|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Liljendalissa hahmoteltiin tulevaisuuden pelkoja ja toiveita
22.10.2010Itä-Uudenmaan kylät ry:n järjestämässä keskusteluiltojen sarjassa oli tiistaina vuorossa Liljendal. Keskustelua veti kyläasiamies, toiminnanjohtaja ja maaseudunkehittäjä Mia Aitokari, ja osallistujia Liljendalgårdeniin oli saapunut parisenkymmentä.

Taistelua pienten yhteisöjen puolesta

Itä-Uudenmaan kylät ry on vuodesta 2000 saakka tehnyt työtä kylien ja maaseudun kehittämiseksi ja aktivoimiseksi. Kymmenessä vuodessa toiminta on laajentunut nopeasti. Aloitusvuonna budjetti oli 7500 euroa, ja tänä vuonna se on jo 160 000 euroa. Yhdistys saa valtionapua, ja sillä katetaan varsinaisen toiminnan kustannuksia. Alueen kuntaliitokset sekä heikentynyt taloustilanne tekevät työstä entistä tärkeämpää. Keskusteluillat ovat yksi tärkeä askel asukkaiden aktivoimisessa.
- Liljendalissa, niin kuin muissakin kylissä, asiat voivat vielä olla hyvin, mutta tilanteen säilyminen ei ole lainkaan itsestään selvää. Sen vuoksi asioista on keskusteltava, ja on erittäin tärkeää, että luodaan yhteisiä tavoitteita, sanoo Aitokari.
Yhdistyksellä on omia hankkeita, mutta sen lisäksi autetaan kyliä omien hankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Myös kylien oma yhdistystoiminta on erittäin tärkeää.
- Yhdistys on yksittäistä ihmistä paljon suurempi vaikuttaja. Jos yksityisillä on asia tai ongelma, joka pitäisi hoitaa, kannattaa aina kääntyä oman kyläyhdistyksen puoleen, Aitokari jatkaa.

Palvelujen ja yhdistystoiminnan säilyttäminen tärkeää

Liljendalgårdenissa keskustelijat jakaantuivat neljään ryhmään pohtimaan tulevaisuutta eri näkökulmista. Aiheita olivat tulevaisuuden uhkakuvat, palvelut vuonna 2015 ja 2030 sekä yhdistystoiminnan tulevaisuus. Uhkina pidettiin mm. lähipalvelujen huonontumista, poismuuttoa ja sitä seuraavaa ikärakenteen muutosta, lentokenttää ja uraanikaivoshankkeita.
- Lähipalvelujen säilymisestä ei ole mitään takeita, mutta on erittäin tärkeää, että ihmiset voivat hoitaa asioitaan tutun ja luotetun ihmisen kanssa. Tätä eivät hienoimmatkaan verkkosivut ja nettipalvelut korvaa, muistuttaa Aitokari.
Palvelutarpeita pohtivat ryhmät kirjasivatkin pitkän listan asioita. Lasten-, sairaan- ja vanhustenhoito, oma koulu, kirjasto, pankki, posti, palokunta, kaupat , leikkipuisto, matonpesupaikka, lähipalvelupiste, ravintola ja nuorisotoiminta kuuluivat vähimmäisvaatimuksiin, ja olipa hyppytornikin päässyt palvelulistalle. Takaisin kaivattiin jo menetettyä Liljendalvisan –tapahtumaa sekä lääkekaappia, josta sai ostaa tavallisimpia käsikauppalääkkeitä sekä tilata reseptilääkkeitä.
- Eihän se nyt ole mukavaa kun huoltomies kulkee täällä happamana kun ei saa närästyslääkettä, veisteli Mats Lönnfors.
Yhdistystoiminnassa esille nousivat nuorisoyhdistys, urheiluseura, kotiseutuyhdistys ja Martat. Myös avun antaminen yli rajojen ja yhdistysten yhteistyötä pidettiin tärkeänä.
- Perusongelma on se, että on vaikea saada uusia jäseniä. Jos seura olisi mökki, niin voisi sanoa, että ei voida vain istua omassa mökissä odottamassa uusia ihmisiä, sanoo Liljendalin nuorisoseuran puheenjohtaja Kim Malms.

Terveisiä pääkallokeskukselle

Nykyinen asunto- ja energiapolitiikka ajaa voimakkaasti asumisen keskittämistä taajamiin ja kaupunkeihin. Suuntauksen perusteena ovat laskelmat energia- ja kustannustehokkuudesta., eikä muille arvoille ole siinä sijaa.
- Kuntaliitoksen jälkeen tilanne on vaikeutunut kaikissa uuden Loviisan entisissä kunnissa, koska yhteistä maapoliittista ohjelmaa ei ole lyöty lukkoon. Ennen kuntaliitosta varsinkin Pernaja ja Liljendal olivat asiassa hyvinkin liberaaleja, joten muutos tuntuu erityisesti näillä alueilla. Tällä hetkellä suunnittelutyö on käytännössä pysähdyksissä, sanoo Aitokari. Rakentamisen keskittämistä perustellaan myös mm. tie- ja viemäriverkostojen rakentamisen kalleudella. Liljendalin yleisössä tätä ei kuitenkaan hyväksytä syyksi rakentamisen rajoittamiselle.
- Pääkallokeskukselle terveisiä, että täällä tiet ja viemäriverkostot , joiden varteen voi rakentaa laajallekin alueelle, ovat valmiina, kuuluu salista.
Paljon puhutaan myös siitä, ovatko ihmiset valmiita maksamaan kyläkouluista ja muista pienten paikkakuntien palveluista. Mia Aitokari pitää asumisvapautta myös tasa-arvokysymyksenä:
- Myös maalla asuvien ihmisten on saatava vaalia perintöään ja jäädä asumaan kotiseudulleen. Laskelmat kustannustehokkuudesta eivät ota huomioon esimerkiksi sitä, kuinka paljon säästetään, jos lapset jäävät asumaan vanhempiensa lähelle ja voivat pitää heistä huolta.
Vaikka haja-asutus aiheuttaa keskitettyä asumista suurempia kustannuksia, laskelmissa ei ole otettu huomioon kaupunkirakenteen kuormittavuutta esimerkiksi lomien ja vapaa-ajanviettotapojen osalta, puhumattakaan ihmisten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
Pienten kylien säilymiselle elävinä on erittäin tärkeää pitää asuminen houkuttelevana, ja tarjota vaihtoehtoja, joita taajamissa ja kaupungeissa ei ole, jotta tulevaisuudessa asukkaiksi saadaan myös paikallisia nuoria ja uusia tulokkaita muilta paikkakunnilta. Ainakaan Liljendalissa, Suomen Kuvalehden taannoin Suomen onnellisimmaksi nimeämässä kylässä asumisen vapaudesta ei olla valmiita luopumaan. Lisätietoja: www.itukylat.fi, www.maaseutupolitiika.fi

Seuraavat kyläillat pidetään 19.10. Liljendalgårdenissa Sävträskissä, 2.11. Byahemmetissä Vanhassakylässä, 16.11. Axxell -oppilaitoksessa Kuggomissa ja 30.11. seurakuntakodissa Tesjoella. Kyläillat alkavat kello 18.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI