|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Suomen futistytöille lohdutuspiste ? MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin (21.11.2018 00:24)
Kärpät jatkaa mestareiden liigassa puolivälieriin (20.11.2018 23:07)
Kuolemanristi ilmestyi nyt Netflixin kurssikäyrään ? Pelätty ilmiö leviää (20.11.2018 19:31)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Elokuvia aikansa arvostuksista
17.08.2010Suomen elokuva-arkiston arkistonhoitaja ja kotimaisen elokuvan tutkija Ilkka Kippola esittää Loviisan historiaa valottavia lyhytfilmejä Myllykylän kartanon navetassa Loviisan Wanhat talot –päivinä 28.-29.8.

-Kotimaisen elokuvan ja dokumenttien historialla ei ole kovin vankkaa tuntemusta. Harva osaa vastata kysymykseen: Kuka oli ennen Kaurismäkeä? Eikä Kaurismäestäkään tiedetä paljon muuta kuin nimi, harmittelee Kippola.
Varhaisimpia lyhytdokumentteja ei edes mielletä osaksi suomalaisen elokuvan historiaa.
-Pienellä paikkakunnalla ei noihin aikoihin paljon elokuvia kuvattu. Kaikki olemassa oleva materiaali on lähinnä tilausluontoisesti toteutettuja filmejä kunnan tai teollisuuden tarpeisiin, kertoo Kippola.
-Tällaisten elokuvien kautta pystyy kuitenkin näkemään aika paljon aikansa arvostuksista.

Kuvaajana Rafael Roos

Ilkka Kippola on koonnut kuudesta filmistä noin tunnin mittaisen luupin, joka pyörii Myllykylän navetassa tauotta koko viikonlopun. Filmejä yhdistää Loviisa-aiheen lisäksi kuvaaja Rafael Roos. Kotkassa syntynyt Foto Roosin perustaja asui lapsuutensa Loviisassa ja Lapinjärvellä. Hän teki läpimurtonsa teollisuusvalokuvaajana Turun Messuilla 1928 ja voitti useita kansainvälisiä valokuvauskilpailuja.
-Rafael Roos toimitti paljon kuvaamaansa materiaalia Suomi-Filmille, joka leikkasi niistä lyhytfilmejä, kertoo Kippola. Filmikimara alkaa Rafael Roosin omalla lyhytfilmillä ”Minne lauantaina?”. Vuonna 1935 valmistuneella filmillä nähdään tuttua kaupunkikuvaa, kesäpäivästä uimarannalla nauttivia iloisia kasvoja ja ilmeisesti Loviisan päivän juhlakulkue. -Ajan henkeenhän kuului marssiminen, naurahtaa Kippola katsellessaan kansallispukuista kulkuetta.
Hän uskoo, että myös nykyisellä Loviisalla voisi olla käyttöä lämminhenkiselle kaupunkikuvaukselle.
-Tämä on täysin Rafael Roosin oma filmi ja kertoo ehkä ajasta jopa enemmän kuin tilausfilmit.
Toinen 30-luvulta peräisin oleva dokumentti ”Suomen toiset ravinto- ja nautintoainemessut” on ensimmäisiä suomalaisia äänifilmejä. Hauskassa lyhytelokuvassa Loviisan kalastus Oy esittelee tuotteitaan kala kerrallaan ja yhtiön naiset valmistavat sillivoileipiä.

Turisteja silmällä pitäen

Harry Lewingin ohjaama ”Loviisa, idyllien kaupunki” (Suomi-Filmi 1955) on selkeästi kunnan tarpeisiin teetetty mainosmainen kuvaus pikkukaupungista.
-Elokuva on leimallisesti Loviisan perinnettä brändäävä, mikä on aika lähellä Loviisan nykyistä tuunaus-mentaliteettia, pohtii Kippola.
-Tuohon aikaan lähes jokainen kunta tehtaili itselleen tällaisen filmin, jossa esitellään teollisuutta, arkkitehtuuria ja sivistyneisyyttä, muistuttaa Kippola.
Läkähdyttävällä vauhdilla etenevän tietopaketin on selostanut Carl-Erik Creutz.
-Tässä näkyy, miten Suomi-Filmi on leikannut Roosin materiaalista konemaisesti tyypillisen tilauselokuvan. Olisi kiinnostavaa löytää Roosin alkuperäiset materiaalit, sillä ne varmasti kertoisivat paljon enemmän ajan kuvasta. Tämä filmi on laadittu turisteja silmällä pitäen. Faktat ovat kohdallaan, mutta kovin syvälle ei mennä, miettii Kippola.

Valkon nousu

Rafael Roosin ja Yrjö Aaltosen kuvaama ”Miten tyhjästä nyhjäistiin” (Suomi-Filmi 1951) kertoo Valkon perustamisesta ja puulaivojen kunnostamisesta.
-Se on tyypillinen 50-luvun jälleenrakennus- ja sotakorvauselokuva, jossa perinteiset kirvesmiestaidot nostetaan kunniaan. Ideana on esitellä teollisuuslaitoksen menetelmiä alusta loppuun, kuvailee Kippola.
Valkon Laiva Oy:n tilaaman lyhytdokumentin selostajana on Reino Hirviseppä.
-Hän oli tullut tunnetuksi Neuvostoliiton vastaisista pilkkalauluistaan. Sotien jälkeen hän toimi Suomi-Filmien jämerä-äänisenä selostajana, jonka puheissa oli kuivakan ironista huumoria.
Kippolan mukaan selostajat selostivat jopa satoja filmejä vuodessa, sillä työtä tehtiin rutiinilla.
-Usein he lähinnä katsoivat kuvaa ja selostivat hyvin spontaanisti. Se ei ollut niin tarkkaa.
Navettakinossa nähdään myös laivanrakennuksesta ja Rauma-Repola Oy:n Valkon tehtaista kertova teollisuuskuvaus ”Rautaista rakentamista” vuodelta 1956.
-Teollisuusfilmit olivat varsin kalliita ja niiden avulla Suomi-Filmi pysyi hengissä 80-luvulle asti, muistuttaa Kippola.
”Louhitaan ja riemuitaan”

”Ydinsähköä Loviisasta” (Suomi-Filmi 1972) on edeltäjiään hieman taiteellisempi lyhytfilmi voimalaitoksen rakentamisesta. Sibeliuksen sijaan taustalla soi Kaarlo Kastisen säveltämiä jazzahtavia pätkiä ja Martti Silvennoisen selostuksen lisäksi elokuvassa on runsaasti taustaääniä.
-Työn kuvaaminen oli hyvin tärkeää 70-luvulla. Vaikean työttömyyden takia oli suorastaan lottovoitto päästä Loviisaan rakentamaan voimalaitosta. Tässä filmissä louhitaan ja riemuitaan.
Yksityiskohtainen ja karun naturalistinen filmi esittelee myös rakentamisen rumemmat seuraukset.
-Tässä näkyy sosiaalisen realismiin estetiikkaa. Selostajallehan tällaisten filmien tekeminen oli tylsää, mutta otapa kuka tahansa 50-vuotias mies niin huomaat, että hän seuraa hurmioituneena tällaisia elokuvia, nauraa Kippola.
- Voimalaitos rakennettiin hyvin nopeasti, sillä valu- ja louhintatekniikat olivat vielä hyvin hallussa. Tässä tulevat kädentaidot hienosti esiin, ja mittasuhteiden valtavat kontrastit luovat herkkuestetiikkaa. Täydellinen miehille tarkoitettu filmi!

Katariina Luoma

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI