|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Hyytävä asiantuntijan arvio: Venäjä mellastaa ja ?piirtää etupiiriään? Euroopassa Trumpin takia (14.11.2018 09:36)
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vääntö ydinvoimasta jatkuu uudessa eduskunnassa
14.09.2010Loviisan ydinvoimaloiden korvaaminen uudella laitoksella nykyisten laitosten käyttöiän päättyessä nousi Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien kansanedustajien neuvottelukunnan vierailun yhdeksi pääpuheenaiheeksi Loviisan raatihuoneella eilen.

Varsinkin kokoomuslaiset kansanedustajat pitivät väistämättömänä, että Loviisan asema ydinvoimalapaikkakuntana tulee eduskunnan käsittelyyn ensi kevään vaalien jälkeen. Neuvottelukunnan puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok.) katsoi, että Loviisan jatko ydinvoimapaikkakuntana on kirjattava tulevaan hallitusohjelmaan.
Tapaamisen isännät toivat esiin myös kaksi muuta kaupungille merkittävää kysymystä: Loviisa-Lahti –rautatie on tärkeä paitsi Loviisan satamalle, myös koko Päijät-Hämeelle. Nykyaikaisen palvelukonseptin vihreä moottoritie voisi olla toteutuessaan kansainvälisestikin merkittävä pilottihanke.
Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva toivoi, että ydinvoimalla sähköä tuotetaan Loviisassa myös tulevaisuudessa. Kaleva piti vihreä moottoritie –hanketta keskeisenä pilottihankkeena.
–Tulevaisuuden ympäristöystävälliset hankkeet voidaan liittää moottoritiehen.
Loviisa-Lahti radan Kaleva toivoi päätyvän vähintään valtion erityistarkastelun kohteeksi, vaikka radan peruskunnostukseen ei tässä vaiheessa ole tulossa rahaa. Jos rata saa rapistua edelleen, junien nopeudet on laskettava 50 kilometristä 40 kilometriin tunnissa. Tämä aiheuttaa rataa käyttäville yrityksille ongelmia.
Tapaamisen toisena isäntänä toiminut kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja Kari Hagfors (kok.) tähdensi Fortumin merkitystä tärkeänä työllistäjänä. Loviisan satama on Hagforsin mukaan hyvin tärkeä ei vain Loviisalle, mutta myös koko Päijät-Hämeelle.
–Loviisan satama on maan suurin puunkuljetussatama. Loviisan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo (sd.) toivoi hänkin päätöstä nykyiset ydinvoimalat korvaavasta laitoksesta.
–Jos päätöstä ei tulevana hallituskautena tule, ydinvoimalan ”pöntöt” ovat museona.
Kansanedustaja Risto Kuisma (sd.) korosti hänkin rautatien merkitystä. Hän katsoi, että valtion Loviisan satamaan tekemät investoinnit menevät hukkaan, mikäli satamaan johtavan rautatien annetaan rapistua.

Ydinvoima pysyy tapetilla

Neuvottelukunnan puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok.) arvioi, että uusia energiaratkaisuja, ydinvoima mukaan lukien, on tulossa jo seuraavalla hallituskaudella.
–Uuden eduskunnan on ratkaistava, mikä on Loviisan jatko. Tulevan eduskunnan on otettava asiaan kantaa. Luonnollisesti [Loviisan nykyisten ydinvoimaloiden korvaaminen] on hallitusohjelman asia.
Kokoomuksen Eero Lehti piti Loviisan huolta ydinvoimalan suhteen aiheettomana.
–Jatko on itsestään selvä, hän viittasi eduskunnan talousvaliokunnassa käytyihin keskusteluihin. Lehti on talousvaliokunnan jäsen.
–Kolmas [ydinvoimalupa] tulee aikanaan eduskuntaan, eikä kenelläkään ole kanttia jättää Loviisaa muuhun tarkoitukseen.
Myöskään Marjo Matikainen-Kallström (kok.) ei nähnyt muuta ratkaisua, kuin että seuraava ydinvoimapäätös on Loviisan kannalta myönteinen.
Lehti vetäisi Loviisan ydinvoimalan lämpimät jäähdytysvedet kaukolämpönä pääkaupunkiseudulle, ja kaukolämpöputki rakennettaisiin samassa yhteydessä kuin moottoritiekin. Koskenkylä-Kotka –moottoritien rakentaminen alkaa ensi vuonna. Loviisan ja Koskenkylän välimatka on vajaat 20 kilometriä.
Keskustan Antti Kaikkonen kannatti kaukolämpöajatusta, joka on hänen mukaansa ”kaatunut Helsingin lyhytnäköisyyteen ja itsekkyyteen”.
Vihreiden Timo Juurikkala toppuutteli kokoomuslaisten ydinvoimalupauksia.
–Ensin on käytävä vaalit.

Rautatie lentokentälle saakka

Itäuusmaalaisittain merkittävänä kysymyksenä Mäkinen piti Heli-rataa. Hänen mielestään sekä itämetron että Heli-radan rakentaminen on tuskin mahdollista.
–Yksi raide itään, mutta se hieman pidemmälle. En ole itämetron vastustaja, mutta molempia tuskin saadaan.
Itäisen rantaradan Mäkinen näkee Loviisaan saakka myös paikallisliikenteen käytössä. Vasta Loviisan jälkeen pysäkkiväli pitenisi.
Lehti näki itäradan kansainvälisenä kilpailuvalttina, mikäli rautatie saadaan Keravan ja Nikkilän kautta Helsinki-Vantaan lentoasemalle saakka. Nykyisellään kenttä on Lehden mukaan ”museo” siksi, että ratayhteyttä sinne ei ole. Lehti arvioi, että lentoliikenne Jyväskylän eteläpuolella loppuu ja korvautuu Pendolinoilla. Nopea junayhteys veisi lentokentälle väkeä aina Pietarista saakka.
Vihreää moottoritietä Lehti piti tässä vaiheessa utopistisena. –Uskon lähiliikenteen sähköistämiseen enemmän kuin kaukoliikenteen sähköistämiseen ja moottoritiehen.

Loviisan tullin tulevaisuus selkiytyy tulevina kuukausina

Loviisan satamassa toimivan tullin tulevaisuudennäkymät selkiytyvät vielä tämän vuoden aikana, kertoi kaupunginjohtaja Olavi Kaleva.
–Tullihallituksen pääjohtaja on luvannut palata asiaan tämän vuoden aikana, niin että väliaikainen uhka poistuu, Kaleva kertoi Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien kansanedustajille Loviisassa eilen.
Kansanedustaja Mikaela Nylander (r.) oli huolissaan tullin tulevaisuudesta.
–On eletty vuosi kerrallaan.
Porvoon tulli lakkautettiin muutama vuosi sitten ja tullaus keskitettiin Loviisaan.
Kaleva piti elinvoimaisen tulliyksikön henkilöstömitoituksena 10-12 henkilöä. Kaleva totesi, että Loviisan tullissa on erikoistuttu rikosten selvittämiseen. Loviisan tullin säilyttämisen puolesta puhuu Kalevan mukaan myös itäliikenteen määrä.
–Toimintaa pitää olla myös alueellisesti, tullin liikkuva yksikkö ei riitä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI