|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jääkiekon World Cup tulossa 2020 ? uusi formaatti suunnitteilla (12.11.2018 22:04)
?Julkisuushakuista provosointia? ? Näin perussuomalaiset kommentoi PS-nuoren ?valkoista? isänpäivätoivotusta (12.11.2018 20:20)
EU:n suunnitelma kauhistuttaa keskustalaista ? Kasvimyrkkyjen kielto ?vaarantaa suomalaisen ruuantuotannon? (12.11.2018 19:40)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Kiitos ja anteeksi mukaan koulureppuun”
14.09.2010–Kiitos ja anteeksi ovat kaksi pientä ja hyvää sanaa, jotka voisi pakata aamulla koulureppuun. Niitä tarvitaan päivän aikana, mutta miten vaikeita sanoja ne ovatkaan, totesi tapakouluttaja Kaarina Suonperä luennoidessaan perjantaina yläkoulun ja lukion oppilaille Porlammilla.

Hyvät tavat ja toisen huomioon ottaminen ovat Porlammilla kasvatusteemana koko vuoden. Perjantaina pidettiin hyvien tapojen ja ruokakulttuurin päivä, jossa puhui Kaarina Suonperän lisäksi kirjailija, pastori Jaakko Heinimäki. Päivän kruunasi juhla-ateria, joka nautittiin kauniisti katetuilta pöydiltä.
Käytöstapojen teemapäivä järjestettiin Porlammin Marttojen aloitteesta.
–Me naisina olemme olleet hieman huolissamme nuorten käytöstavoista. Nuoruusiässä kaikkea pitää kokeilla, mutta myös hyvät käytöstavat pitäisi muistaa, toteavat Marita Paavola ja Aino Villikka Porlammin Martoista.
Kun koulussa kuultiin Marttojen ajatus teemapäivästä, lähti koulu siihen innokkaasti mukaan. Yhteistyö on sujunut hyvin ja tapahtumaa on ollut hauska järjestää. Martat antoivat apuaan kattamalla koulun ruokalan pöydät juhlavasti ja avustamalla ruokailussa.
Teemapäivän avannut rehtori Päivi Viren totesi hyvien tapojen olevan käyntikortti, joka tekee hyvän vaikutuksen muihin ihmisiin.
–Hyvillä tavoilla selviää millaisista tilanteista tahansa, hän muistutti.

Hyvien tapojen pysyttävä muodissa

Kaarina Suonperä on puhunut hyvien käytöstapojen puolesta jo yli 15 vuoden ajan. Hän on vieraillut noin 2.000 koulussa.
–Meillä nousee erinomainen nuoriso. Koulu on onnistunut tehtävässään, mainitsi Suonperä ja tunnusti olevansa nuorison puolustaja.
–Nuoriso on aina toiminut eri lailla kuin aikuiset. Nykynuoriso on viisaampaa kuin mitä me olimme, he osaavat enemmän ja ovat kilometrin edellä tietokoneen käyttäjinä.
Suonperä muistutti, että vaikka maailma muuttuu, eivät hyvät tavat, rehellisyys, silmiin katsominen, kättely, kauniit sanat, välittäminen ja huolenpito jää pois muodista.
–Kyllä tytöt vieläkin ilahtuvat, jos poika avaa oven. Tasa-arvo ja hyvät tavat eivät ole koskaan ristiriidassa. Kun mies on kohtelias, on naisen osattava kiittää.

Hyvät sanat eivät maksa mitään

Suonperä jatkoi, ettei kukaan synny kaikki tavat oppineena.
–On paljon asioita, joihin ei voi vaikuttaa, mutta valtavasti enemmän on niitä mihin voi. Hyvät tavat ovat opeteltavissa aivan kuten haarukan ja veitsen käyttö, vertasi Suonperä ja jatkoi, että aikuisten kannattaisi myös muistaa, että lapset katsovat heitä kuin peiliä.
Suonperän mielestä silloin, kun kanssaihmiselle ei ole muuta annettavaa, voi hänelle aina antaa kauniita sanoja.
–Jokainen on hyvä jossain ja häntä pitää kehua. Aina kun kaverista on hyvää sanottavaa, sanokaa se. Hyvät sanat ovat iloa, joka ei maksa mitään, mutta osoittaa, että toinen on tärkeä. Suonperä kehotti menemään myös sen yksinäisen tai kiusatun koulukaverin luo, eikä vain kävelemään ohi.
–Häneltä voi kysyä mikä on. Ketään ei pitäisi jättää yksin ahdistumaan, vaan kaikista olisi pidettävä huolta ja kaikkien olisi saatava kuulua joukkoon. Kenenkään tunteita ei pidä loukata eikä haaveita romuttaa.
Toisen huomioon ottamisen, välittämisen ja suvaitsevaisuuden lisäksi Suonperä puhui käytöstavoista ihan ruohonjuuritasollakin. Hän on kiinnittänyt huomiota esimerkiksi poikien suosimaan lippismuotiin.
–Tuntuu siltä, että lakit ovat päässä kiinni sinitarralla. Lakit on otettava päästä sisään tultaessa.

Ruoka on ihmiset yhdistävä ystävä

Jaakko Heinimäki keskittyi puheenvuorossaan ruokakulttuuriin. Hän totesi, että ruoka yhdistää ihmiset eri puolilla maailmaa.
–Yhdessä ateriointi yhdistää, mutta myös nälkä yhdistää. Ruoan suhteen olemme samanlaisia. Jos on nälkä, niin oireet ovat kaikkialla samat. Siksi kaikkien pitäisi ymmärtää mitä toisen nälkä on ja oppia sitä kautta vieraanvaraisuuteen ja omasta jakamiseen, mietti Heinimäki.
Hän korosti myös sitä, ettei ruoka ole itsestäänselvyys. Joka aterialla pitäisi muistaa olla kiitollinen ja kunnioittaa ruokaa. –Ja kiitollinen voisi olla myös niille käsille, jotka ruoan valmistavat ja pöydän kattavat.
Edelleen Heinimäki toi esiin, että ruoka on ystävä, joka haluaa meille hyvää.
–Se ei ole vihollinen, vaikka ulkonäköpaineet joskus voivatkin muuttaa ruoan ja ihmisen suhteen sellaiseksi, että ruoka tuntuu viholliselta.
Yläkoululaiset ja lukiolaiset saivat teemapäivän annin luennoilla, kun alakoululaiset käsittelivät käytöstapoja juttutuokion ja laulujen muodossa.
Päivän juhlalounaana koululaiset söivät karjalanpaistia ja syksyn kasviksia sekä omenapaistosta vaniljakastikkeen kera.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI