|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi hävisi tyttöjen jalkapallon MM-kisoissa ? vastustajalla oli ajatus edellä (13.11.2018 23:18)
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Radanvarren näköesteiden raivaamisvastuut epäselviä”
17.09.2010Loviisan Rauhalantien tasoristeyksessä vuoden 2009 heinäkuussa kuolemaan johtanutta tavarajunan ja henkilöauton törmäystä selvitellyt tutkijalautakunta kaipaa selkeitä ohjeita tasoristeysalueiden näkemäesteiden raivausvastuista. Tutkijalautakunnan mukaan Ratahallintokeskuksella, Loviisan kaupungilla sekä turmapaikan vieressä toimivalla Loviisan Rautakaupalla oli täysin erilaiset käsitykset siitä kenen vastuulle rata-alueen näkemäesteiden raivaus kuului.

Tutkijalautakunnan raportista ilmenee, että Rhk:n käsityksen mukaan kaupungin tulee vastata tienpitäjänä kaikkien näköesteiden raivaamisesta huolimatta siitä, kuka näkemäalueen maapohjan omistaa. Loviisan kaupungin käsityksen mukaan sillä ei ole mitään velvollisuutta huolehtia muusta kuin omistamansa maapohja alueesta. Loviisan junaturman seurauksena tutkintalautakunta antoi suosituksen, että liikenne- ja viestintäministeriö huolehtisi siitä, että näkemien raivaamisvastuusta saataisiin aikaan yhtenevä, kaikkien osapuolten hyväksymä ohjeistus.

Kaupungin, Rhk:n vai rautakaupan vastuulla?

Tutkijalautakunnan kuuleman rautakaupan edustajan mukaan he eivät ole saaneet mitään tietoa näkemäalueella olevan vuokratun alueen mahdollisista käyttörajoituksista eivätkä ohjeita alueen puuston raivaamisesta. Rhk:n ja rautakaupan välisessä sopimuksessa sen sijaan todetaan, että alueelta ei saa kaataa siellä kasvavia puita ilman vuokranantajan eli Rhk:n isännöitsijän erikseen antamaa lupaa.
Tutkijalautakunnan mukaan Valkon suunnasta 40 km/h nopeudella saapuva juna on tasoristeysalueella 19 sekunnin kuluttua siitä, kun juna ilmestyy rautatien kaarteessa näkyviin. Poliisin mittausten mukaan risteysalueelta oli vapaa näkymä 330 metriä idästä oikealle.
Tutkijalautakunnan mukaan näkemäesteillä ei kuitenkaan ollut suoranaista vaikutusta runsas vuosi sitten 85-vuotiaan mieskuljettajan kuolemaan johtaneeseen onnettomuuteen. Turman jälkeen kuntaliitto ilmoitti kutsuvansa radanpitäjän ja muita vastuutoimijoita neuvottelemaan näkemien raivaamisvastuista.

Kuljettaja ei huomannut veturia

Loviisalaisen 85-vuotiaan mieskuljettajan kuolemaan johtanut tasoristeysturma sattui 17.7.2009 kello 9.50, jolloin Valkosta Lahteen matkalla ollut tavarajuna lähestyi Rauhalantien tasoristeystä 40 km/h:n nopeudella.
Ennen risteystä junaa työnohjaajan valvonnassa ohjannut oppilas antoi junan torvella äänimerkin, joka on tapana kyseisessä risteyksessä, jota veturinkuljettajat pitävät vaarallisena. Samaan aikaan loviisalaismiehen ajama henkilöauto ajoi tasoristeykseen ja pysähtyi Stop-merkin kohdalla. Veturikuljettajan yllätykseksi auto lähti kuitenkin liikkeelle. Kuljettaja antoi pitkän äänimerkin. Veturi törmäsi auton vasempaan kylkeen, ja veturi teki hätäjarrutuksen. Veturin vasemmalla puolella istunut työnohjaaja näki auton keulan tulevan esille veturin vasemmalle puolelle samanaikaisesti, kun törmäys tapahtui. Juna ei ehtinyt hidastaa ennen törmäystä. Vasempaan etuoveen 80 sentin korkeudelle osuneen törmäyksen voimasta henkilöauto sinkoutui 28 metrin päähän risteyksestä junan vasemmalle puolelle. Noin 150 tonnin painoinen ja 42 metriä pitkä juna pysähtyi 121 metrin päähän törmäyskohdasta. Tutkijalautakunnan mukaan pelastustoimen käynnistyivät nopeasti ja tehokkaasti, mutta mies kuoli saamiinsa vammoihin onnettomuuspaikalla. Tutkijalautakunnan mukaan onnettomuus aiheutui, kun 85-vuotias mieskuljettaja huomannut vasemmalta tullutta junaa. Miehen kuulolaite oli jäänyt kotiin, ja hänen näkönsä oli iän myötä heikentynyt. Hänellä oli kuitenkin voimassa oleva ajolupa, eikä sen peruuttamista oltu näkötarkastusten jälkeen harkittu.

Tasoristeystä vatvottu 30 vuotta

Turma nosti esille myös Rauhalantien tasoristeyksen turvallisuuspuutteet, joista on tutkijalautakunnan havainnon mukaan puhuttu Loviisan kaupungin hallinnossa jo 30 vuoden ajan.
-Esimerkiksi vuonna 1986 pidetyn palaverin muistiossa todetaan, että tavoitteena Rauhalantien tasoristeyksen kohdalla tulee olla moottoriajoneuvoliikenteen poistaminen. Tavoitteeseen päästään rakentamalla Seppäläntien jatke läntiselle sisääntulotielle, tutkijalautakunta totesi.
Loviisan kaupungin lausunnon mukaan Seppäläntien jatke on ollut kaupungin investointikohteena useiden vuosien ajan, mutta kaupunginvaltuusto on poistanut määrärahan kerta toisensa jälkeen.
-Tutkinnan aikana Loviisan kaupunki on tehnyt tasoristeykseen liittyvät päätöksen vuoden 2010 talousarvion käsittelyn yhteydessä. Vuoden 2010 talousarvioesityksessä oli 150.000 euron määräraha Rauhalantien tasoristeyksen poistamiseen ja Seppäläntien jatkamiseen, mutta valtuusto päätti kokouksessaan 14.12.2009 esityksestä poiketen, ettei Seppäläntien jatketta rakenneta lainkaan, vaan sen asemesta tasoristeykseen tehdään turvalaitteet. Tutkijalautakunnan mukaan päätös on ristiriidassa Rhk:n tasoristeysstrategian kanssa, ja kaupungin tulisi omassa suunnittelussa huomioida paremmin tasoristeysten liikenneympäristön turvallisuus.
Tutkijalautakunta kirjasi ylös, että Loviisan kaupungin tekninen keskus ja Rhk:n edustajat kävivät kevään 2010 useita neuvotteluja, joissa sovittiin, että Rauhalantien risteykseen rakennetaan varoituslaitteet vuoden 2010 aikana.

Ajo- ja pyöräteille puomit, varoitusvalot ja soittokellot

Kaupungin keskustassa Rauhalantiellä sijaitseva vaaralliseksi luokiteltu tasoristeys saa viimein varoituslaitteet vielä tämän syksyn aikana. Loviisan kaupungin rakentamispäällikön Markus Lindroosin mukaan varoituslaitteiden rakentamisen on tarkoitus alkaa ensi viikolla.
-Rakentamissuunnitelmat on tehty ja hanke on kilpailutettu. Paikalle tulee puomit ajotien sekä kahden kevyen liikenteen väylän molemmille puolille. Sen lisäksi paikalle asennetaan varoitusvalot sekä soittokellot, kertoi Lindroos. Varoituslaitteiden arvioidaan olevan käytössä noin kolmessa viikossa.
Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan Ratahallintokeskuksen kanssa on sovittu, että valtio maksaa puolet ja Loviisan kaupunki toisen puolen Rauhalantien varoituslaitteiden kustannuksista. Hankkeen kustannusarvio on yhteensä 180.000 euroa, josta kaupungin osuus on 90.000 euroa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI