|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomi sai nyt liikenteen ?runkoverkon? ? ?Tällaista ei ole ennen nähty? (21.11.2018 14:47)
Uudet luvut julki: Kuva osoittaa ison pompun Suomen työllisyydessä ? Sipilän hallituksen ?tavoite saavutetaan? (21.11.2018 14:26)
?Lelusalakuljettaja? Adhamille 10 kuukauden vankeustuomio ? ?Varat pääosin käytetty yleishyödylliseen toimintaan? (21.11.2018 12:47)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uudenmaan liitto ajaa ydinvoimalaa Loviisaan tulevissa hallitusohjelmissa
27.08.2010Uudenmaan liitto aikoo ajaa ydinvoimalaa Loviisaan tulevissa hallitusohjelmissa. Uudenmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä kertoi aikeesta eilen Loviisaan kokoontuneille Itä-Uudenmaan kuntajohtajille.

Mäkelä osallistui Loviisassa pidettyyn Uudenmaan maakuntahallituksen ja Uudenmaan liiton toimiston johtoryhmän seminaariin. Matkan tarkoituksena oli tutustua puolin ja toisin Uudenmaan liitossa, koska Itä-Uudenmaan liitto lakkautetaan vuodenvaihteessa ja toiminta sulautuu Uudenmaan liittoon.
Myös Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen piti tärkeänä, että Fortum saa tarvittavat luvat ja toiminta jatkuu. Mitään ydinvoimamuseota hän ei usko Loviisaan muodostuvan tulevaisuudessa.
Nurmijärveä maakuntahallituksessa edustava Mäkelä luonnehti itäuusmaalaisten kuntien saamista mukaan Uudenmaan liiton toimintaan hyväksi asiaksi. Hän uskoo vahvan kulttuurihistorian omaavan seudun tuovan uutta rikkautta Uudellemaalle.
- Itä-Uudenmaan kunnat täydentävät Uuttamaata. Eiväthän kunnat ole olleet vieraita tähänkään asti, vaan asiointi on ollut rajatonta. Yksittäisille kuntalaisille en usko, että liittyminen tuo mitään muutosta, Mäkelä arvioi.
Maakuntajohtaja Ossi Savolainen uskoo vahvasti Itä-Uudenmaan liittymisen Uuteenmaahan olevan seudun asukkaille positiivisen asian.
- Uudenmaan liitto on merkittävässä asemassa Suomessa, seutu on Suomen veturi. On varmaa, että loviisalaiset saavat etua ja hyötyä.
Hän kertoo liittojen yhdistymisprosessissa asioiden hoituneen hyvin.

“Eroon seinästä”

Savolainen arvioi, että jatkossakin yksittäiselle kuntalaiselle oman kunnan tarjoamat peruspalvelut ovat tärkeimpiä asioita ja maakuntatason asioiden olevan kaukaisempia. Hän huomauttaa, että maankäyttöön, asumiseen ja elinkeinoelämän edellytyksiin liittyen maakuntatason asiat kuitenkin vaikuttavat näkyvämmin myös yksittäisiin asukkaisiin.
Mäkelä muistuttaa liiton vaihdoksesta olevan pientä apua taloushaasteissa oleville kunnille jäsenmaksujen vähentymisellä.
- Loviisassa puhutaan kymmenistä tuhansista, toteaa Savolainen. Savolainen myöntää jonkinlaisen seinän hallitsevan vielä sekä kartalla että mielissä.
- Jos katsotaan Uudenmaan karttaa ja maakuntakaavaa, niin kyllähän Helsingistä itään on ollut “seinä”. Tästä seinästä on päästävä irti. Itä on Uudellemaalle tärkeä suunta.
Pääkaupunkiseudulla kolme suurinta kuntaa ovat tärkeitä, mutta myös reuna-alueita tarvitaan.
- Uuttamaata ei kehitetä tärkeysjärjestyksessä, vaan kaikilla kunnilla on tasa-arvoinen asema, ja kehityksen on oltava tasapuolista, Mäkelä korostaa.
Eilinen kokoontuminen oli kokoonpanoltaan ensimmäinen laatuaan.

Toiveita kuntajohtajilta

Sipoon kunnanjohtaja Susanna Taipale-Vuorinen toivoi Uudenmaan maakuntaliitolta vahvaa tukea Sipoon kasvustrategialle ja tämän mukanaan tuomille haasteille. Haasteilla hän tarkoitti muun muassa liikenneväyliä.
- Lisäksi Sipoo toivoo hyvää edunvalvontaa, palvelua ja mahdollisuuksia.
Omalta väeltä oli tullut myös toive siitä, että maakuntaliitto “osoittaa pelot turhiksi ja pientäkin kuunnellaan”, kertoi Taipale-Vuorinen.
Saman huolen toi esiin myös Lapinjärven kunnanjohtaja Christian Sjöstrand.
- Pääkaupunkiseudun ylivoima on suurin huoli. Lapinjärvi on pieni kunta näin idässä, ja on pelkoa siitä, ettei meitä kuunnella. Hän heitti, että kunta olisi sijaintinsa puolesta voinut vaikka “kilpailuttaa” maakuntaliitot.
- Lapinjärvi sijaitsee kolmen maakuntaliiton, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Itä-Uudenmaan rajoilla.
Hän nosti esiin myös Pukaron Paronin laajentumissuunnitelmien tyssäämisen ympäristöministeriössä, jossa maakuntakaavaa ei siltä osin hyväksytty.
- Valitus on nyt korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä. Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva luonnehti oman kaupunkinsa elävän etsikkoaikaa. Väestönkasvu on tänä vuonna ollut hyvässä vauhdissa, mutta väestörakenne on edelleen haasteellinen.
- Väestönkasvu on ollut vuoden ensimmäisen seitsemän kuukauden aikana 1,3 prosenttia plussalla, mikä tarkoittaa 122 ihmisen nettokasvua. Vuonna 2011 tavoitteena on 16 000 asukkaan määrän rikkoutuminen.
Iäkkäämpään väestönosaan painottumisen lisäksi hän nosti haasteiksi kaupungin suuren maantieteellisen koon, poliittisella puolella fuusion mukanaan tuoman suuren valtuuston sekä siinä yhdeksän eri ryhmän yhteistyön, samoin kuin paineet veronkorotuksesta.
Kaupungin keskeisistä hankkeista hän mainitsi vihreän moottoritien, joka liittyy ensi vuonna alkavaan Koskenkylästä eteenpäin rakennettavaan moottoritiehen. Yhdeksi murheenkryyniksi hän nosti puolestaan Loviisa-Lahti –radan, joka on satamalle tärkeä, mutta jolle ei vähäliikenteisyyden vuoksi tahdo löytyä kunnostusrahaa.
- Rata on sataman ja koko alueen kehittämisedellytyksille tärkeä. Pukkilan kunnanjohtaja Juha Myyryläinen kertoi oman kuntansa strategiaan kuuluneen olennaisesti ylimääräisistä kiinteistöistä luopumisen ja vain muutamaan kiinteistöön keskittymisen.
- Noin kymmenestä toimitilasta on luovuttu.
Kunta kohdistaa omaa markkinointiaan niin lapsi- kuin yrittäjäperheille, mutta myös ns. kulttuuritoimijoille. Kulttuurintekijöiden yritykset ovat paikkariippumattomia, kuten myös hoiva- ja hemmottelualat sekä taide ja suunnittelu, joita Pukkila myös tavoittelee kuntaansa.
Myyryläinen toivoi Uudeltamaalta tukea kehitystyölle myös maakunnan reuna-alueille.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI