|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kansanedustaja: Poliittisten lakkojen verotuki poistettava (23.10.2018 11:18)
Työllisiä enemmän ja työttömiä vähemmän ? mutta hallituksen oma tavoite ei täyttynyt vieläkään (23.10.2018 09:11)
Emeritusprofessori hallitukselle Ylellä: Irtisanomislaki pois, ay-liikkeeltä korvaava ratkaisu (23.10.2018 08:10)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Nuoret tarvitsevat tilaa ja turvaa
29.10.2010Koskenkylän nuorisotilassa on keskiviikkoiltana tiivis tunnelma. Kolmen-neljänkymmenen neliön huoneessa viitisentoista nuorta katsoo televisiota, toiset sohvalla istuen ja osa lattialla, koska sohvapaikkoja ei riitä kaikille. Tilassa on lisäksi keittiö, jossa Pernajan seurakunnan nuorisotyöntekijä Dan Krogars tekee nuorille ja toiselle ohjaajalle Tiina Möllerille herkkuja. Keskiviikkoiltana tarjolla oli köyhiä ritareita, joita moni nuori ei ilman Dania olisi edes maistanut.

Tilaongelmia

Nykyinen Koskenkylän nuorisotila on ollut käytössä pian vuoden verran. Se sijaitsee aivan Koskenkylän joen kupeessa Askolinin kartanoon kuuluvassa rakennuksessa. Tila on hyvässä kunnossa ja viihtyisä, keittiönkaapit ja eripariset mutta modernit ovet ovat perua tiloissa aiemmin toimineen Polywoodin keittiöesittelystä. Koskenkylän nuorisotila on uuden Loviisan pohjois- ja itäpuolen ainoa nuorisotila, ja lähes kaikki sitä käyttävät nuoret asuvat Koskenkylässä. Tilan ongelma on koko, isommille tiloille olisi kova kysyntä.
- Tämä on sellainen tila, että jos vaikka joku nuori tulee ensimmäistä kertaa, saattaa pelästyä, kun on vain yksi huone, jossa kaikki tuntevat toisensa. Siihen on vaikea tulla mukaan ulkopuolelta, kun ei voi katsella toimintaa huomaamattomasti sivummalta aluksi. Lisäksi tilassa on vain yksi poistumistie, sanoo Tiina Möller.
- Muuten paikka on hyvä, ja on hienoa että Askolinin kartanolta vuokrattiin se meille ilman ennakkoluuloja. Koskaan ei ole sanottu, että ”älkää sitten” tai ”olkaa sitten”.
Ennen ohjattua toimintaa Koskenkylän nuoret pitivät itse yhteistä oleskelupaikkaa Koskenkylän eläkeläistaloissa. Sieltä siirryttiin Arkkiin K-kaupan viereiseen taloon, mutta ongelmana oli, että tilat olivat yhteiskäytössä mm. päiväkerhon kanssa.

Paljon kysyntää, vähän resursseja

Dan Krogars on Pernajan seurakunnan ensimmäinen nuorisotyöntekijä, ja on ollut virassaan vuodesta 2005. Tiina Möller aloitti Pernajassa nuoriso-ohjaajana 2006.
- Kun aloitimme, mukana oli kymmenkunta nuorta. Nyt määrä on suurin piirtein kaksinkertainen, ja lisää nuoria tulee koko ajan, koska alueella on paljon lapsia, sanoo Möller, ja harmittelee sitä, että uuden Loviisan myötä laajentuneelle toimialueelle ei saatu lisää henkilöresursseja.
- Olen Loviisan neljästä nuorisotyöntekijästä ainoa, joka työskentelee kokopäiväisesti nuoriso-ohjaajana, Möller lisää.
Nuorisotilaan voi tulla, kun on täyttänyt 13 vuotta, ja vanhimmat ovat 18 vuoden molemmin puolin. Tila on avoinna maanantai- ja keskiviikkoiltaisin puoli kuudesta puoli yhdeksään. Television katselun lisäksi voi pelata pingistä, mutta keskiviikkoiltana mailoja oli vain yksi.
- Jos saisimme isommat tilat, voisimme järjestää monipuolisempaa toimintaa ja esimerkiksi erilaisia kerhoja, ja jos aikuisia olisi enemmän, voisimme pitää tiloja useammin auki, Möller miettii.
Suurempia tiloja etsitään kyläyhdistyksenkin toimesta.
- Kävimme juuri katsomassa Askolinin vanhaa navettaa, jonka remontointiin kyläyhdistys voisi mahdollisesti anoa apurahaa, kertoo Johan Järvinen, jonka tytär viihtyy hyvin nuorisotilassa kavereiden kanssa.
- Hienoa, että joku jaksaa tehdä töitä nuorten kanssa, Järvinen sanoo.
Yhtenä tilavaihtoehtona keskusteluissa on ollut lähistöllä oleva vanha kauppa, mutta siihen on melko suurella varmuudella tulossa kirjasto.

Nuoria eri elämänvaiheissa

Ainakin keskiviikkona nuoret viettivät iltaa sulassa sovussa. Sohvilla istuttiin kylki kyljessä, ja osittain sylittäinkin. Nuoret olivat kuin yhtä suurta perhettä, ja tunne siitä, että jokainen sai olla rauhassa oma itsensä, oli vahva.
- Tämä on sellainen paikka, jossa voi ottaa rennosti. Olisi kiva jos viikonloppunakin olisi joku paikka ja jos tilaa olisi enemmän. Kun tänne ei pääse, pyöritään kaupalla tai ulkona samoissa porukoissa, kertoo 14-vuotias Juudit. Hänellä on kolme isoveljeä, joista kaksi nuorempaa käy vielä nuorisotilassa. Myös 13-vuotias Riku ja 16-vuotias Joni ovat ehdottomasti sitä mieltä, että tilaa tarvitaan enemmän.
- Muuten hyvä paikka, mutta liian pieni sohva, sanoo Riku. Riku tulee kerholle pyörällä ja Joni mopolla, jota ilman neljän kilometrin matka olisi pimeässä liian pitkä. Tilaa käyttävät nuoret ovat paitsi eri-ikäisiä, myös hyvinkin erilaisissa elämäntilanteissa: Riku käy koulua Loviisassa, ja Joni opiskelee jo kokin ammattiin Porvoossa.
- Olen työskennellyt näiden nuorten kanssa nyt muutaman vuoden, ja olemme oppineet tuntemaan toisemme. Tämä on tosi hyvä porukka, Möller sanoo.
Ja miksipä ei olisi, jos siihen vain annetaan mahdollisuus: tilaa olla oma itsensä ja välittäviä aikuisia tueksi ja turvaksi.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI