|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)
KL: 52 työntekijän yritys toimii ilman pääluottamusmiestä ja liittoja ? ?Palkankorotus otettiin heti käyttöön täysimääräisenä? (15.11.2018 11:21)
50 000 nimeä täynnä ? Kansalaisaloite raiskauksen määritelmästä menee seuraavan eduskunnan käsittelyyn (15.11.2018 10:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Eurooppatieto kiinnostaa etenkin nuoria
04.11.2010Itä-Uudenmaan Eurooppatiedotus Porvoossa lakkautetaan vuodenvaihteessa Itä-Uudenmaan maakunnan lakkauttamisen vuoksi. Palvelut saa sen jälkeen Helsingistä, eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfon yhteydestä Arkadiankadulla.

Porvoon maakuntakirjaston yhteydessä sijainnut Eurooppatiedotus saatiin Itä-Uudenmaan maakuntaan vuonna 2004, eli myöhemmin kuin muihin maakuntiin. Tiedotuspisteet maakuntiin perustettiin vuonna 1993 jakamaan kansalaisille tietoa EU-jäsenyysneuvotteluihin liittyen, mutta jäsenyyden jälkeenkin on haluttu pitää yllä alueellista tiedotusverkostoa.

Perustieto alkaa olla hallussa

Veli-Matti Hurtig on toiminut Eurooppatiedotuksessa viisi vuotta, ensin Mikkelissä, sitten Helsingissä ja nyt Porvoossa tästä syksystä vuodenvaihteeseen. Hän arvioi Eurooppa- ja EU-tiedon perusteiden olevan jo pitkälti hallussa etenkin oppilaitoksissa.
- Joskus päästään hyvinkin syvällisiin keskusteluihin EU:n laajentumisen rajoista, liittovaltiosta ja Euroopan rajoista, kertoo Hurtig.
Eurooppatiedotuksesta saa kuka tahansa kysyä mitä mieleen EU:sta juolahtaa. Periaate on, että kaikille vastataan. Viiden vuoden aikana Hurtig on saanut kaksi käsinkirjoitettua kirjettä, muuten viestintä kulkee sähköisesti.
- Peruskysymyksiä tehdään harvemmin, enemmän kysytään jotain täsmällistä tietoa tai dokumenttia. Kysymyksiä on tullut mm. kalastuspolitiikasta ja maatalouspolitiikasta, esimerkiksi missä vaiheessa jonkin asian valmistelu on.
Aina tietoa ei itsellä ole, vaan vastauksia haetaan vaikkapa kyseisestä ministeriöstä.
- Kerran kysyttiin, voinko antaa virallisen vahvistuksen sille, että EU on hajonnut. Näin en voinut tehdä, naurahtaa Hurtig.
Hän kertoo iltauutisista joskus jo voivan veikata, mitä seuraavana päivänä kysytään. Kreikan talouskriisi kirvoitti useita kysymyksiä. Vakiotavaraa ovat EU:hun liittyvät negatiiviset uutiset eri direktiiveistä, esimerkiksi terva- ja joulukuusidirektiivit ovat herättäneet kansalaisissa kysymyksiä.
- Myös rahoituksesta kysytään usein. On hyvä idea ja halutaan tietää, onko mahdollista ja jos, niin mistä, voisi hakea EU-rahoitusta. Mehän emme jaa rahaa, mutta voimme kertoa millaisia rahoitusmuotoja on.
Hurtig arvelee Viron euroon siirtymisen vuodenvaihteen jälkeen aiheuttavan kysymyksiä myös täällä, mistä paljon matkaillaan ostoksille etelänaapuriin.
- Myös Kroatian ja Islannin jäsenyysneuvottelut puhuttavat. Alueellisia eroja on. Helsingin pisteessä ei maatalouteen liittyviä kysymyksiä juuri tule, mutta Itä-Uudellamaalla ja etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa aluepolitiikka, rakennerahastot ja maatalous ovat tärkeitä aiheita.

Töihin tai opiskelemaan

Direktiivien, talouden ja jäsenyysasioiden lisäksi toistuvia kysymysten aiheita ovat opiskelu ja työteko muualla EU:ssa.
- Työntekijän oikeudet ja mahdollisuudet on hyvä tietää, sekä se, mistä työtä voi hakea. Suomesta EU:n alueelle työnhakuun lähtevällä säilyy oikeus Kelan tai työttömyyskassan työttömyyspäivärahaan kolme kuukautta, muistuttaa Hurtig. Hän kannustaa esimerkiksi välivuotta viettävää lähtevän ulkomaille töihin tai opiskelemaan.
- Suomalaiset ovat hyviä työntekijöitä ja kielitaito on hyvä. Sesonkiluonteista työtä on tarjolla esimerkiksi talvella laskettelupaikoissa ja kesäaikaan Välimeren maissa, arvioi Hurtig.

Omaa julkaisutoimintaa

Itä-Uudenmaan Eurooppatiedotus järjesti viime keväänä suositun luentosarjan, jossa kuultiin mm. ulkoministeri Alexander Stubbia.
- On järjestetty myös valokuvauskilpailu ”Eurooppa Uudellamaalla”, pidetty luentoja oppilaitoksissa sekä opettaja- ja muita seminaareja, listaa tiedottaja Veli-Matti Hurtig.
Maakuntien tiedotuspisteissä on osin kaikille yhteisiä teemoja ja luentosarjoja, osin tapahtumia järjestetään vain tietyissä pisteissä.
- Puolustusministeriön kanssa yhteistyössä tehty Afganistan-kierros toteutettiin suppeammin, mutta joskus on ns. roadshow, joka toteutetaan kaikissa pisteissä.
Eurooppatiedotus jakaa tietoa myös messuilla, sekä isoissa tapahtumissa että paikallisissa esimerkiksi opiskeluun ja työhön liittyvillä messuilla.
- Kohderyhmänä ovat kaiken ikäiset, vaikka nuoret ovatkin tärkeä sidosryhmä. Opiskelijoiden lisäksi sidosryhmiä ovat esimerkiksi opettajat, toimittajat ja valtion virkamiehet, Hurtig toteaa.
Eurooppatiedotuksella on omaa julkaisutoimintaa. Materiaalia lähetään mm. kouluille ja kirjastoille. Aiheet liikkuvat yleistiedosta ilmastoon ja Itämereen.
- Suosituin on perustietojulkaisu. Uusin on Suomen EU-edustuston kolumnijulkaisu. Aina suosittu on keittokirja, listaa Hurtig.
Hän on piakkoin lähettämässä tuoreen materiaalipaketin kouluihin. Mukaan tulee myös tieto Porvoon pisteen lakkauttamisesta ja uudet yhteystiedot Helsinkiin.
Opettajat osaavat alueella hänen mielestään jo hyvin pyytää kouluille luennoimaan. Yleisin käyntiaika on, kun lukiossa päästään Eurooppakurssiin.

Miljoonalla nimellä asia käsittelyyn

Pienenkin kunnan asukkaan olisi Hurtigin mielestä hyvä olla kiinnostunut EU:sta ja seurata Euroopan tason politiikkaa ja päätöksentekoa.
- EU:ssa päätetään yhteisistä asioista, joten perusteet olisi hyvä tietää. Olisi hyvä olla tietoinen, mistä puhutaan, jotta voisi halutessaan osallistua ja vaikuttaa. EU:hun on tulossa uusi kansalaisvaikuttamisen keino. Miljoonan nimen kansalaisaloitteella saa asiansa käsittelyyn. Vielä on avoinna, miten nimiä tulee kerätä ja millainen osa väestöstä mistäkin maasta tulisi olla mukana nimilistassa, mutta tämä avaa uuden vaikuttamismahdollisuuden, kertoo Hurtig.
Hän korostaa, ettei Eurooppatiedotuksen tarkoituksena oli kääntää ihmisten mielipiteitä EU-myönteisiksi, vaan tarjota tietoa jonka avulla henkilö voi itse muodostaa mielipiteensä.
- Emme ole mielipidevaikuttajia. Jos järjestämme seminaareja, pyydetään niihin eri puolueiden kansanedustajia. Myös kriittiset äänet ja eri näkemykset pääsevät esille.
Eurooppatiedotusta rahoittaa Suomen ulkoministeriö sekä EU Europe direct -verkoston kautta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI