|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Keskuskeittiön rutiinien muodostuminen vie aikaa”
07.09.2010Kouluruoka on tänä syksynä tullut keskuskeittiöstä keskustan kouluihin ja päiväkoteihin. ISS valmistaa omissa keittiöissään ruoan muun muassa entisten Pernajan, Ruotsinpyhtään ja Liljendalin alueilla. Amiston tiloihin pikavauhtia rakennettu keskuskeittiö valmistui kaksi viikkoa ennen koulun alkua. Keskuskeittiö valmistaa päivittäin noin 1 700- 1 800 annosta. Keskustan koulujen ja päiväkotien lisäksi keskuskeittiö valmistaa keskustan alueen vanhusten kotipalvelun annokset. Kouluruoka ei ensimmäisten viikkojen aikana ole kaikille maistunut. Ruoka on myös loppunut muutamana päivänä kesken.

Viime perjantaina ilman lämmintä ruokaa jäi osa koululaisista ainakin ruotsinkielisessä yläkoulussa. Ruokapalvelupäällikkö Annika Kuusimurto kertoo palautetta tulleen muun muassa mauttomuudesta. Päiväkodeista tullut palaute on ollut positiivisempaa kuin kouluista. Hän muistuttaa, että vie jonkin aikaa, kun uudessa keskuskeittiössä saadaan rutiinit kuntoon. Ruokalista kiertää kuuden viikon välein. Nyt mennään neljännellä viikolla. Kun kierros on saatu käytyä, seuraavalle kuudelle viikolle on joka lajin valmistamisesta saatu kokemusta ja tietoa ja ohjeet voidaan päivittää.
- Meidän tarkoituksenamme ei missään nimessä ole, että ruoka on mautonta tai että se loppuu kesken. Teemme parhaamme ja maistamme kaikkea ruokaa ennen kuin se lähtee. Laitteet ovat uusia, ja niihin tottuminen vie aikaa.
Myös reseptiikka vaatii rutinoitumista, sillä suuren annosmäärän maustaminen sopivasti kaikille syöjille on haastavaa. Kuusimurto kertoo kultaista keskitietä haettavan.
- Jos ruoka loppuu, se on joko maistunut odotettua paremmin tai me olemme laskeneet annoskoot väärin.
Ruokalista muuttui tälle syksylle jonkin verran. Kuusimurto kuvailee muutoksia modernisoinneiksi. Lasten suosikit, kuten jauhelihakastike ja pinaattiletut on säilytetty.
- Tänään oli bolognesekastiketta ja siitä saimme hyvää palautetta, mausteita oli sopivasti ja ruoka maistui, Kuusimurto kertoo.
Hän pitää mahdollisena, että kun rutiinit saadaan kuntoon, ruokalistaan voitaisiin tuoda teemaviikkoja esimerkiksi maittain.
- Paremmin pääsisi jyvälle, jos ei olisi retkiä ja leirejä, naurahtaa Kuusimurto, joka korostaa niitä kannattavansa, mutta eväiden miettiminen, tekeminen ja pakkaaminen vaatii oman työnsä. Kouluissa on erityisruokavalioita päiväkoteja enemmän. Dieettikokki valmistaa annoksia niin sitrusallergisille, gluteenitonta ruokavaliota noudattaville kuin tomaattiallergikoille ja maidotonta ruokaa syöville. Kasviruokailijat eivät ole erityisruokailijoita, mutta kasvisruokaakin valmistetaan päivittäin noin 30-40 annosta.

Lasagnea vai kesäkeittoa?

Länsiharjun koulun rehtori Sari Hakulinen ymmärtää vasta aloittaneen keskuskeittiön alkukankeuksia ja kuvailee kouluruoan ”muuttuneen” entisestä. Hänkin oli kuullut yhden päivän ruoasta, josta lapset kotona kertoivat, ettei tiennyt oliko se kesäkeittoa vai lasagnea. Hakulinen naurahtaa Lovarin julkaisemasta ruokalistasta silloin katsotun, mitä ruoan piti olla. Länsiharjun koulun ollessa pois käytöstä, kaikki suomenkielisen koulukeskuksen oppilaat syövät Myllyharjun ruokalassa. Pienimpien koululaisten ruokailu alkaa jo kello 10.15. Ainakin yhdellä luokalla on pyydetty kotoa välipalaa mukaan, sillä aamulla puoli kymmeneksi koulun aloittaneilla ei nälkä vielä 10.15 ole, mutta puolen päivän jälkeen kevyeksi jääneen lounaan jälkeen on.
- 10.15 on liian aikaisin. Länsiharjulla koko koulu söi kello 11.15, mikä oli sopiva aika, mutta täällä tila ei riitä. Yläkoulu on jo joustanut todella paljon järjestämällä liukuvat ruokailut. Taksilla kulkeville 10.15 on ihan hyvä aika, he joutuvat lähtemään aamulla aikaisin ja esimerkiksi Harjuntausta on syönyt aina kello 10.15. Koulu tarjoaa maitoa ja näkkileipää, jos on seitsemän tunnin koulupäivä. Isommilla koululaisilla on yksi seitsemän tunnin päivä viikossa, Hakulinen kertoo.

Toinen linjasto tulossa

Oppilaat lastaavat itse tarjottimille ruoan, salaatin, maidon ja leivän. Etenkin nuoremmille ruoan ottaminen voi olla haasteellista, koska tarjotinta ei pysty laskemaan mihinkään, vaan sitä on pideltävä toisella kädellä ilmassa kun toisella otetaan ruokaa. Jonon eteneminen on hidasta, osalle tulee myös ”paineita” kun takana jonotetaan.
- Syysloman jälkeen saamme toisen jakelupisteen. Olemme myös toivoneet, että maito ja leipä voitaisiin laittaa ihan erikseen, jotta sieltä voisi hakea rauhassa ruoan haettuaan. Hakulinen kertoo lisää hakemisen vähentyneen. Ruokaa saa hakea lisää, jos nälkä jää, mutta uudelleen jonotus ei tähän kannusta. Ruokailuaikaa on puoli tuntia, mikä ainakin nuoremmilla kuluu käytännössä kokonaan.
Ruokailutyöntekijä Terttu Husu ei näe suurta muutosta entiseen, aiemmin ruoka tuli Länsiharjun puolelta, nyt keskuskeittiöstä. Kylmä ruoka tulee kylmänä ja kuuma kuumana. Koululla ruoka asetetaan vain tarjolle. Keittiössä on mahdollisuus keittää esimerkiksi pastaa tai perunoita, jos ruoka näyttäisi loppuvan kesken.
- Perjantaina, kun oli nakkikeittoa, ruoka uhkasi loppua kesken, mutta koskaan ei ruoka ole jäänyt tulematta.
Ensimmäisen luokan oppilaat Teemu Eronen ja Fanny Möller olivat saaneet tarjottimilleen lämpimän ruoan, salaatin, leivän ja maidon ja spagetti jauhelihakastikkeella maistui ihan hyvin. Teemu kertoi, ettei ruoka ihan joka päivä maistu, sen verran eroa on siihen, mihin tottui esikoulussa Määrlahdessa.
- Lempiruokani on lihapullat ja ranskalaiset, mutta niitä ei koulussa ole ollut. Päiväkodissa oli kerran.
Kouluavustaja Helena Nadif kertoo aikuisten ottavan tuoleja valmiiksi alas ja auttavan ruoan otossa, jos se ei onnistu. Nälkää ei lasten ole hänen mielestään tarvinnut nähdä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI