|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vanhemmat haluavat iltapäiväkerhon Teutjärven koululle
15.10.2010Teutjärven koulun oppilaiden vanhemmat ovat tyytymättömiä lasten iltapäiväkerhon tiloihin Viirilän palvelukeskuksen eteisaulassa. Oppilaita kuljetetaan koulupäivän päätteeksi viiden kilometrin päähän Viirilään taksilla, kun omassa koulussa olisi ollut iltapäiväkerholle sopivat, valmiit tilat ja tarjolla monenlaista tekemistä.

Teutjärven koulu sijaitsee uuden Loviisan pohjoisreunalla Ruotsinkylässä. Joukko koulun vanhempainyhdistyksen ja johtokunnan sekä nuorisoseura Wiirin jäseniä kokoontui tiistai-iltana iltapäiväkerhon tiloihin pohtimaan mitä kerhoasialle pitäisi tehdä. Paikalle oli kutsuttu myös Loviisan kaupungin koulutuspäällikkö Timo Tenhunen. Hän ilmoitti tuntia ennen tilaisuuden alkua, ettei pääse tulemaan.
Teutjärven koulun esikoululaisten sekä ykkös-kakkos –luokkalaisten iltapäiväkerhotoiminta alkoi tänä syksynä. Ennen sen käynnistämistä vanhemmille tehtiin asiasta kysely.
–Kaikkien mielestä paras paikka iltapäiväkerholle olisi Teutjärven koulun liikuntasali. Myös koulun henkilökunta ja johtokunta olivat samaa mieltä, sillä näin lapset voisivat jäädä iltapäiviksi omalle koululle. Yllätys olikin suuri, kun kerho päätettiin sijoittaa Viirilän palvelukeskukseen, kertoo vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Johanna Ikäheimo.
Sijoituspäätöstä perusteltiin Ikäheimon mukaan mm. siten, että Viirilässä samassa talossa toimivasta ryhmäperhepäiväkodista saataisiin tarvittaessa sijainen, jos iltapäiväkerhon vetäjä sairastuisi. Toinen perustelu liittyi koululaisten välipaloihin. Ne järjestyisivät kätevästi päiväkodista.
Perustelut eivät kuitenkaan vakuuttaneet vanhempia. Iltapäiväkerhon vetäjänä toimii alaluokkalaisten kouluavustaja. Hänen sijaisenaan kerhon vetäjänä voisi tarvittaessa toimia koulun toinen kouluavustaja. Välipalat vanhemmat ovat valmiita laittamaan itse lasten mukaan, jos asia on siitä kiinni.
Nyt tilanne on se, että esikoululaiset ja ykkös-kakkos –luokan oppilaat sekä heidän kouluavustajansa kuljetetaan koulupäivän päätyttyä taksilla Viirilään. Taksin odotteluun saattaa joinain päivinä kulua tuntikin. Iltapäiväkerhossa lapset ovat pari kolme tuntia, jonka jälkeen vanhemmat hakevat heidät kotiin.

Tilat rajoittavat lasten leikkimistä

Koululaisten iltapäiväkerho pyörii palvelukeskuksen eteisaulassa. Tilassa on pieniä pöytäryhmiä sekä yksi kaappi. Lasten vanhemmat korostavat, että kerhon vetäjä tekee parhaansa lasten eteen niissä olosuhteissa, jotka on annettu. Tilat asettavat kuitenkin liikaa rajoituksia lasten leikeille. Niinpä iltapäivät kuluvat enimmäkseen askarrellen eli paikallaan istuen koulupäivän tapaan.
–Niin sanottu liikuntatila on viereisessä huoneessa, mutta sitä ei voi käyttää. Puolapuiden edessä on matalia teräväkulmaisia pöytiä, samoin seinien vierustoilla ja ne pitäisi aina siirtää ja laittaa takaisin. Ei vetäjä yksin siihen pysty, toteaa Ikäheimo.
Liikuntatilan ikkunoiden edessä ei ole verkkoja, joten esimerkiksi pallopelit eivät tulisi kysymykseenkään. Tiloissa järjestetään myös kokouksia ja siellä pidetään muistotilaisuuksia ja muita perhejuhlia. Yhdessä nurkassa on piano ja hyllyllinen virsikirjoja, joten lasten tilaksi sitä ei ole tehty.
–Kun pieni koululainen on istunut paikoillaan koulupäivän, pitäisi hänen sen jälkeen päästä vähän purkamaan energiaa. Täällä se ei oikein onnistu, sanoo ekaluokkalaisen äiti Leena Kähkönen. Ulkona leikkiminenkin on varsin rajoitettua. Karu piha on pieni ja siellä liikkuu samassa pihapiirissä toimivan kotisairaanhoidon tarvitsemia autoja. Myös lapsia haetaan autoilla ja sekin lisää liikennettä.
–Päiväkodin pihan hiekkalaatikolle ja keinuille saa mennä, mutta leikkimisen on oltava sellaista ettei päiväkodin pienimmille aiheudu vaaraa, kertoo Ikäheimo.
Joinakin päivinä iltapäiväkerholaisten on oltava ihan hissukseen, jotta seinän takana olevat päiväkotilapset saavat nukkua päiväunensa rauhassa. Mekastusta pitää hillitä myös silloin, kun palvelukeskuksessa kokoontuu eläkeläisten ryhmä tai jos matonkutojat ovat paikalla.

Eskarit erossa koululaisista

Esikoululaiset ovat iltapäivän seinän toisella puolella ryhmäperhepäiväkodissa erossa koululaisista. Koulussa eskarit ovat samassa luokassa ykkös-kakkosten kanssa.
–Esikoululaisen iltapäivähoito maksaa puolet enemmän kuin koululaisen, vaikka toiminta on periaatteessa ihan samaa, toteaa esikoululaisen ja kakkosluokkalaisen äiti Mari Ollas.
–Esikoululaiset ovat jo sen verran isoja, etteivät he mielestäni sovi enää vaippaikäisten seuraan, lisää Kähkönen.
Iltapäiväkerho, jossa on päivästä riippuen 4-6 koululaista, on toiminut nyt runsaan kuukauden.
–Nyt on nähty käytännössä, ettei tila ole toimiva, sanoo Teutjärven koulun yläluokkalaisten kouluavustaja Tiina Buddas.
Myös lapset ovat alkaneet kyllästyä.
–Tokaluokkalaiseni on sanonut, ettei tahdo enää mennä kerhoon, kun siellä ei voi tehdä muuta kuin leikkiä legoilla. Mieluummin lapsi olisi kotona, kertoo Ollas.

Koululla olisi tilaa ja tekemistä

33 oppilaan Teutjärven koululla koulu ja liikuntasali sijaitsevat kahdessa erillisessä rakennuksessa. Liikuntasali olisi vanhempien mielestä ihanteellinen paikka iltapäiväkerholle.
–Siellä voi liikkua ja pelata. Salissa on paksut patjat ja kiipeilytelineitä ja salibandyvälineetkin kypäriä myöten, luettelevat äidit.
Talvisin koulun maastoon vedetään hiihtolatu ja sitäkin voisi iltapäivisin käyttää.
Liikuntasalin tiloissa on pienet pöydät, joiden ääressä voi tehdä läksyt tai piirtää ja askarrella. Siellä on myös keittiö, jossa voisi pitää vaikkapa kokkikerhoa, ja jääkaappi eväiden säilyttämistä varten.
–Jos lapset voisivat jäädä koululle iltapäiväkerhoon, vältyttäisiin edes takaisin kulkemiselta ja taksin odottelulta, toteaa Ikäheimo. Lasten kerhotilana salia käyttää jo Ruotsinpyhtään seurakunta.

Kaupungin välinpitämättömyys tympii syrjäkylillä

Kun tieto iltapäiväkerhon sijoittamisesta Viirilään saatiin, moni vanhempi päätti olla laittamatta lastaan sinne. Kerhon aloittaneistakin muutama lapsi on jo lopettanut kerhossa käynnin.
Koululaisten äidit arvelevat, että kohta päättäjät tietysti pääsevät sanomaan, ettei kerhoa tarvitakaan, kun käyttäjät vähenevät.
–Kerhoa tarvitaan, mutta sen pitäisi olla oikeassa paikassa koululla.
Kerhon sijoittamisessa Viirilään vanhempia ärsyttää se välinpitämättömyys, jolla Loviisan kaupunki päätöksen teki. Vanhempien yksimielisen kannan yli käveltiin kyselemättä ja ratkaisu saneltiin ylhäältä päin.
–Välinpitämättömyys kohdistuu lapsiin. He ovat vääriä kärsijöitä, huomauttaa Kähkönen.
Hän lisää, että syrjäkylillä, uuden Loviisan ”peräkammareissa”, pyritään säilyttämään yhteisöllisyys. Siinä koululla ja sen ympärillä tapahtuvalla toiminnalla on oma tärkeä roolinsa.
–Kaikki tuntevat täällä toisensa ja pyrimme kaikin tavoin pitämään yllä me-henkeä ja edistämään sitä. Tällaisilla päätöksillä, kuten kerhon sijoittamisella muualle kuin yhteisesti toivottiin, vedetään matto jalkojen alta ja osoitetaan, että älkää edes yrittäkö!

Sivistysjohtaja lupaa: ”Kerhon paikkaa pohditaan uudelleen”

Loviisan sivistysjohtaja Thomas Grönholm lupaa, että Teutjärven iltapäiväkerhon paikkaa pohditaan uudelleen, eikä kerhon siirtäminen Viirilästä Teutjärven koululle ole poissuljettu vaihtoehto.
–Asiaa pitää harkita uudelleen, jos käytäntö on osoittanut, että järjestely toimii huonosti. Pyrimme sellaiseen ratkaisuun, joka tyydyttää kaikkia, sanoo Grönholm ja jatkaa, ettei huonosti toimivia ratkaisuja ole tehty tieten tahtoen.
Iltapäiväkerhoasioista uudessa Loviisassa huolehtii koulutuspäällikkö Timo Tenhunen. Hän oli eilen lomalla.
Grönholm puolestaan toteaa, ettei tunne Teutjärven asiassa kaikkia taustoja, mutta muistelee, että kerhopaikan sijoituksessa painoivat etenkin sijaisuusjärjestelyt.
–Jos kerhon vetäjä sairastuisi, saataisiin Viirilän ryhmäperhepäiväkodista helposti sijainen.
Grönholm oli tietoinen tiistaina pidetystä keskusteluillasta ja pahoitteli, ettei sinne päässyt koulutoimesta kukaan.
Hän osasi odottaa, että vanhempien viesti päättäjille on kerhon siirtäminen koululle.
–Tämä vaihtoehto on olemassa. Toiveista on nyt keskusteltava avoimesti ja pyrittävä yhdessä nykyistä parempaan ratkaisuun, sanoo Grönholm.
Hän jatkaa, että vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan ja koulun johtokunnan puheenjohtajan kanssa ryhdytään miettimään asiaa mahdollisimman pian.
–Tenhunen on luvannut mennä keskustelemaan heidän kanssaan tai vaihtoehtoisesti puheenjohtajat voivat tulla tänne keskustaan kertomaan näkemyksiään siitä, miten kerhotoiminnan voisi järjestää toisin.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI