|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ay-liikkeeltä lakkolaiselle 100 ?/päivä ? Kansanedustaja: Osittainen verovapaus poistettava (23.10.2018 11:18)
Työllisiä enemmän ja työttömiä vähemmän ? mutta hallituksen oma tavoite ei täyttynyt vieläkään (23.10.2018 09:11)
Emeritusprofessori hallitukselle Ylellä: Irtisanomislaki pois, ay-liikkeeltä korvaava ratkaisu (23.10.2018 08:10)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Sillä mitä on tiirikka verrattuna osakkeeseen?
05.08.2003Loviisan kesäteatteri ei pelkää haasteita. Sillä sellainen on Bertolt Brechtin Kolmen pennin ooppera: loistavaa dialogia, vaikeita mutta sykähdyttäviä Kurt Weillin säveltämiä lauluja.

Kolmen pennin ooppera ei päästä helpolla tekijöitään eikä katsojia.

Mutta kunnon klassikon tapaan Kolmen pennin ooppera on aina ajankohtainen. Vaikka ohjaaja Kaija Kiiski ei ole ryhmänsä kanssa etsinyt yhtäläisyyksiä tähän päivään, niin kyllä niitä löytyy. Brechtin yhteistyössä Elisabeth Hauptmannin kanssa vuonna 1928 kirjoittama näytelmä perustuu englantilaisen Jahn Gayn vuonna 1728 säveltämään Kerjäläisoopperaan. Kuten ohjaaja käsiohjelmassa toteaa: Silti ihminen on sama pyyteineen, intohimoineen, hyveineen ja etenkin paheineen.

Kolmen pennin ooppera kertoo kerjäläisten kuninkaasta, hänen perheestään ja ”palkollisistaan”, herrasmiesroisto Macheathista ja korruptoituneesta poliisipäälliköstä Tiikeri-Brownista. Jokainen yrittää petkuttaa toisia sen minkä ehtii. Kolmen pennin oopperassa on darwinistis-dickensiläinen meininki: vahvat jäävät henkiin, heikot häviävät. Jokainen yrittää selvitä hänelle suoduin keinoin. Tai kuten näytelmässä todetaan: vahvoja petetään, heikkoja lyödään.

Loviisan esityksessä ei olla sen enempää 1700-luvun Lontoossa kuin 1900-luvun alun Saksassakaan, 2000-luvun Loviisasta puhumattakaan. Epookki on jotain 1800-luvun lopun ja 1900-alkupuoliskon väliltä.

Rampakin muuttuu rahaksi

Brecht käyttää Gayn tekstiä oman yhteiskuntakritiikkinsä välineenä: hän sanoo, oikeastaan huutaa: tätä kapitalismi saa aikaan - kaikkien sodan kaikkia vastaan. Tai kuten Puukko-Mackie sen ilmaisee:

Sillä mitä on tiirikka verrattuna osakkeeseen? Mitä on pankkiryöstö pankin perustamiseen verrattuna? Mitä miehen murhaaminen verrattuna miehen palkkaamiseen?

Brecht käyttää apuna vieraannuttamistekniikkaa: vasta äsken kiistelleet roolihahmot puhkeavat laulamaan sulassa sovussa. Välillä esiin astuu kuoro tai esiin lävähtää kyltti. Katsojaa ei houkutella samaistumaan yhteenkään roolihahmoon, sillä tämä porukka on kuin joukko lapsia, hyvän ja pahan tuolla puolen, ainoana tavoitteenaan selviäminen. Ramman, orvon tai yksinkertaisen voi muuttaa rahaksi, kunhan näillä poloisilla olisi vain enemmän taiteilijanlahjoja!

Vieraannuttajina toimivat tehokkaasti myös kauniit laulut, joista osa on jo muuttunut ikivihreiksi.

Näytelmän tapahtumat pyörähtävät käyntiin, kun Macheath, Puukko-Mackie, menee naimisiin kerjäläisten kuninkaan, Lontoon köyhimmän miehen, tyttären kanssa. Mackie tekee taitavan kaappauksen - moni saippuaooppera on tälle juonikuviolle velkaa.

Entäs ne yhtäläisyydet nykyaikaan? Kerjäläisten kuningas Peachum (Daniel Katz) voisi olla yhtä hyvin nykyajan huumekauppias tai parittaja. Toiminta on jaettu piireihin eikä yksityisyrittelijäisyyttä suvaita. Kaikki käyttävät hyväksi toisiaan, pyytettömistä ihmissuhteista ei ole tietoakaan. Nykyisin puhutaan verkoston hoidosta. Ja nykyisin Kolmen pennin oopperan sanoman voi kiteyttää sanontaan ”mutta mitä mä tästä hyödyn?”

Huimaa kehitystä

Liisa Ryömän (Kapakka-Jenny) suomennos elää ja hänen äitinsä Elvi Sinervon suomentamat laulut ovat Weillin säveliä myötäillessään täydellisiä. On vaikea kuvitella, että joku olisi voinut tehdä parempaa työtä.

Lauluja Loviisan esityksessä on mukana runsaasti. Daniel Katzin karhea ääni sopii erinomaisesti Peachumille. Mainiosta duetosta vastaavat Puukko-Mackie (mainio Arno Taalikainen) ja poliisipäällikkö Tiikeri-Brown (Matti Häyhä). Myös Mackien kopla (Jarno Savolainen, Janne Salonen, Kaj Jyrikari) suoriutuvat triona upeasti.

Dunja Katzin Polly esittää näytelmän kenties kauneimman, mutta ainakin tutuimman laulun (Puukko-Mackien ohella) kertosäkeineen: Eihän sovi että nainen noin vain antautuu,
ei hän ilmaista saa tunteitaan.
Voisi tapahtua siinä paljon muuta -
sen tähden ylipäänsä: ei.

Dunja Katzilla on kauniisti soiva, herkkä ääni. Voimaa siinä saisi olla hieman enemmän, mutta kyllä se kantoi Ungernin paviljongissa.

Roolijako on osunut naulan kantaan. Dunja Katz Pollynä ja Arno Taalikainen Puukko-Mackienä ovat kehittyneet vuosien varrella aivan hämmästyttävästi. Kun molemmista vielä löytyy roppa kaupalla lavasäteilyä, niin kaikki loksahtaa paikoilleen. Molemmat ovat ilmaisussaan monipuolisia eivätkä maneerit vaivaa. Polly on vuoroin herkkä, vuoroin jämäkkä ja räiskyvä, mutta mitään tunnetilaa ei yliannostella. Mackie on kylmän liukas selviytyjä, mutta naamio rakoilee näytelmän lopussa juuri sopivasti. Voi nähdä ne pienet halkeamat Mackien kovassa kuoressa.

Orkesteri Johan Halménin johdolla myötäili näyttelijöitä ammattitaidolla, laulajille tilaa antaen.

Liisa Ryömä tekee pienestä Kapakka-Jennyn roolissa hyvän työn: hän tavoittaa vakuuttavasti hieman jälkeenjääneen Jennyn mielenliikkeet ja hämmennyksen, mutta myös tässä selviytymistaistelussa vaadittavan sitkeyden.

Jarno Savolainen Mackien koplan jäsenenä tekee vakuuttavaa työtä. Liekö ollut ensi-illan jännitystä, mutta ensimmäistä näytöstä vaivasi pieni tahmeus, esitys ei oikein lähtenyt lentoon. Brechtin käyttämät vieraannuttamiskeinot edellyttäisivät hieman nopeampaa tempoa. Hitaus oli kuitenkin poissa väliajan jälkeen. Kun kesäteatterilaisia yleensä vaivaa ylinäytteleminen, Kolmen pennin oopperan ensi-illassa tuntui olevan pieni sordino päällä. Tämäkin korjaantunee, kunhan esityskerrat lisääntyvät. Taisto Huttusen rakentama lavastus toimi - kekseliäät ratkaisut käänsivät paviljongin ongelmat voitoksi. Nyt on Loviisassakin pyörivä näyttämö, tai itse asiassa kaksi pyörivää näyttämön osaa. Se teki kulissien vaihdosta sutjakkaan. Taempana istuvilla oli tosin täysi työ nähdä, mitä näyttämöllä tapahtui. Syynä oli tila, joka ei ole teatteriesityksille tarkoitettukaan.

Suurimmat kiitokset Loviisan teatteri ansaitsee kuitenkin rohkeudesta. 25-vuotias teatteri ei juhlavuonnaan tyytynyt - kuten ei monena muunakaan vuonna - tavanomaiseen kesäteatteritarjontaan. Halvalla naurattamista kepeine kaksimielisine vitseineen tarjoilee sitä paitsi yhä useampi ammattiteatterikin. Tavoitteet kannattaa asettaa korkealle, sillä se kehittää sekä teatterintekijöitä että meitä katsojia.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI