|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Myllyharjun lukiossa äänestetään tänään
04.11.2010Myllyharjun lukiossa järjestetään tänään torstaina ensimmäistä kertaa seurakuntavaalien ennakkoäänestys, kun vaaleissa saa tästä syksystä alkaen äänestää jokainen 16 vuotta täyttänyt. Lukion 17-vuotiaat oppilaat Aslak Lantta, Antti Huuki, Pauliina Hutka ja Aino Kirjola kokoontuivat kertomaan ajatuksiaan kirkosta, seurakunnasta ja seurakuntavaaleista ennakkoäänestystä edeltävänä päivänä.

- Oppilaille on koulussa kerrottu että vaalit ovat tulossa ja jaettu jonkun verran muuta yleistä informaatiota. Koulussahan ei saa mainostaa mitään, joten esimerkiksi ehdokkaita ei ole esitelty, kertoo koulun rehtori Veli-Matti Malinen. Hetkeä aiemmin koulun kovaäänisistä kuului muistutus seuraavan päivän vaaleista, että kukaan ei unohda ottaa mukaan henkilöllisyystodistusta.

Rippileiri oma juttunsa

Keskustelemaan tulleista neljästä nuoresta kaikki muut paitsi Aslak kuuluvat kirkkoon. Aino, Antti ja Pauliina ovat käyneet rippikoulun leirin muodossa. Myös melkein kaikki ystävät ovat olleet rippileirillä.
- Rippileirillä keskusteltiin papin kanssa yleisistä asioista ja niiden merkityksestä, ja seurakunnan työntekijän kanssa sai puhua enemmän henkilökohtaisista asioista, Pauliina sanoo. Ainon mielestä rippileiri ei ollut liian kirkollinen tai mitenkään tuputtava ja ahdistava. Pauliinan mielestä rippileiri voisi olla myös vähän vanhempana.
- Nyt osaisi kysyä ja keskustella enemmän asioista, Pauliina jatkaa.
Rippileiristä näyttää tulleen melkeinpä oma instituutionsa, jota ei mielletä niinkään osaksi kirkon toimintaa.
- Melkein kaikki kaverit ovat käyneet rippileirin, mutta monia ei esimerkiksi äänestäminen kiinnosta yhtään, Antti kertoo. Sama koskee ristiäisiä ja häitä: ei ajatella, että ne ovat olemassa vain osana kirkon ja seurakunnan toimintaa. Näiden itsestään selvänä pidettyjen asioiden ulkopuolella kirkko ja seurakunnan toiminta ei tämän keskustelun perusteella kiinnosta nuoria juurikaan.

Mielikuva kirkosta tukena ja turvana

Vaikka seurakunnan tehtävistä näille nuorille ja heidän ystävilleen merkitystä näytti olevan lähinnä kesätöiden tarjoamisella, he pitivät sitä monella tavalla tärkeänä muille ryhmille. Kaikki neljä nuorta olivat yhtä mieltä siitä, että kirkon tarjoama apu yksinäisille, vanhuksille ja kriisitilanteissa oleville on tärkeää. He mainitsivat myös ulkomaanavun, jumalanpalveluksen sekä yhteyden Jumalaan ja toisiin ihmisiin tärkeänä. Vaikka kirkolla ja seurakunnalla ei näennäisesti ollut nuorten mielestä suurta merkitystä heidän omassa elämässään, taustalla tuntui olevan vahva luottamus kirkkoon tuen ja turvan tarjoajana.
Aino, Aslakia, Anttia ja Pauliinaa voisi kiinnostaa seurakunnan järjestämä vapaa-ajan toiminta muutenkin kuin rippileirillä, jos siinä ei olisi niin vahvaa uskonnollista leimaa. He eivät ole käyneet Loviisan Alfa & Omega –kahvilassa.
- Nimen yläpuolella lukee ”kristillinen kahvila”. Se ei oikein houkuttele, nuoret sanovat yksimielisesti, vaikka muuten mielellään jatkaisivatkin keskustelua rippileirillä käsitellyistä asioista.

Enemmän tietoa vaaliasioista

Näistä nuorista kaikki kolme kirkkoon kuuluvaa aikoo äänestää. Kukaan ei kuitenkaan ole tutustunut seurakunnan nuorille suunnattuun www. ensimmainenkerta.fi-sivustoon. Aino oli ainoa, joka oli kuullut sivustosta.
- Olisin kyllä varmasti käynyt tutustumassa, jos olisin tiennyt, sanoo Aslak, vaikka ei kuulukaan kirkkoon. Hänellä on muutenkin positiivinen kuva kirkon toiminnasta: - Seurakunta tekee sille kuuluvan homman varmasti todella hyvin.
Nuoret tietävät, että vaaleissa äänestetään henkilöitä neuvostoon ja valtuustoon, ja Aino ja Pauliina myös tuntevat muutaman ehdokkaan. Antti on kokeillut vaalikonetta, ja saanut sieltä jonkun verran tietoa ehdokkaista.
- Olisimme kyllä toivoneet, että enemmän olisi jaettu tietoa siitä, mihin asioihin äänestämällä voi vaikuttaa, eikä vain sanoa, että ”äänestä seurakuntavaaleissa”, tytöt sanovat. Heidän mielestään on hyvä, että ikärajaa alennettiin. - Aika suuri osa tytöistä aikoo äänestää huomisissa vaaleissa. Emme vain oikein ole ehtineet tutustua ehdokkaisiin, tämä tuli niin äkkiä, Aino ja Pauliina lisäävät ja kiiruhtavat poikien kanssa opettajan hoputtamina takaisin tunnille.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI