|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kohu tv-ohjelmasta vääristää kokonaiskuvaa kirkosta
19.10.2010Ajankohtaisen kakkosen Homoilta-keskusteluohjelma sai aikaan kirkosta eroamisen aallon ja sen myötä nousi julkisuuteen myös kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokkaaksi havitteleva loviisalainen Jouko Piho. Puolueessa pohdittiin eilen, tuleeko Pihosta kristillisdemokraattien ehdokas.

Eniten keskustelua on saanut aikaan kristillisdemokraattien puoluejohtajan Päivi Räsäsen kannanotot keskustelussa. Viime viikon tiistaina esitetyn ohjelman jälkeen kirkosta on ehtinyt erota jo yli 20.000 ihmistä.
Ruotsinpyhtään seurakunnan vt. kirkkoherra Johanna Pesonen ei ole ohjelmaa nähnyt eivätkä seurakuntalaiset ole juurikaan ottaneet ohjelman synnyttämää keskustelua esiin tapaamisissa. Pesonen on linjauksissaan varovainen, itse asiassa hän ei haluaisi ottaa keskusteluun osaa lainkaan.
–Keskustelu ei ole olennainen kirkon työn tai sanoman kannalta. Nostetaan mediakohu ja unohdetaan itse sanoma, hän summaa.
Samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen ei ole Pesosen mielestä ajankohtainen kysymys. Hän haluaa odottaa samaa sukupuolta olevien liiton siunaamisesta piispojen ohjeistusta. –Mutta kaikkien puolesta voi rukoilla.
Pesosen mielestä termi avioliitto kuuluu ainoastaan miehen ja naisen muodostamalle liitolle.
Hän näkee homokeskustelussa jonkin verran samoja piirteitä kuin naispappeudesta yhä käytävässä keskustelussakin.
–Naispappeus koskee kuitenkin kirkon virkaa, tämä toinen on sosiaalinen asia, johon suhtautumista kirkossa mietitään.
Tv-ohjelmasta syntynyt kohu ei Pesosen mielestä ole merkki evankelisluterilaisessa kirkossa käytävästä valtakamppailusta ”fundamentalistien ja liberaalien” välillä.
–”Reunat” riitelevät, suurin osa odottaa ja katsoo.
Pesonen ei myöskään allekirjoita jakoa fundamentalisteihin ja liberaaleihin.
–Suurin osa on kirkollisia.

Kirkko reagoi liian hitaasti

Loviisan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Veli-Matti Hynninen kertoo haluavansa palvella ihmisiä erotuksetta.
–Kirkon tehtävä ei ole erotella ihmisiä, vaan oltava siunauksen välittäjänä taipumuksista riippumatta. Pappi ei saa siunauksen välittämistä estää. Tämä on aina ollut näkemykseni.
Hynninen kiteyttää ajatuksensa kahteen sanaan: avaraan armoon. Hynnisen mielestä tv-ohjelman liikkeelle sysäämä erobuumi kirkosta kertoo, että ihmiset seuraavat kirkon toimia. Palautteesta pitäisi tehdä johtopäätöksiä.
–Toinen asia on, miten joku tv-keskustelu edustaa kirkon kantaa. Se ei tarkoita, että kirkossa yleisesti ajatellaan samalla tavalla.
Hynninen ei näe keskustelussa kirkon sisäistä valtakamppailua, vaan pikemminkin ylilyöntejä, koska keskustelun aihe on arka ja herkkä. Herkän asian käsittelyä kirkon piirissä on Hynnisen mielestä haitannut se, että kirkon sisäinen keskustelu asiasta ei ole ollut sen paremmin ripeää kuin selkeätäkään.
–Ei kirkkoa ainakaan määrätietoisesta ripeydestä voi syyttää.

Lainsäädäntö eri asia kuin perinne

Lapinjärven suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Matti Perälä harmittelee, että ohjelmassa kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen on nähty edustavan koko kirkkoa.
–Kirkolla ei ole omaa poliittista puoluetta. Kirkon ihmisiä on kaikissa puolueissa.
Perälä ei kieltäisi kirkon siunausta sitä toivovalta parilta, olivat sen puoliskot sitten eri tai samaa sukupuolta.
–Itselläni ei ole epäilystä siitä, etteikö kaikilla olisi ihmisarvoa ja oikeutta toteuttaa sitä. Ei hautaan siunattaessakaan mietitä vainajan seksuaalista suuntausta, vaikka seksuaalisuus on ihmiselle hyvin tärkeä asia.
Perälän vuonna 1986 valmistunut väitöskirja käsitteli Pontus Wiknerin ihmiskäsitystä filosofis-teologisessa ajattelussa. 1800-luvulla vaikuttanut ruotsalaisfilosofi oli tunnustuksellinen kristitty ja kahden lapsen isä. Hän kertoi päiväkirjoissaan homoseksuaalisuudestaan. Ne julkaistiin vasta Wiknerin vaimon ja lasten kuoleman jälkeen 1970-luvulla. Wikner on ruotsalaisen gayliikkeen varhainen esikuva.
Perälä huomauttaa, että avioliittoon vihkiessään pappi toimii viranomaisroolissa.
–Se ei ole kirkon ominta aluetta, jotka ovat rukous ja siunaaminen. Rukouksen ja siunauksen kanssa ei pidä pihtailla. Perälä muistuttaa, että lainsäädäntö on eri asia kuin kirkon perinne. Sen sijaan, että puhutaan sukupuolineutraalista avioliitosta pitäisi puhua parisuhde- tai avioliittolaista.
–Valtion kannalta etu on, että erilaiset parisuhteet virallistetaan. Avioliittoon vihkimisellä on puolestaan pitkä perinne kirkon piirissä. Raamatussa kuvattu miehen ja naisen luominen ei ole suomalaisen avioliittolain kuvaus.
Erobuumia Perälä pitää ikävänä ilmiönä, koska jatkuessaan se syö voimavaroja lapsi- ja nuorisotyöltä sekä diakonialta.
–Mitä useampi lähtee, sitä vaikeampi vapaamielisten on kirkossa toimia.
Kirkon kuva ulospäin tuntuu hänen mukaansa myös vaihtelevan kunkin käsittelyssä olevan aiheen myötä: Arkkipiispanvaalissa vapaamielisten katsottiin voittaneen.
–Nyt on sitten näin päin. Kirkko näyttää tylymmältä mitä se oikeasti on.

Kristillisdemokraatit miettivät kantaansa Pihon kirjoituksiin

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Peter Östman kävi eilen vakavan keskustelun puolueen eduskuntavaaliehdokkaaksi pyrkivän loviisalaisen Jouko Pihon kanssa. Piholla on kampanjointilupa, mutta hänen ehdokkuutensa ei ole varmistunut.
Pihon mielestä tällä hetkellä ihmisiä rohkaistaan homoseksuaalisuuteen. Rohkaisun taustalla on maailmanlaajuinen salaliitto, jonka takana ovat USA ja rahapiirit. Salaliiton tavoitteena on ”tuhota eri sukupuolten välinen erilaisuus ja perinteinen miehen ja naisen välisen yhteyden kautta syntynyt perheyhteys. Suunnitelmaan kuuluu hävittää sukupuolierot ja heikentää perinteisen perheen asemaa, jotta sen kautta yhteiskuntaan saataisiin luotua mahdollisimman paljon heikkoutta ja epävarmuutta.”
Pihon mukaan salaliittoon kuuluvat myös tiedotusvälineet, esimerkiksi Helsingin Sanomat.

Puoluesihteeri kehotti pahoittelemaan

Piho kirjoittaa Uuden Suomen bloginsa jälkikeskustelussa, että homous on joko sairaus tai rikos. Piho luonnehtii homoseksuaalisuutta myös ”julkeaksi synniksi Jumalan luomisjärjestystä vastaan”. Piho niputtaa lisäksi homoseksuaalit samaan kategoriaan psykopaattien, massamurhaajien ja pedofiilien kanssa.
Eilen kristillisdemokraattien puoluesihteeri Peter Östman keskusteli Pihon kanssa tämän kirjoituksista.
–Pyysin häntä pahoittelemaan sanavalintojaan blogin jälkikeskustelussa.
Östman kertoi pyytäneensä Pihoa harkitsemaan sanavalintojaan myös jatkossa.
–Pitää ehdottomasti käyttää harkintaa, ettei loukkaa ketään. Östman kertoi lisäksi neuvoneensa Pihoa keskustelemaan myös vaalipiirinsä johdon kanssa.
–Liian räväkkä keskustelu saattaa aiheuttaa sen, ettei piiri ota Pihoa listalleen.
Piho sai Östmanin mukaan kampanjointiluvan noin kuukausi sitten. Kristillisdemokraattien Uudenmaan piiri päättää eduskuntavaaliehdokkaistaan syyskokouksessaan marraskuussa.

Piho jatkaa

Jouko Piho julkisti eilen pahoittelunsa, jossa hän toteaa tulleensa siteeratuksi vajavaisesti.
–Ilta-Sanomissa ja Uudessa Suomessa on tuotu esiin Uuden Suomen blogikirjoitukseni (Miksi ja keiden tahdosta maailmassa on homomyönteinen buumi?) kommenteissa ollut yksi lauseeni: ”Olen sitä mieltä, että homoseksuaalisuus on joko sairaus tai rikos.”
–Olen pahoillani epätarkasti muotoillusta lauseesta. On käynyt ilmi, että kun tuo yksi lause on irrotettu kokonaisuudesta, on mielipiteistäni syntynyt väärä käsitys. Pahoittelen myös mahdollista KD:lle aiheutunutta harmia.
Pihon mukaan hän ei kirjoittanut maallisesta rikoksesta, vaan rikoksesta Jumalan lakia ja luomisjärjestystä vastaan.
Hän lisää kuitenkin sytykkeitä uuteen keskusteluun toteamalla. että ”tällä hetkellä tilanne on se, että maallistuneessa yhteiskunnassa on mahdotonta palata siihen, että homoseksuaalisuus määriteltäisiin uudestaan rikokseksi, vaikka rikosmäärittelystä ei ole aikaa kuin n. 40 vuotta. Sitä ennen ja pitkään Suomen laki määritteli homoseksuaalisuuden rikokseksi.”
Hän mainitsee pahoitteluissaan lisäksi, että homoseksuaalisuus on ”monien asiantuntijoiden mukaan psyykkinen kehityshäiriö”.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI