|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eroaalto Britannian hallituksessa ? ?Tämä on vakavaa? (15.11.2018 14:04)
Li Andersson haluaa 4 päivän työviikon tai 6 tunnin työpäivän: Pikaisesti kokeilu Suomeen? (15.11.2018 13:23)
Huuhkajat torstaina Ateenassa ? lohkovoiton menetys olisi historian eeppisin sulaminen (15.11.2018 12:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Jazzia Lapinjärveltä maailmalle
02.11.2010Suomen ulkoasiainministeriön, tarkemmin Suomen Washingtonin suurlähetystön verkkosivuilla, ei puhuta pelkästään maahantuloluvista ja viranomaispalveluista. Viime kesäkuussa sivuilla kysyttiin ”haluaisitko kuunnella suomalaista huippujazzia livenä Yhdysvalloissa?” Kysymys koski USA:n itärannikkoa kiertämässä ollutta Mikko Innasta ja hänen Innkvisitio-yhtyettään. Perjantaina heidät löysi hieman lähempää, kun yhtye esiintyi Loviisassa ranskalaissaksalaisen Erdmann & Le Bras-jazzduon kanssa. Konsertti oli osa uuden levyn Clustrophyn julkaisukiertuetta.

Pikkukylän poikia

Mikko Innanen on syntynyt Lapinjärvellä 1978. 80-luvun loppupuolella perhe muutti Lapinjärveltä Loviisaan, kun isä Esko Innanen siirtyi Lapinjärven kunnanjohtajan virasta Loviisan Sanomien toimituspäälliköksi. Loviisassa Mikko Innanen löysi kaupungin puhallinorkesterin ja saksofonin, jonka soiton hän aloitti 10-vuotiaana.
- Loviisan puhallinorkesteri ja Bengt Ingelin olivat ratkaisevia tekijöitä jazzmuusikoksi ja saksofonistiksi ryhtymisessäni. Monet vappumarssit on tullut soitettua Loviisassa. On sääli, että puhallinorkesteriperinne on alkanut kuihtua, sanoo Mikko Innanen ennen Loviisan konserttia.
Jazzmusiikki tuli tutuksi paitsi Bengt Ingelinin myös isän levykokoelman ja kautta. Varhaisia ihanteita olivat muiden muassa John Coltrane, Charlie Parker, Duke Ellington ja Billie Holiday. Päätöksen jazzmuusikoksi ryhtymisestä Innasen on kerrottu tehneen jo 12-vuotiaana, ja muutamaa vuotta myöhemmin hän aloittikin opinnot Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolla. Musiikin maisteriksi hän valmistui 2003. Innanen on saanut myös useita palkintoja: vuonna 2000 parhaan solistin palkinnon Getxon kansainvälisissä jazzyhtye-kilpailuissa Espanjassa, 1. palkinnon Jukka Perko-saksofonikilpailussa 2001 ja vuonna 2008 erittäin arvostetun Jazzliiton Yrjö-palkinnon. Työskentelyä ovat helpottaneet useat apurahat, ja uralle mahtuu myös opetustyötä Porvoon Pop-jazz-koulussa, Sibelius-Akatemiassa ja muissa musiikkioppilaitoksissa.

Menestyksen salaisuus?

Palkintojen lisäksi Innanen on saanut lukemattomia ylistäviä arvosteluja. Niiden perusteella hänen valttinsa on paitsi taiturimainen soittimen käsittely, myös erityinen luovuus ja ennakkoluulottomuus. Mitä säveltämiseen tulee, Innanen kertoo olevansa itseoppinut.
- Jo Loviisassa asuessani piirtelin nuotteja paperille. Nyt julkaistulla levyllä kaikki kappaleet ovat joko omia sävellyksiäni tai improvisaatioita, Innanen kertoo ennen Loviisan konserttia.
Kuten suurlähetystön sivuilla asiasta kirjoitetaan, ”Innanen yhdistelee jazziin vaikutteita kaikenlaisesta musiikista – siitä, mitä kulloinkin mieleen sattuu juolahtamaan. Hänen musiikissaan voikin kuulla vivahteita niin maailmanmusiikista kuin vanhoista elokuvasävelmistä.” Taustaakin analysoidaan: ”Koska Innanen vietti lapsuutensa ja nuoruutensa pienessä Lapinjärven kunnassa, kukaan ei rajoittanut hänen musiikillista mielikuvitustaan. Pikkukaupungissa kukaan ei kertonut, mitä jazzissa saa ja mitä ei saa tehdä. Ehkäpä juuri tästä syystä Innasen musiikki ei tunne rajoja.” Siihen aikaan ei netissä nykyisin jylläävä musiikkibisneskään päässyt ihan jokaiseen olohuoneeseen.

Monenlaisia kokoonpanoja

Innanen esiintyi Loviisassa Mikko Innanen & Innkvisitio-yhtyeensä kanssa. Edellisestä Loviisan konsertista ehti vierähtää viitisen vuotta. Innasen lisäksi kokoonpanossa soittivat Daniel Erdmann saksofonia, Seppo Kantonen syntetisaattoria ja Joonas Riippa rumpuja. Yhtyeen ruotsalaisjäsen Fredrik Ljungqvist ei päässyt Loviisan konserttiin, vaikka esiintyykin uudella levyllä.
Innanen soittaa myös useissa muissa kokoonpanoissa, ja on esiintynyt lukuisten muusikoiden kanssa Euroopassa, USA:ssa, Kanadassa, Japanissa, Kiinassa, Marokossa, Brasiliassa, Vietnamissa, Venäjällä, Singaporessa ja Malesiassa.
Loviisassa Innkvisition kanssa esiintyi jazzduo Erdmann & Le Bras. Duossa ranskalainen Francis le Bras soittaa pianoa ja kosketinsoittimia ja saksalainen Erdmann, joka soitaa myös Innkvisitiossa saksofonia. Duo on tänä syksynä Suomessa ensimmäistä kertaa, ja on ehtinyt esiintyä mm. Laulumiehissä ja Juttutuvassa Helsingissä yhdessä Innkvisition kanssa. Duoa on kehuttu persoonallisista sävellyksistä sekä komeasta, melodisesta ja piristävästä musiikista.
Yhtyeet esiintyivät perjantaina Lovisa Gymnasiumissa. Ennen konserttia paikalla oli vain yhtyeiden jäseniä, Innkvisition manageri Charles Gil ja Agneta Longhurst Loviisan kaupungilta. Teknistä apua ei ollut tarjolla, ja Innanen sai itse kiipeillä pianon päällä, että edes yksi spottivalo saatiin toimimaan ja käännettyä suurin piirtein oikeaan asentoon. Tiedotus konsertista ei ollut tavoittanut suurta yleisöä, paikalla oli noin 40 kuulijaa.
- Me kuulimme konsertista vasta kun meiltä pyydettiin soitinta lainaksi tänään perjantaina, kertovat Loviisalaiset Hanna Neuvonen ja Arto Wiikari. He olivat ilman muuta menossa konserttiin ja yrittivät vielä viime hetkillä saada sanaa eteenpäin tutuille ja ystäville.
Liian monilta jäi kuulematta intensiivinen ja kiinnostava konsertti. Ei onneksi kuitenkaan Timo Noroviidalta, jonka Innanen esitteli kesken konserttia luokanvalvojakseen Myllyharjun yläasteelta.
- Muistan jonkun juhlan, jossa en ollut ihan tyytyväinen soittoosi, Noroviita sanoi luokanvalvojan auktoriteetillaan. Innanen esitteli yleisön joukosta myös opettajansa Bengt Ingelinin. Kaiken kaikkiaan parituntisen konsertin aikana musiikin vaihtelevat sävyt ja rytmit sekä mukaansatempaava hyväntuulisuus olivat hymyistä päätellen tarttuneet yleisöönkin.
- Hyvältä tuntui, sanoi Kati Kivilahti-Fagerrudd tyytyväisenä. Tämä tosiaan herätti eloon kaikki aistit, ja lavalta pudonneiden ja kohti yleisöä vierineiden soitinten myötä elämys oli muuttua melkeinpä käsin kosketeltavaksi. Konsertti oli hieno tilaisuus päästä kuulemaan huippujazzia pienessä Loviisassa.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI