|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Metsälön omistajat kilpasilla Liljendalissa
15.10.2010Loviisassa kilpailtiin torstaina metsätaidoissa. Kilpailun järjesti Rannikon metsäkeskus, ja se oli tarkoitettu etupäässä alueen kolmen metsäyhdistyksen metsänomistajille. Yhdistykset ovat Eteläinen Metsänhoitoreviiri, Kemiön Metsänhoitoyhdistys sekä Länsi-Turunmaan Metsänhoitoyhdistys, josta ei tänä vuonna ollut joukkueita. Kussakin joukkueessa oli korkeintaan kolme kilpailijaa. Metsänomistajia kilpailussa oli 68, ja heidän lisäkseen mukana oli kutsuvieraita sekä metsäkeskusten henkilökuntaa.

Tietokilpailu metsänhoidosta

Metsätaitokilpailuissa ei kaadeta puita eikä sytytetä nuotioita, vaan punnitaan osallistujien metsänarviointi- sekä metsänhoitotaitoja. Myös metsäluonnon arvokkaiden elinympäristöjen tunteminen on tärkeä osa tietotaitoa. Kilpailun tarkoitus on lisätä kiinnostusta metsänhoitoon ja tiedon hankkimiseen. Kerran vuodessa järjestetään SM-kilpailut, joiden järjestämisestä vastaa vuorotellen maan 13 metsäkeskusta.

Enemmistö ruotsinkielisiä

Kilpailu alkaa Hommansby Ungdomsföreningenin valmistamalla runsaalla aamiaisella Liljendalin Bygdegårdenissa. Kahvikupit kilahtelevat ja kilpailuohjeet rapisevat mahtavien valkoiseksi maalattujen hirsiseinien suojassa sillä aikaa kun ulkona sataa jäätävää vettä. Mutta Johan Bäckman ja Svante Nilsson eivät järjestelytehtäviltä ehdi istua paikallaan. Molemmat työskentelevät Metsäkeskuksessa, Svante Nilsson on kilpailun johtaja. Kisapaikkana toimii Bäckmanin saha ja sen ympäristö Paavalinkylässä. Kilpailu on tarkoitettu sekä suomen- että ruotsinkielisille metsänomistajille, mutta puheensorinasta päätellen enemmistön kieli on ruotsi.
- Kilpailuun on ilmoittautunut yli sata henkilöä. Suomen kielellä kilpailuohjetta on tilattu noin kuudelle, vahvistaa Svante Nilsson. Tiedotuspuolesta on vastannut Espoon Metsäkeskuksessa työskentelevä pohjanmaalainen Martin Sjölind.

Yksi naisjoukkue

Kymmenien eri ikäisten miesten keskeltä erottuu sieltä täältä nainen, joista osa on metsäkeskuksen ja yhdistysten henkilökuntaa. 68:sta metsänomistajakilpailijasta naisia on vain neljä. Heistä Johanna Wasström, Bettan Björklöf ja Katrina Österlund muodostavat kilpailun ainoan naisjoukkueen. Kaikkien miehet kilpailevat muissa joukkueissa. Johanna Wasström on mukana 15. kertaa.
- Yritämme kyllä päihittää miehemme, mutta se ei taida ihan aina onnistua, kertoo Wasström nauraen.
Wasströmien 70 hehtaarin maat ovat Johanna Wasströmin vanhempien maita, joista suurin osa on peltoa.
- Mies tekee metsätyöt, koska osaa ne paremmin, hän lisää.

Töitä jatkettava rahahuolista huolimatta

Bygdegårdenilta siirrytään autoilla ja busseilla parin kilometrin päähän kilpailupaikalle. Vettä sataa edelleen, mutta onneksi Bäckmanin sahalla on rakennuksia, joihin pääsee suojaan.
Loviisan Metsäkeskuksen johtaja Karen Wik-Portin toivottaa kaikki poikkeuksellisen huonosta säästä ja rahoitusongelmista huolimatta tervetulleiksi.
- Rahanpuute ei saa estää metsänhoitoa. Vaikka rannikkoalueen metsät ovat suhteellisen hyvin hoidettuja, tekemistä riittää. Erityisesti taimikot kaipaavat hoitoa, sanoo Wik-Portin.
Tänä vuonna Kemeran, kestävän metsätalouden rahoituslain, perusteella myönnettävät tukirahat on lähestulkoon käytetty. Lain mukaan rahoitusta voidaan myöntää mm. puuntuotannon kestävyyden turvaamiseksi, metsäluonnon hoitohankkeisiin sekä metsien biologisen monimuotoisuuden ylläpitämiseen.
Myös kilpailujen sponsorina toimivan Aktian Magnus Lindholm pitää pienen tervetuliaispuheen. Hän vastaa Aktian maa- ja metsätalousasiakkaista Loviisan seudulla.
Pian puheiden jälkeen kello soi, ja ensimmäinen joukkue starttaa reilun kahden kilometrin pituiselle kilpailureitille relaskooppi kainalossaan.

Lehto vai räme

Kilpailureitin varrella on 14 tehtävää ja lisäksi leimaustehtävä, jossa merkityllä alueella olevista puista on osattava valita harvennettavat puut. Ensimmäisessä tehtävässä on osattava määritellä onko kasvupaikka lehto, lehtomainen, tuore, kuivahko, kuiva vai karukkokangas, korpi vai räme. Suurin osa tehtävistä liittyy puuston kokoon ja määrään tietyllä alueella. Myös erilaisten hoitotoimenpiteiden tarpeellisuuden arviointitehtäviä on useampia. Tehtävissä kilpailijoilla on apunaan yksinkertainen, mutta nerokas apuväline relaskooppi, jolla maanomistaja voi arvioida metsälönsä eli omistuksessaan olevien metsien ja metsätalousmaiden puuston pohjapinta-alan.

Metsänhoito uudistuu

Metsänhoidossa käytettävät menetelmät ja suositukset muuttuvat ajan mukana.
-Kun 90-luvun lopulla minulta kysyttiin, miksei metsiä hoideta niin kuin kaupunkien puustoja, että kerätään talteen oksia ja muuta irtoainesta, en olisi uskonut, että nyt juuri tähän suuntaan on menty, kun otetaan talteen materiaalia uusiutuvan energian tuottamiseksi, sanoo Wik-Portin.
Monesti maallikko saattaa ihmetellä menetelmiä ja syntyvää jälkeä.
- Esimerkiksi korkeat kannot ovat monille eliölajeille tärkeitä ympäristöjä, Wik-Portin lisää.
- Koneellinen harvennus on nykyisin vallitseva menetelmä, koska se on kustannustehokkainta, vaikka jälki saattaa näyttää rajulta, sanoo Svante Nilsson.
- Taimikon hoito alkuvaiheessa on erittäin tärkeää. Aikaisemmin porkkanana toimivat oikeaan aikaan tehdyistä hoitotoimenpiteistä saatavat verohelpotukset, mutta näiden poistuttua into hoitaa taimikkoa on laskenut, jatkaa Wik-Portin. Puuston laatu, kasvu ja tuotto ratkaistaan taimikon ensimmäisinä vuosina, joten asia on tärkeä. Metsäkeskuksilla on meneillään valtakunnallinen Päivä taimikollesi –kampanja, ja myös erilaisia tiedotteita ja metsäkohtaisia toimenpide-ehdotuksia lähetetään metsänomistajille.

Suomi bioenergiatuotannon huippumaa

Bäckmanin sahalla on monenlaista puutavaraa. Silmiin pistää metrien korkuinen kasa juurien ja möyhiintyneen puu- ja maa-aineksen näköistä massaa sekä kaunis ”sahajauhovuori”.
- Nämä sahateollisuuden sivutuotteena syntyvät ainekset ovat Suomen maailman huippua olevan bioenergiatuotannon perusta. Jos metsätaloustuotantoa vähennetään, myös bioenergian tuotanto vähenee, opastaa Wik- Portin.
Myös alle 16-senttisen pienpuun harventamisesta energian tuotantoon on maksettu tukea. Vastikään maa- ja metsätalousministeriö on esittänyt tuen laajentamista kaikkiin ensiharvennusmetsiin. Metsäteollisuuden piirissä uudistus on herättänyt pelkoa jalostuskelpoisen kuitupuun päätymisestä poltettavaksi, eikä sitä näin ollen tulisi tukea verovaroin. Niin tai näin, kilpailun päätteeksi grillataan makkaraa ylijäämälaudanpätkistä tehdyillä nuotioilla ja palan painikkeena nautitaan olutta, Aktian sponsoroimana tietysti.

Metsätaitokilpailujen tulokset:
1. Nurmio Mårten Nurmio Consulting, Kimito 104 2. Leham Benjamin Södra skogsreviret, Espoo 99 3. Holmberg Åke 91 4. Randström Hans Södra skogsreviret, Ekenäs 88 5. Pihl Trygve 84 6. Wik-Portin Karen Kustens skogscentral 82 7. Arnkil John Södra skogsreviret, Loviisa 82 8. Inkeroinen Ulla Södra skogsreviret, Loviisa 81 9. Moring Mikael Södra skogsreviret, Espoo 78 10. Sundqvist Stefan Södra skogsreviret, Ekenäs 76 11. Simosas Ove Södra skogsreviret, Porvoo 76 12. Simosas Nina Aktia Pankki 76 13. Eriksson Lars-Erik Södra skogsreviret, Loviisa 74 14. Wickström Rolf Södra skogsreviret, Porvoo 73 15. Fabritius Mikael Södra skogsreviret, Loviisa 70 16. Granberg Svante 56 17. Grönholm Tom Södra skogsreviret, Espoo 55 18. Sjölind Martin Kustens skogscentral 7 19. Björkell Viking 45.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI