten mukaan palkintojenjakomatkoille, niin kuin nyt Lontooseen, hän jatkaa ilmeisen tyytyväisenä.

Kaatopaikalta ylelliseen juhlagaalaan

Voittokuva on otettu Domargårdin jäteasemalla viime tammikuussa. Kuvassa kanahaukkakoiras on juuri saanut otteeseensa itseään suuremman harmaalokin.
- Monesti saattoi koko päiväkin mennä kaatopaikalla, ettei mitään tapahtunut. Olin kuitenkin nähnyt samantapaisia tilanteita, joten jaksoin odottaa. Aikaisemmin olin aina ollut liian kaukana tai jonkun muun syyn takia en saanut otettua kuvaa oikealla hetkellä, Juvonen kertoo.
Kaatopaikan maisemista ei ole tietoakaan kuvissa, joita Juvonen näyttää suuren luokan juhlagaalasta Lontoon luonnonhistoriallisesta museosta. Kaikki palkitut kuvat ovat näyttelyssä esillä valotauluina tai näyttöinä, joilla värit hehkuvat ja kuva näkyy kirkkaana. Juvosen kuvan esityskoko on n. 80 x 100 cm.
- Jotain kilpailun mittakaavasta kertoo se, että viime vuonna pelkästään Lontoon näyttelyssä kävi yli 300 000 katsojaa. Lontoosta näyttely lähtee kiertämään useimmissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Kaukoidässä, Juvonen tietää.
Suomessa näyttelyä ei valitettavasti nähdä, mutta 18.11. julkaistaan parhaista kuvista koottu kirja suomen kielellä nimellä Maailman parhaat luontokuvat. Palkintojen jaon yhteydessä kirja julkaistiin englanniksi nimellä Wildlife photographer of the year. Palkintosummaa Juvonen ei kerro :
- Matkat palkintogaalaan sillä sai maksettua.
Sitä ei siis tarvinne naapureiden kadehtia, mutta jos tavoitteena on saada kuvansa maailman parhaiden joukkoon, se on sitten toinen juttu.

Omat projektit tärkeitä

Päätyönsä ohessa Juvonen on myös ollut perustamassa yhtä Suomen suosituimmista lintusivustoista yhdessä kuvaajaystäviensä Tomi Muukkosen, Jari Peltomäen ja Markus Varesvuon kanssa. He ovat myös julkaisseet Suomen peruslajistoa esittelevän lintukuvaston, sekä kuvateoksen Linnut vauhdissa. Lintusivustolla lintujen äänistä vastaa monissa projekteissa ansioitunut Hannu Jännes.
Juvoselle kuvaaminen lähellä omaa asuinympäristöä on tärkeää.
- Yllättävän moni luontokuvaaja käyttää maksullisia lintukoppeja. Niitä markkinoidaan sanoen, että niin ja niin monet tunnetut kuvaajat ovat kuvanneet täällä, Juvonen kertoo huvittuneena.
Myös erilaisia kuvausmatkoja järjestetään paljon Suomestakin.
- Minua ei kiinnosta matkustaa kuvaamaan savannin leijonia tai Japanin kuningasmerikotkia satojen muiden kanssa, vaan minua kiinnostavat omat projektit. Yhdessä tunnetummassa kopissa olen vieraillut, se oli nyt kokonaiskilpailun voittaneen Bence Mátén lintukoppi Unkarissa. Tänäkin vuonna tuli kutsu, mutta en tiedä menenkö, Juvonen jatkaa.
Niin, ja kukapa tietää, milloin Juvosen kopeille alkaa ilmaantua vierailijoita.
- Kerran olimme Azoreilla aallonmurtajalla, ja paikalle tuli lintuharrastaja. Esittäydyimme, jolloin hän sanoi : ”Aaaa, you are the one !”

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI