|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Huuhkajat tappiolla Ateenassa lohkovoittoon ? EM-unelma elää! (16.11.2018 00:22)
Kärpät jyrää Liigassa ? yleisömäärissä ei näy (15.11.2018 22:53)
St1-miljardöörille tukea: Afrikan metsäkatastrofista voi tulla suuri ilmastoratkaisu ? Suomella nyt sauma isoihin tekoihin (15.11.2018 20:53)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Uuden Aurora-sarjan valmistus tehtaalle ainutlaatuinen mahdollisuus”
29.10.2010Sähkötarvikkeita tuottava Strömforsin tehdas entisen Ruotsinpyhtään ruukissa työllistää tällä hetkellä noin 260 työtekijää. Aiemmin Lexelin omistuksessa ollut tehdas myytiin Schneider Electricille vuonna 1999. Alkuvuosina tehtaalla ei omistajanvaihdos juuri näkynyt, mutta viime vuosina tehtaalla on tehty käytäntöjen yhtenäistämistä sekä toiminnan tehostamista. Vuonna 2003 tehtaalta siirrettiin myynti ja markkinointi osaksi Espoossa toimivaa Schneider Electric Finlandia ja tehdas keskittyi tuotantoon ollen nykyisin Schneider Electricin sisäinen toimittaja. Vastaava maakohtainen myynti- ja markkinointiorganisaatio on myös mm. Ruotsissa.

Strömforsin tehtaalle on siirretty Schneider Electricin muiden tehtaiden toimintoja. Ensin Ruotsin Båstadista siirrettiin Eljon tehtaan tuotanto vuonna 2007 ja viimeksi viime keväänä Helsingin Konalan tehtaan tuotannosta noin 35 prosenttia. Muut Konalan tehtaan osat siirrettiin Latviaan ja Saksaan. Uusin positiivinen uutinen on Aurora-tuoteperheen valmistamisen aloittaminen Strömforsilla. Aurorasta, joka tullaan piakkoin lanseeraamaan Exxact-markkinointinimellä, tavoitellaan Pohjoismaiden parasta sähkökalustesarjaa.
Tehtaan uusi johtaja on ranskalainen Emmanuel Boyer, joka perheineen on jo muuttanut Ranskasta Helsinkiin. Hän luonnehtii uuden tuoteperheen saamista Strömforsiin ainutlaatuiseksi mahdollisuudeksi. Aurora-tuoteperhettä markkinoidaan koko Pohjolaan.
- On merkittävää saada uusi kalustesarja näille leveysasteille, vahvistaa tehtaan henkilöstöpäällikkö Maria Boije-Malm.

Viisaita ja vähemmän viisaita

Viimeisen kahden vuoden aikana tehtaaseen on tullut robotteja. ”Viisaita” robotteja on noin 15. Ne suihkivat monivaiheista työtään omissa eristetyissä bokseissaan. Näissä ns. kiillotettujen muoviosien valmistuksessa on tärkeää, ettei osia kolhita eikä niihin tule naarmuja, ja robotti pystyy tähän parhaiten. Lisäksi jokaisella koneella on ”vähemmän viisas” robotti, eli ns. manipulaattori yksinkertaisia tehtäviä varten.
Ylivoimaisesti suurin markkina-alue tehtaan tuotteilla on Ruotsi. Suurin osa tuotannosta menee isoihin, julkisen rakentamisen projekteihin, mutta myös kotitalouksille yhtiön pistorasiat ja kytkimet ovat tuttuja tuotteita. Lopputuotteita tehtaalla on useita tuhansia. Pelkästään tulevassa Aurora-tuoteperheessä tuotteita on noin 800. Eri komponentteja tehtaalla pyörii useita kymmeniä tuhansia. Materiaalivirta liikkuu kokonaan ns. pikkujunilla, jotka kuljettavat komponentteja kokoonpanoon ja valmiita lopputuotteita sieltä pois. Materiaalivirtaa ohjataan ns. imuohjauskorteilla.

Naisvaltainen ala

Kokooja Teija Väätäinen on työskennellyt tehtaassa vuodesta 1986. Työyhteisö on naisvaltainen, Strömforsin tehtaan työntekijöistä on tällä hetkellä naisia noin 70 prosenttia.
- Viime vuosina on tullut useita nuoria miehiä, alussa täällä ei juuri ollut kuin naisia, kertoo työssään hyvin viihtyvä Väätäinen. Kokoonpanon ns. soluissa voi työskennellä yhdestä neljään henkeä. Solujen etu yksittäisiin työpisteisiin verrattuna on niiden joustavuus, tehokkuus ja ergonomia. Solujärjestelmässä kapasiteettia voidaan lisätä helposti ja nopeasti lisätä kysynnän mukaan. Solusta ei poistuta hakemaan osia tai viemään valmiita, vaan pikkujuna hoitaa materiaalivirran molempiin suuntiin. Hallin seinällä on ruutu, josta jokaisen pisteen kohdalla voi värikoodien avulla seurata, miten hyvin tuotanto sujuu. Jokaisella koneella on teoreettinen maksimiarvo. Vihreä väri kertoo vauhdissa pysytyn, sininen sovittua taukoa ja punainen sitä, että jossain on vikaa.
- Työntekijät seuraavat itse ja kommentoivat ongelmia. Ongelmat ja teholuvut käydään läpi joka aamu, kertoo tehtaan tekninen päällikkö Jari Paunonen.
Yhtiössä kirjataan tarkkaan sekä työtapaturmat että läheltä piti –tilanteet. Henkilökuntaa kannustetaan kiinnittämään huomiota työturvallisuuteen järjestämällä esimerkiksi arpajaiset, kun tietty määrä päiviä on saatu kulumaan ilman työtapaturmia. Vakavia työtapaturmia tehtaalla ei ole sattunut vuosikymmeniin.
Työntekijöitä tehtaalle tulee lähiympäristön lisäksi Kotkasta, Porvoosta, Loviisasta ja Elimäeltä.
- Meillä on yli 30 vuotta työssä olleita, mutta myös useita uusia, nuoria ihmisiä, kertoo Paunonen.

80 prosenttisesti kokoonpanoa

80 prosenttia tehtaan työstä on kokoonpanoa. Tehtaassa on neljä osastoa. Ruiskuvaluosastolla tehdään muoviosia, kahdella osastolla kokoonpanoa ja yhdellä elektroniikkatuotteita. Ensimmäisellä kokoonpano-osastolla valmistetaan ns. vanhoja Strömforsin tehtaan tuotteita lähinnä Suomen markkinoille. Toisella kokoonpano-osastolla tehdään pääasiassa Ruotsin tehtaalta siirrettyjä tuotteita, pääasiassa länsinaapurin markkinoille.
Työtä tehdään muoviosastolla tällä hetkellä keskeytymättömässä kolmivuorotyössä ja muilla osastoilla kahdessa vuorossa. - Tarpeen kasvaessa voimme helposti joustaa, toteaa Paunonen. Lopputuotteita ei varastoida Strömforsin tehtaalla ollenkaan, vaan ne kuljetetaan Ruotsin Örebrohon.

Pitkät perinteet

Schneider Elecricin ostettua Strömforsin tehtaan Lexeliltä, yhdistyi myös kaksi pitkän teollisuushistorian omaavaa yritystä. Strömforsin tehtaan juuret ulottuvat aina 1650-luvun rautaruukkiin. Sotien jälkeen vuonna 1947 perustettiin muovitehdas. Pitkään jatkunut Ahlströmien suvun omistus ja osaomistus päättyi vasta Schneider Electricin kanssa solmittuun kauppaan. Ranskalaisen Schneider Electricin juuret ovat raskaassa terästeollisuudessa 1800-luvulla. Nykyisin yritys on kansainvälinen yritys, jossa työskentelee yli 100 000 työntekijää. Suomessa yhtiöllä on noin 1 000 työntekijää 23 paikkakunnalla.
Yhtiö on listattu Pariisin pörssiin. Alueittain myynti jakautuu tällä hetkellä niin, että Länsi-Eurooppa on suurin markkina 35 prosentilla. Pohjois-Amerikan osuus myynnistä on 27 prosenttia ja Aasia-Tyynimeren alueen 21 prosenttia. Itä-Euroopan osuus on kuusi prosenttia ja muun maailman 11 prosenttia. Ns. uudet talousalueet tulevat olemaan yhä tärkeämmässä asemassa, vaikka kasvun paikkoja nähdään myös nykyisillä markkinoilla.
Energianhallinnan asiantuntijana profiloituva yhtiö tarjoaa asiakkailleen kokonaisratkaisuja, joissa voidaan hoitaa integroidusti ja energiatehokkaasti esimerkiksi kokonaisen kiinteistön ilmastointi ja jäähdytys, valaistus, kulunvalvonta, turvallisuus, sähkön jakelu, energian valvonta ja ohjaus, koneistojen ohjaus, kriittinen sähkönjakelu, IT data sekä hyödyntää uusiutuvaa energiaa.
Strömforsin tehtaan johtaja Emmanuel Boyer toteaa, että energian käyttö on pysyvä haaste.
- Tosiasia on, että energian kysyntä kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä ja samalla kasvaa hiilidioksidipäästöjen vähentämistarve, jotta vältämme dramaattiset ilmastonmuutokset. Tämän ongelman ratkaisemisessa energian hallinta on avainasemassa.
Hän huomauttaa yhtiön panostavan jatkuvasti sekä tutkimukseen että kehitystyöhön.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI