|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)
Ulkoministeriö vahvistaa: GPS-häirintä tuli Venäjältä (15.11.2018 19:02)
Sdp heittäisi hallituksen autoveroalen roskiin ? Suomi pikavauhtia sähköautojen aikaan (15.11.2018 18:18)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Loviisan seudun musiikkiväen yhteisponnistus on Gloria!
04.11.2010Vuosi sitten se alkoi ja nyt ollaan jo mukavasti loppusuoralla: Loviisan seudun musiikilliset voimat koottiin yhteen ja tuloksena on juhlakonsertti Gloria!

Mukana suurhankkeessa on niin amatöörejä kuin ammattilaisiakin: kolme kuoroa, 15 soittajan kamariorkesteri, kolme naissolistia. Lisäksi kuullaan kaksi kantaesitystä. Gloria! juhlistaa uutta Loviisaa, uutta Loviisan seudun seurakuntayhtymää ja myös Lovisakörenin 30-vuotistaivalta ensimmäisenä adventtina 28.11. Loviisan kirkossa. 5.12. konsertti kuullaan Porvoon tuomiokirkossa.
Gloria! –projektissa on mukana paljon musiikki-ihmisiä muutaman vuoden takaisesta suurprojektista, Orfeus ja Euridice –oopperasta. Ajatus juhlakonsertista on Loviisan suomalaisen seurakunnan kanttorin Sari Alakulpin. Elina Mieskolainen puolestaan toimi jo oopperan projektikoordinaattorina, joten sopiva organisaatiokin oli valmiina.
Gloria! –orkesterin soittajat ovat joko seudulta tai ainakin heillä on jonkinlainen kytkös Loviisaan. Kamariorkesterin soitinvalikoimasta löytyvät jouset, urut, trumpetti, fagotti ja oboe.
Laulajia on 60-70, eli mukana ovat suomalaisen seurakunnan kuoro, Lovisakören sekä molempien kansalaisopistojen kuorokurssilaiset. Solisteina ovat sopraanot Rita Bergman ja Mari-Anni Hilander sekä altto Ida Wallén. Kaikki kolme olivat mukana jo oopperaproduktiossa.
Sari Alakulppi toimii kapellimestarina ja muun muassa kuorojen harjoittajana on toiminut ruotsalaisen seurakunnan kanttori Arno Kantola.

Barokin helmiä

Juhlakonsertissa kuullaan Antonio Vivaldin Gloria kolmelle naissolistille, kuorolle ja orkesterille, sekä Arcangelo Corellin Joulu concerto grosso.
Sari Alakulpin valinta osui Vivaldiin, sillä hän halusi kuorojen esitettäväksi teoksen, joka ei olisi ylivoimainen amatöörilaulajille. –Se on kuitenkin tarpeeksi haasteellinen.
Elina Mieskolainen luonnehtii Gloriaa tyypilliseksi Vivaldiksi. –Musiikki on iloista, energistä, ja siinä on kauniita aarioita. Rakenne on kompakti ja sävellys viimeistelty.
Arno Kantola on samaa mieltä:
–Se on helposti laulettavaa, ajatonta musiikkia. On tullut mieleen että musiikki on Bachin kanssa tasavertaista. Kromatiikka on loistavaa.
Glorian esityskieli on latina, koska se on alun perin messumusiikkia.
Corellin concerto grossoa Mieskolainen luonnehtii hurmaavaksi teokseksi. Corelli tunnetaan yhä parhaiten concerto grossoistaan. Barokin aikana kehittyneessä taidemusiikin muodossa muutamaa soitinsolistia säestää orkesteri.

Kaksi kantaesitystä

Juhlakonsertissa kuullaan lisäksi kaksi kantaesitystä: Loviisassa asuva säveltäjä Markus Fagerudd on tehnyt Ida Wallénille ja kamariorkesterille sävellyksen Christer Åbergin tekstiin ”Aftonbön”. Lapinjärven ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Åberg on tehnyt tekstin tätä sävellystä varten.
Toinen kantaesitys on Arno Kantolan säveltämä ”Livsmelodi” Harriet Willner-Illmanin tekstiin. Myös tämä sävellys on tehty Ida Wallénille.
–Molemmilla säveltäjillä on ollut tiedossa Idan persoona. Ida on spesiaali, Mieskolainen luonnehtii tällä hetkellä Baijerin oopperassa laulavaa Wallénia.

Virkistävää yhteistyötä

Kuorot alkoivat harjoitella Vivaldin Gloriaa jo vuosi sitten. Alakulppi kehuu, että mukaan on lähdetty ”valtavalla antaumuksella”.
Myös Lovisaköreniä johtava Kantola kiittelee laulajia: erään kerran kolmen tunnin harjoitusten jälkeen kuorolaiset jatkoivat epävirallisia harjoituksia autotallissa.
–Soittivat ja kysyivät, miten eräs kohta oikein menee, Kantola muistelee nauraen.
Hän sanookin, että ammattilaisten ja amatöörien yhdistäminen on kaikille varsinainen vitamiiniruiske.
Näin laajaa yhteistyötä seudun musiikkivoimat eivät ole aiemmin tehneet. Tuki- ja taustavoimina ovat Loviisan molemmat seurakunnat ja kansalaisopistot, Loviisan kaupunki sekä kulttuuriyhdistys Korkea C.
–Taloudellisesti tämä on aika iso ponnistus, mutta se on paketissa. Tahtoa on löytynyt, Mieskolainen summaa.
Yhteistyötä musiikin merkeissä onkin tarkoitus jatkaa. Alakulppi arvioi, että kuorojen vaatiman pitkän harjoitusajan takia seuraava iso rutistus on ehkä 1-2 vuoden kuluttua.
Glorian kenraaliharjoitus on Pernajassa 21.11., jolloin se kuullaan jumalanpalveluksen yhteydessä ilman solistiosuuksia. Loviisan kirkossa Gloria! –juhlakonsertti kuullaan sunnuntaina 28.11. ja Porvoon tuomiokirkossa seuraavana sunnuntaina 5.12.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI