|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
950 ?/kk kannabishoitoon: Kela ja oikeus tyrmäsivät, vaikka lääkärit puolsivat (19.11.2018 08:53)
Esperi takoo Suomeen yrityskauppamiljonäärejä ? valtaosa rikastuneista on naisia (19.11.2018 07:48)
Sote-markkinoilla käy kova rytinä ? yrityskauppa joka neljäs päivä (19.11.2018 07:22)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Pihakahviloilta” edellytetään ilmoitusta terveystarkastajalle
10.08.2010Loviisassa 28.-29.8. järjestettävät Loviisan wanhat talot –tapahtuma innostanee edellisvuosien tapaan monia yksityisiä myymään mehua, hilloa, pullaa tai muuta elintarviketta kotipihan tuntumassa. Terveystarkastaja Päivi Puurunen Porvoon terveydensuojelusta muistuttaa näitä ns. pihakahvilan pitäjiä tekemään elintarvikkeiden tilapäisen myynti-ilmoituksen.

Ilmoitus tulee tehdä, on sitten kyseessä eläkeläisen hillomyynti tai lapsen mehukioski. Mitään lupaa ei lomakkeella haeta tai saada, vaan se on ilmoitus myynnistä. Ilmoituksen jättäminen on maksutonta. Ilmoituksessa kysytään mm. tapahtumaa, mitä myydään, missä tuotteet valmistetaan, mistä niitä myydään, onko kylmä- ja/tai lämpölaukkua, pisarasuojausta, mistä talousvesi tulee, miten käsihygienia varmistetaan, miten tarjoiluastiat puhdistetaan ja miten henkilökunta pääsee käymälää ja käsien pesuun ja miten jätehuolto sekä elintarvikkeiden kuljetus on hoidettu.
- Valvonnan tarkoitus on varmistaa, ettei ruokamyrkytyksiä tai merkintäpuutteista johtuvia allergisia reaktioita tulisi ja että asiakkaille myytävät elintarvikkeet ovat hyvälaatuisia, toteaa Puurunen.
Viime kesän tapahtumassa Puurunen teki pistokokeita ja konsultoi myyjiä. Yhtään kotikahvilaa ei suljettu, mutta huomautuksia annettiin.
- Lämpötilasta ja pisarasuojasta huomautettiin ja annoimme lomakkeita täytettäväksi. Loviisan torilta olen takavarikoinut juustoja viime vuonna, mutta se ei liittynyt näihin päiviin, kertoo Puurunen.
Hän luonnehtii sulkemiseen mentävän silloin, kun myyjän toiminnan voidaan katsoa vaarantavan terveyttä.
- Jos esimerkiksi kalaa myydään liian lämpimässä, on silloin riski sairastumiselle.

  Ilmoitus kaksi viikkoa ennen

Puurunen ei tahdo yritteliäisyyttä kieltää tai hankaloittaa, päinvastoin pitää sitä hyvänä asiana. Lomake olisi kuitenkin täytettävä ja toimitettava 14 vuorokautta ennen kuin aikoo myydä elintarvikkeita Porvoon terveydensuojeluun. Ilmoittajalle tulee paluupostissa ohjeistusta elintarvikkeiden myynnistä. Tärkeitä asioita ovat lämpötilat, erityisesti kun on kyse kalan myynnistä, sillä väärin säilytettyyn, lähinnä vakuumipakattuun, kalaan liittyy niin listeria –kuin botuliiniriskiäkin Puurunen kiinnittää huomiota myös lettutaikinaan, ettei se seiso lämpimässä turhan pitkään, sama on myös kerman kohdalla. Esimerkiksi vakuumiin pakattu kala tulee säilyttää 0-3 asteen lämpötilassa, maito korkeintaan +6  asteessa ja pulla huoneenlämmössä. Kalaa, esimerkiksi muikkua, paistettaessa on lämpötilan oltava vähintään 60 astetta.
- Kalaa myydään yleisötapahtumissa aika paljon, ihmiset tykkäävät sitä ostaa. Lihaa on harvemmin, pohtii Puurunen.
- Tuotteiden valmistusaineista on oltava tietoa, tämä on erityisen tärkeää, jos tuote sisältää kananmunaa tai pähkinää. Muna- tai pähkinäallergiset voivat reagoida hyvin voimakkaastikin, Puurunen muistuttaa.
Jokaiseen muffinsiin ei tarvitse erikseen kirjoittaa tuoteselostusta, vaan riittää kun pöydällä on yksi seloste suomeksi ja ruotsiksi.

Ammattilaisilta vaaditaan enemmän

Lämpötiloja, tuoteselosteita ja ilmoituksen tekoa ennalta tarkkaillaan pistokokein kahden terveystarkastajan voimin LWT-tapahtumassa.
Ammattimaisille elintarvikkeiden myyjille vaatimukset ovat tiukemmat ja heiltä on löydyttävä niin hygieniapassi kuin omavalvontaohjelmakin. Yksityisillä myyjilläkin Puurunen näkisi mielellään olevan hygieniapassin, mutta sitä ei velvoiteta.
Elintarvikkeiden tilapäisen myynti-ilmoituslomakkeen löytää Porvoon kaupungin nettisivuilta www.porvoo.fi. Lomakkeita voi myös hakea myös Loviisan raatihuoneelta.
Terveystarkastajia kiinnostaa suurten yleisötapahtumien yhteydessä myös se, miten jätehuolto ja käymälät on järjestetty.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI