|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)
Lukko nollasi tappiokierteessä olevan HIFK:n: ?Aika simppeli lopputulos? (16.11.2018 22:06)
?Seuraavat vuosikymmenet muuttavat koko eläkejärjestelmän logiikan? (16.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lapinjärvellä koulutetaan ensi vuonna noin 1 800 siviilipalvelusvelvollista
26.10.2010Lapinjärven koulutuskeskuksessa tarjottiin eilen tietoa siviilipalveluspaikkojen yhteys- ja vastuuhenkilöille. Neuvottelupäiville osallistui noin 80 suunnilleen samasta määrästä yhteisöjä. Vastaavanlainen päivä pidettiin Jyväskylässä 14.10. Suurin osa sivareista oli kuntoisuuslomalla, joten koulutuskeskuksessa oli normaalia hiljaisempaa vierailla.

Lapinjärven koulutuskeskuksen johtaja Mikko Reijonen kertoo palveluspaikkoja löytyvän kohtuullisesti. Tavoite on, että ns. legioonalaisia eli työpalvelunsa koulutuskeskuksessa suorittavia olisi vuodessa alle 50. Tässä tavoitteessa on kuluvana vuonna pysytty.
- Pääosin palveluspaikkoja haetaan omalta asuinpaikkakunnalta tai kotiseudulta. Pääosin palveluspaikat ovat Etelä-Suomessa, Reijonen kertoo.
Itä-Uudellamaalla saisi paikkoja olla hänen mielestään ehdottomasti enemmän ja laajemmin. Nyt paikat ovat Porvoo-painotteisia. Lapinjärven kunnalla on vuosittain muutamia palvelustaan suorittavia.
Koska moni osallistuja oli Lapinjärven koulutuskeskuksessa ensimmäistä kertaa, Reijonen kertoi kuulijoille alueen rakennuksista, henkilökunnasta ja siviilipalveluksesta yleensä. Siviilipalvelukseen hakee vuosittain noin 2 500 henkeä, mikä on noin yhdeksän prosenttia ikäluokasta. Siviilipalveluksen aloittaa vuosittain 12 erää, yhteensä noin 1650 henkilöä.
- Joka kuukausi sisään tulee noin 140-150 velvollista. Ensi vuonna koulutamme noin 1 800 velvollista. Palvelusaika on 362 vuorokautta. Siviilipalvelus alkaa aina peruskoulutusjaksolla täällä koulutuskeskuksessa ja se kestää 28 vuorokautta. Hyväksyttyjä palveluspaikkoja on noin 2750, mutta aktiivisia näistä on noin 1 800 ja noin 800 paikassa on velvollisia ollut vuoden aikana, kertoi Reijonen.

Pilottina miehisyyden myytit

Peruskoulutusjaksolla velvollinen saa yleisiä kansalaisvalmiuksia sekä yleisiä valmiuksia niin väestönsuojeluun kuin pelastustoimintaankin. Luonteeltaan peruskoulutusjakso on yleishyödyllistä. Koulutuksessa voi suuntautua kolmeen eri vaihtoehtoon: palo, pelastus ja väestönsuojelu eli PP, ympäristön ja kulttuuriomaisuuden suojelu oli YKS sekä yleissivistys ja kansalaisvalmiudet eli KAVA. Lisäksi valittavissa on VOKT, eli väkivaltaongelmien konkreettinen torjunta. Ruotsinkielisiä eriä on vuosittain kaksi.
- Kaikki saavat perustan siviilipalveluksen suorittamiselle, tuntemusta lainsäädännöstä sekä yleisnäkemyksen asevelvollisuuden ja aseistakieltäytymisen historiasta, työturvallisuudesta, arjen turvallisuudesta sekä työelämän pelisäännöistä, listasi Reijonen.
Lisäksi sivareiden lukujärjestyksestä löytyy liikuntaa ja ensiapua. Pilottihankkeena opetussuunnitelmasta löytyy Miehisyyden myytit – lähisuhdeväkivallan ehkäisy –niminen kokonaisuus, joka aiotaan jatkossa viedä myös osaksi varusmiespalvelua.

Siviilipalvelusta uudistetaan

Ylitarkastaja Sari Alho työ- ja elinkeinoministeriöstä viittasi ns. Siilasmaan listaan asevelvollisuuden uudistamiskohteista. Asevelvollisuuden uudistamishankkeen yhteydessä on todettu, että siviilipalvelus uudistetaan kokonaan. Työ- ja elinkeinoministeriön asettama siviilipalveluksen kehittämistyöryhmä aloitti toiminnan tämän vuoden syyskuussa. Toimikausi kestää helmikuun loppuun 2011.
- Työryhmän tehtävänä on selvittää siviilipalvelusjärjestelmän kehittämismahdollisuudet, mukaan lukien siviilipalveluksen pituuteen liittyvät kysymykset. Välttämättä ei tulla esittämään yhtä ainoaa lopputulosta, vaan ajatuksia ja mahdollisuuksia tulevaa hallitusohjelman linjauksen valmistelua varten, pohti Alho.
Hän totesi nyt pohdittavan siviilipalvelusvelvollisten tosiasiallista sijoitettavuutta poikkeusoloissa. Myös mahdollisuutta luoda siviilipalvelukseen ja asevelvollisuuteen yhtenäisiä koulutussisältöjä arvioidaan.
- Tähän on myös presidentti Halonen ottanut kantaa.
Alho korosti osallistujille sivariwebin, eli siviilipalvelurekisterin käytön tärkeyttä. Rekisteri on ollut käytössä vajaan vuoden. Tällä hetkellä vain noin puolet käyttöoikeuden saaneista palveluspaikoista tekee palvelus- ja kotiutusmerkinnät siviilipalvelusrekisteriin. Kotiuttamistiedot ovat tärkeitä olla ajan tasalla.
- Palveluspaikkojen tulee siirtyä kokonaan ”sinisten korttien” täyttämisestä siviilipalvelusrekisterin käyttöön. Koska kyse on henkilötiedoista, on rekisterin käyttöoikeus henkilökohtainen, eikä tunnuksia saa lomankaan ajaksi antaa toiselle, korosti Alho.
Hän lupasi uusien ja selkeämpien käyttöohjeiden olevan tulossa.

Voiko huumetestistä kieltäytyä?

Koulutuskeskuksen apulaisjohtaja Sari Eskola kertoi mitä palveluspaikan tulee huomioida velvollisen palveluksen aikana. Hän kertoi myös palveluksen lykkäyksestä ja keskeytyksestä.
Palveluspaikoille kerrottiin lisäksi mm. majoituskustannusten korvauksesta ja palveluvelvollisten matkalippu-uudistuksesta. Yleisökysymyksiä esitettiin mm. sairaslomista, miten paljon voi olla pois ennen kuin paikka voi hakea palveluksen keskeyttämistä sekä millaisia työelämän pelisääntöjä opetetaan sekä huumetesteistä kieltäytymisestä. Erästä palveluspaikan vastuuhenkilöä ihmetytti, kun hänen osastollaan huumetestistä kieltäytynyt ja paikkansa menettänyt sivari tulikin vastaan vastaavanalaisissa tehtävissä toisella osastolla. Alho totesi, että huumetestistä on oikeus kieltäytyä eikä siitä jää mitään tietoa minnekään.

Kolmas sivari menossa

Helsinkiläisessä Kerhokeskuksessa työskentelee nyt jo kolmas sivari. Anu Toivonen kertoo ensimmäisen siviilipalvelusmiehen olleen niin hyvän, että samalle tasolle on vaikea seuraajien päästä.
- Meille otetaan käytännössä vain korkeakouluopiskelijoita. Meillä ei ole pakko olla koko ajan sivaria, vaan otamme vain, jos sopiva henkilö hakee paikkaa. Työ on lähinnä toimistotyötä, mutta jopa suunnittelua on tehty. Vaadimme paljon ja henkilöstä on oltava meille hyötyä, luonnehtii Toivonen.
Kerhokeskus toimii valtakunnallisesti lapsi- ja nuorisotyössä edistäen kerhotoimintaa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI