|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Helsingin ja Haminan välille Vihreä moottoritie?
20.08.2010-Olen ajatellut, että eläkepäivinä istahdan Petjärvellä sähköautoon ja ajan Ahvenkosken latausasemalle, josta jatkan biobussilla moottoritietä pitkin Helsinkiin tai Loviisaan, kiteytti Loviisan kehittämisjohtaja Risto Nieminen ajatuksen Helsingin ja Vaalimaan välille visioidusta Vihreästä moottoritiestä.

Loviisan kaupungin aloitteesta perustettu Vihreä moottoritie-foorumi järjesti keskiviikkona Fortumin pääkonttorissa Keilaniemessä seminaarin, jossa pohdittiin ekologista ja älykästä liikennettä. Meneillään olevassa esiselvityksessä yritykset, kunnat ja valtio selvittävät yhdessä luoda E-18-moottiritiestä kansainvälinen pilottikohde kestävämmän tieliikenteen ja teknologian käyttöönotolle. Ajatus Vihreästä moottoritiestä pyritään Niemisen mukaan saamaan mukaan Koskenkylän ja Kotkan väliseen moottoritiehankkeeseen, jonka toteutusvaihe alkaa ensi jo keväänä. Mukaan ovat Loviisan lisäksi lähdössä Fortum, Neste, ST1, Ensto, Falck Oy, Porvoon ja Haminan kaupungit sekä Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson maakuntaliitot.

Vihreä + moottoritie = paradoksi?

Forumin avanneen Fortumin teknologiajohtajan Petra Lundströmin mukaan Fortum pitää Vihreä moottoritie-hanketta tärkeänä, koska kehitystyön tuloksena voidaan tulevaisuudessa matkustaa Helsingistä Pietariin vähäisin päästöin tietä pitkin.
-Hanke on meille tärkeä, koska Loviisa, joka on tämän tien varrella, on Fortumille hyvin tärkeä kaupunki. Meillä on siellä paljon työntekijöitä töissä, Lundström sanoi.
Hankkeen vetäjä ja tilaisuuden puheenjohtaja, Loviisan satamajohtaja Aki Marjasvaara pohti onko vihreyden ja moottoritien yhdistäminen mahdollista vai onko kyseessä ikuinen paradoksi. Hän tähdensi, että on olemassa selkeä tarve kestävälle pendelöinnille Helsingistä itään. Rantarata on edelleen Loviisan ykköstavoite, mutta ennen sitä moottoritie tärkeä liikennehanke
-Käytännössä Vihreä moottoritie tarkoittaisi esimerkiksi biopolttoaineiden ja sähkön erityisjakelua sekä uuden teknologian hyödyntämistä esimerkiksi tievalaistuksessa. Tiellä voisi olla sensoreita, jotka sytyttäisivät valot, kun tiellä on liikennettä ja sammuttaisivat valot, kun viimeinen perävalo katoaa tieosuudelta, Marjasvaara kertoi.

Ahvenkoskelle hybridiasema

Marjasvaara näytti esimerkkinä Ahvenkosken liittymän ja matkailukeskuksen yhteyteen kaavailtuja hybridiasemaa, jossa myytäisiin biopolttoaineita ja ladattaisiin sähköautoja. Sähköä saataisiin aurinkopaneeleista ja tuulimyllyistä. Lämpöä voitaisiin kerätä tien pinnasta.
Sähköteknisiä ratkaisuja tarjoavan porvoolaisen Enston uuden teknologian johtaja Matti Rae oli silmin nähden innostunut hankkeesta.
-Aiemmin tie oli minulle vain kulkuväylä, mutta nyt se on yhä enemmän hitech-alusta. Tievalaistuksessa tarvitaan isoja tehoja ja pitkiä käyttöaikoja, mikä merkitsee suuria energiamääriä. Liiketunnistusvalaistus toisi merkittäviä säästöjä, Rae sanoi.
-Aurinkosähköä voitaisiin saada meluseiniin ja –valleihin asennettavista aurinkopaneeleista. Jos aurinkopaneeleja asennettaisiin moottoritien meluseiniin 37 kilometrin matkalle olisi tuottoarvio 6 gigawattituntia vuodessa, Rae laski.

Liiketunnistimet ohjaisivat tievalaistusta

-Älytiellä tarjottaisiin erilaista informaatiota alueen palveluista kuten pikalatauksesta, laadukkaasta kalasta, kestävästä ruoasta. Lisäksi voisi olla nopeuteen ja keliin perustuvaa liikenneturvatietoa esimerkiksi ”Jarrutusmatkasi on 45 m”, Rae visioi.
Neste Oilin johtaja Osmo Kammonen muistutti, että Nesteen kehittämillä biopolttoaineilla tärkeä rooli tieliikenteen päästöjen vähentämisessä sekä moottoritien vihertämisessä. Hän kertoi itse ajaneensa pitkään koeautolla, jossa ei käytetä lainkaan raakaöljy-pohjaisia tuotteita.
Fortumin edunvalvontajohtaja Peter Tuominen muistutti, että vuosittain Euroopassa kuolee 350.000 ihmistä pienhiukkaspäästöihin. Suurin osa johtuu liikenteestä. Hänen mukaansa Fortum on mukana sähköautoilun kehityshankkeissa toteuttamassa sähkönjakelun infrastruktuuria. Tuomisella on kokemusta sähköautoilusta muun muassa Loviisan ja Helsingin välillä.

Moottoritietyöt alkavat huhtikuussa

-Oleellisin ero sähköautoilun ja dieselautoilun välillä on ”tankkauksissa”. Kun ajan dieselautolla, ajan noin 600 kilometriä siihen asti, kun mittari menee punaiselle, jonka jälkeen tankkaan. Sähköautoilla aina, kun auto seisoo, sitä ladataan, Tuominen kuvaili. Nyt sähköautoilla ajetaan noin 150 kilometrin matkoja. Suurimman osan auto seisoo jossain. Kotona, työpaikalla, kaupan pihalla, liikuntahallin pihalla ja niin edelleen. Sähköautoilun edistämisessä on tärkeää rakentaa riittävän tiheä latausasemien verkosto.
Vihreä moottoritie-hankkeen esiselvitys valmistuu ensi maaliskuussa. Tulosten perusteella tehdään päätös siitä, toteutetaanko suunnitelmia tien rakentamisen yhteydessä. Noin 700 miljoonan euron moottoritiehankkeen on määrä alkaa huhtikuussa. Alkuvaiheessa se tarkoittaisi, että tien rakenteisiin asennettaisiin valmiiksi putkitunneleita ja läpivientejä älykkään moottoritien tulevia järjestelmiä varten.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI