|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uusimaa ja Itä-Uusimaa eri linjoilla rantaradasta
01.10.2010Uudenmaan liiton ja Itä-Uudenmaan liiton jäsenkunnilla näyttää olevan eriävät näkemykset Helsingistä itään suuntautuvan rautatieyhteyden linjauksista. Yhdistyvän Uudenmaan maakuntakaavaa laativa Uudenmaan liitto on saanut kunnilta lausunnot alueen kehittämisen rakennemalleista ja samalla itäradan eri linjausvaihtoehdoista. Nykyistä Helsinki-Kerava-Lahti oikoradan linjausta kannattaa selkeä enemmistö Uudenmaan kunnista. Helsingistä Porvoon ja Loviisan kautta Kotkaan ja itärajalle kulkevan Heli-rantaradan kannalla ovat lähinnä vain Itä-Uudenmaan kunnat.

Uudenmaan liiton aluesuunnittelujohtaja Riitta Murto-Laitinen kertoi, että uudessa maakuntakaavassa on tarkoitus valita vain yksi linjaus Helsingin ja Pietarin väliselle itäradalle.

”Kaavaan vain yksi varaus itäradalle”

-En ota tässä kantaa Heli-rantarataan, mutta maakuntakaavassa pyritään valitsemaan yksi linjaus Helsingin ja Pietarin väliselle rautatieyhteydelle. Siinä yhteydessä, vuoden 2012 loppuun mennessä pyritään päättämään vedetäänkö raksi Heli-radan päälle, sanoi johtaja Murto-Laitinen. Uudessa maakuntakaavassa ei oikein voisi olla kahta linjausta itäradalle. Hän kertoi, että Uudenmaan liiton jäsenkuntien enemmistö kannattaa nykyistä pohjoisen kautta kulkevaa ratakäytävää eli niin sanottua sormimalli A:ta.
-Tämä tulee olemaan yksi kaavatyön tärkeimmistä kysymyksistä, Murto-Laitinen sanoi.
Johtaja Murto-Laitisen mukaan itäisestä rantaradasta on Uudenmaan maakuntakaavassa ollut vain ohjeellinen linjaus, kun taas Itä-Uudenmaan puolella varaus on vahvempi, varsinainen varaus.
Samoilla linjoilla näytti olevan myös Liikenneviraston johtava rata-asiantuntija Markku Pyy, joka kertoi vuonna 1982 alkaneesta Heli-radan yleissuunnittelusta ja kannattavuuslaskelmista, joiden mukaan Heli-rata ei olisi kannattava. Järvenpääläinen Pyy on myös vihreitten edustaja Uudenmaan maakuntavaltuustossa.

Helsinki-Porvoo juna saa odottaa

Hänen mukaansa Helsingin ja Porvoon välille sekä mahdollisesti siitä itään kaavailtu ratayhteys on mahdollinen vasta pitkällä tulevaisuudessa, jos silloinkaan. Valtion rahoituksen saaminen on varsin epätodennäköistä. Itämetron jatkaminen Porvooseen voisi olla helpommin toteutettavissa.
Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujulan mukaan Helsingin itäpuoliselle ratayhteydelle olisi kovasti tarvetta. Hänen mukaansa Porvoosta ja Porvoon seudulta pendelöi Helsinkiin töihin lähes 10.000 ihmistä, jotka olisivat junayhteyden potentiaalisia asiakkaita.
-Metro ei palvelisi Porvoota, koska metro on suunniteltu huomattavasti lyhyemmille etäisyyksille. Metro ja itäsuunnan rantarata eivät myöskään ole toisiaan poissulkevia ratkaisuja. Porvoon kanta on selvä. Heli-rata on säilytettävä myös Uudenmaan maakuntakaavassa, Ujula painotti.
Ujula torjui myös Helsingin kaupungin ajatuksen Helsingin kakkoslentokentän eli Malmin kentän sijoituspaikkakysymyksen kytkemisen Helsinki-Pietari radan suunnitelmiin.
-Hankkeissa ei ole yhtymäkohtia eikä niitä pidä kytkeä toisiinsa, Ujula linjasi.
Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö Tuomas Rajajärvi esitteli suunnitelmia, jossa Helsinki kaavailee kasvavansa itään.

Helsinki laajenee rannikolla

-Aiemmin ollaan kasvettu vain länteen ja pohjoiseen. Nyt pääjuttu on, että satsataan rannikkoalueelle Kirkkonummelta aina Porvooseen sekä näiden suuntien liikenneyhteyksien parantamiseen, Rajajärvi sanoi.
Meidän kannalta on ongelma, jos kaavaan tehdään idän suuntaan kaksi lähiliikennelinjausta. Olisi hyvä tavalla tai toisella ratkaista mahdollisimman pian, mitä Helille tehdään, Rajajärvi sanoi. Hänen mukaansa pitäisi pohtia myös onko Heli-radan nykyinen linjaus oikealla paikalla, vai pitäisikö se laittaa samaan käytävään E-18 moottoritien kanssa. Rajajärven mukaan maakuntakaavassa tulisi huomioida myös Helsingin pyrkimys laajentua rannikolla. Hän ihmetteli, ettei sitä vaihtoehtoa ole tarkasteltu yhdistyvien maakuntien maakuntakaavoituksessa.
-Mitä, jos lisäisitte rakennemalleihin myös Helsingin suosiman rantamallin?, Rajajärvi heitti.
Porvoossa syntynyt ja asunut, Loviisan kaupunginjohtajana pitkään toiminut Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf arveli ymmärtävänsä hyvin Helsingin itäpuolisten rannikkokaupunkien ajattelutavan ja Heli-radan tarpeen. Lindelöfin mukaan valtion taloudellinen tilanne on kuitenkin nyt niin huono, ettei Kotka voi jäädä odotteleman tumput suorina valtion ratkaisuja. Hän muistutti, että Kymenlaakso on logistisin maakunta koko maassa.

Kymenlaakso Helin takana

-Isot ratahankkeet eivät ole nyt realistisia, mutta mikään ei estä suunnittelemaan niiden maankäyttöä ja aluevarausten säilyttämistä. Me emme voi jäädä odottelemaan mahdollisesti 30 vuoden päästä toteutuvaa ratarataa. Helsingin ja Pietarin välinen alue on valtava kehittämismahdollisuus, johon pitää tarttua. Tässä meillä on iso riski, että isot tavaravirrat siirtyvät muuten Itämeren etelärannalle, Lindelöf sanoi.
Helsingin kauppakamarin Tiina Pasuri painotti, että Helsingin elinkeinoelämän kannalta on tärkeää, että itäradan joku linjaus säilyy kaavoissa mukana.
-Maakuntakaavassa ei näitä varauksia pidä sulkea pois, Pasuri sanoi. Myös Kymenlaakson kauppakamarin Ari Pietarinen oli rantaradan kannalla. Hänen mukaansa eteläisen kymenlaakson rakenne tulee vahvistumaan lännen suuntaan, mikä kehitys tukee rantaradan rakentamista.

Rataselvitykset halutaan hallitusohjelmaan

Seminaarin päätteeksi osallistujat julkistivat yhteisen lausunnon, jossa esitettiin Suomenlahden itäisen ranta-alueen kehittämisselvityksen sisällyttämistä seuraavaan hallitusohjelmaan. Osallistujien mielestä selvitykseen tulisi sisällyttää myös raideliikenteen kehittämisen vaihtoehtojen kannattavuustarkastelu. Alkuperäisessä lausumaehdotuksessa oli mainittu erikseen myös Heli-rata, mutta Uudenmaan liiton Riitta Murto-Laitisen toivomuksesta se poistettiin lausunnosta.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI