|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
?Minä en voi sellaista antaa? ? Petteri Orpo tyrmää Antti Rinteen 100 ?/kk-lupauksen Ylellä (17.11.2018 11:04)
Li Andersson esittää puolueelleen jäsenäänestystä vuoden 2019 hallitusohjelmasta ? ?Näytämme esimerkkiä? (17.11.2018 10:39)
Saksan katsastuslaitoksen valtava tilasto julki: Katso listat vähävikaisimmista autoista (17.11.2018 09:43)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Logrenien kotipiha rupesi puskemaan huumekasvia
10.09.2010-Oho. Sillä lailla. Että oikein huumekasvi, murahti Pernajan kirkonkylässä asuva Pentti Logren kuultuaan Loviisan Sanomilta, että hänen kotipihallaan kasvaa harvinaislaatuista hulluruohoa, joka tunnetaan myös voimakkaana ja myrkyllisenä huumekasvina.
Oudon kasvin ensimmäinen verso ilmestyi Logrenien pihalle kivimurskan läpi viime keväänä, ja jo juhannuksena oven pieleen oli kasvanut suurehko pensas, jossa oli valkoisia torvimaisia kukkia sekä piikikkäitä hedelmiä. Niiden sisällä oli satoja mustia siemeniä. Kasvin lehdet muistuttavat suuria tammenlehtiä, ja niistä lähti pistävä voimakas tuoksu.


Tiehallinnon leivistä eläkkeelle jääneen Pentti Logrenin mukaan pensaan paikalla oli vielä talvella lintulauta, jossa siivekkäille oli tarjolla erilaisia siemeniä.

Lintulaudan siemenistä alkuun?

-Keväällä ostettiin useita pikkupusseja siemeniä Loviisan puutarhakeskuksesta, ja laitettiin lintulaudalle. Osa siemenistä putosi maahan, ja niiden joukossa on ilmeisesti ollut tämän kasvin siemen, Logren sanoi.
-Luulin ensin, että siitä tulee auringonkukka, koska suurin osa oli auringonkukan siemeniä, mutta kun nämä karvaisen teräväpiikkiset pallukat tulivat esille ajattelin, ettei ole auringonkukka. On jotain muuta, Logren sanoi.

Logren ihmetteli tovin naapureidensa kanssa oudon kasvin lajia, ja ilmoitti siitä Loviisan Sanomille. Kasvista otetut kuvat lähetettiin asiantuntijoiden tunnistettavaksi, joista opettaja Timo Noroviita tunnisti kasvin oitis hulluruohoksi.

Luonnonvaraisena kasvava hulluruoho on harvinainen kasvi, jota on aikanaan käytetty yleisesti lääkekasvina ja hallusinogeeninä eli huumeena. Hulluruohoa nauttinut henkilö voi esimerkiksi kokea poikkeuksellisen voimakkaita ja todentuntuisia aistiharhoja ja luulla niitä todeksi.

Internetistä löytyi runsaasti tietoja ja kokemuksia hulluruohon käytöstä huumeena. Tiede-lehden keskustelupalstalla nimimerkki kertoi kansantiedettä opiskelleen kaverinsa kokemuksista;
”Otetaan hulluruohoa, odotetaan vaikutusta. Seuraava mitä hän tajusi oli että hän on alasti puussa ja on aamu. Välissä kahdeksan tunnin täydellinen musta aukko. Jälkitilat olivat kuulemma aika epämiellyttäviä”.
”Hulluruohoa ei voi suositella. Sillä saa aika helposti itseltään hengen pois tai pysyviä vaurioita”
, kommentoi nimimerkki Kneder.
Hulluruoho kasvaa lähinnä Etelä-Suomessa, usein täyttömailla ja satamien läheisyydessä.

Poliisi: ”Käyttötarkoitus ratkaisee”

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan hulluruohon huumekäyttö on huomattavasti harvinaisempaa kuin esimerkiksi kannabiksen, jonka viljely on levinnyt rajusti koko maassa.
-Hulluruohoa esiintyy jonkin verran luonnonvaraisena, mutta vasta kasvin käyttötarkoitus ratkaisee onko kyse mahdollisesti huumausainerikoksesta eli, jos sitä kasvatetaan tarkoituksena valmistaa huumausainetta, kommentoi rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisista.

Malmbergin mukaan poliisi ei juurikaan ole kentällä törmännyt hulluruohoon. Sen sijaan kannabiksen kotikasvatus on yleistynyt selvästi koko maassa ja myös Loviisan seudulla.
-Poliisin tietoon tulee huumerikoksista vain jäävuoren huippu. Hyvin usein kuitenkin omaisuus- ja muiden rikosten yhteydessä tehtävissä kotietsinnöissä löytyy kannabisviljelmiä, Malmberg sanoi. Hänen mukaansa poliisi ei yleensä ryhdy toimiin luonnonvaraisten huumekasvien kitkemiseksi.

-Tiedossa on muutamia luonnonvaraisia kasveja, joista alan ihmiset hakevat potkua, mutta en käy tässä niitä luettelemaan, Malmberg naurahti.

Logren toivoi, että poliisi käy noutamassa pois epämiellyttävän kasvin, jotta kenellekään ei tule mieleen käydä kyselemässä siemeniä.

Itä-Uudenmaan poliisin huumeasiantuntija oli perjantaina puhelinyhteydessä Pentti Logrenin, joka hävitti hulluruohon juurineen kaikkineen polttamalla.Hulluruohon teräväpiikkisen hedelmän sisällä on noin 300 siementä. Hulluruohon siemen on todennäköisesti joutunut Logrenien pihalle Loviisan puutarhakeskuksesta ostettujen linnunsiemenien joukossa.

Elias Lönnrot hulluruohosta:
“Avullinen sisällisesti hermotaudeissa, luuvalossa, kolotusvioissa, päävioissa, rampauksissa, kasvonkolottajassa, virmassa (epilepsia), vesikauhussa, hinkuyskässä ja muissa sakokeittona t. viinarohtona: lehdet tupakkana poltettuna hengenahdistajassa ja muissa rintavioissa. On hyvin myrkyllinen kasvi ja vaarallinen tuntemattoman käyttää.“

Teofrastus kertoo että
"joka käyttää 3/20 unssia (4,2 g) hulluruohoa tulee tutustumaan Paholaiseen; kaksinkertainen, annos tuottaa hallusinaatiota, kolminkertainen tekee lopullisesti hulluksi, ja nelinkertainen tappaa."

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI