|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Entiset viholliset yhdessä väkivallattomuuden puolesta
06.08.2010Lähi-idän vaikean tilanteen erilainen valopilkku syttyi viisi vuotta sitten, kun Combatants for Peace –järjestö syntyi. Liikkeen käynnistivät entiset viholliset, kun joukko väkivaltaan väsyneitä entisiä Israelin armeijan sotilaita ja palestiinalaistaistelijoita kohtasivat toisensa ja ryhtyivät etsimään keinoja päästä irti väkivallan kierteestä. Väkivallattomuus tarkoittaa, että israelilaiset jäsenet kieltäytyvät palvelemasta miehitetyllä alueella ja palestiinalaisjäsenet pidättäytyvät väkivaltaisesta taistelusta. Liike tavoittelee itsenäistä Palestiinan valtiota Israelin rinnalle.

Liike on väkivallaton, mutta aktiivinen. Ryhmä mm. toteuttaa teatteri-työpajoja, istuttaa puita ja kaivaa kaivoja palestiinalaisalueilla. Israelilaisten suurilla kivillä tekemiä tiesulkuja on purettu. Vaikka purku on lähinnä symbolinen, sillä tunnin päästä kivet ovat paikoillaan, voi teosta seurata yllätyksiäkin. Entinen Israelin armeijan sotilas Roni Segoly kertoo yhdestä kivien siirtokerrasta, jolloin israelilaissotilaat ampuivat heitä kumiluodeilla. Myöhemmin yksi näistä ampuneista sotilaista liittyi järjestön riveihin tehdäkseen työtä väkivallattomuuden puolesta.
Pitkä aika vankilassa

Entinen palestiinalaistaistelija Sulaiman Khatibi on istunut nuoresta iästään noin puolet vankilassa Israelissa. Varhain aktiivismin aloittanut Khatibi lähti 14-vuotiaana ystäviensä kanssa kohti Israelin sotilaita veitsin varustautuneina. Tarkoituksena oli viedä sotilailta aseet. Pojat eivät onnistuneet iskussaan, vaan pakenivat. Muutaman päivän kuluttua heidät haettiin kodeistaan ja vietiin vankilaan. Khatibi käytti vankila-aikaansa myös opiskeluun. Hän luki niin hepreaa ja englantia kuin historiaakin. Holokausti-elokuvaa katsoessa hän kertoo nuorten palestiinalaisten poikien itkeneen.
Historiaa, ja muiden kansojen konflikteista ja ratkaisuista lukeminen avasi näkemään asioita uudella tavalla. Jo vankilassa Khatibi kertoo pyrkineensä parantamaan oloja väkivallattomalla aktivismilla. Yksi keino oli olla nälkälakossa.
Ns. normaaleja israelilaisia hän ei koskaan tavannut. Erään saksalaisen järjestön mahdollistamana, neljä israelilaista ja neljä palestiinalaista väkivaltaisista taustoista tulevaa, vietti kuukauden Antarktiksella vuonna 2003. Päivittäiset poliittiset keskustelut ja arjesta selviäminen yhdessä toivat vastakkaisilla puolilla sotineita ensimmäistä kertaa yhteen. Tämän jälkeen järjestettiin tapaamisia ja pikkuhiljaa päästiin järjestön perustamiseen vuonna 2005.
- Viholllisen kohtaaminen silmästä silmään ei ollut helppoa, miehet kuvailevat.
Kumpikin on kasvanut oman ryhmänsä tiukkaan näkemykseen puolensa oikeuksista ja oikeutuksesta väkivaltaan. Khatibi kuvailee tilannetta muna-kana –pohdinnaksi. Israel oikeuttaa omat toimensa palestiinalaisten väkivallalla ja palestiinalaiset väkivallan miehityksen vastustamisella.
Ei tukea perheeltä

Roni Segoly kertoo taistelleensa lähes 20 vuotta Sulaiman Khatibin kaltaisia ihmisiä vastaan. Kolmen armeijavuoden jälkeen hän palveli poliisin riveissä neljä vuotta josta siirtyi 11 vuodeksi salaiseen palveluun. Taistelemista enemmän rohkeutta vaatii hänen mukaansa nykyinen työ väkivaltaa vastaan. Tätä työtä eivät tue omat perheenjäsenet tai ystävät.
- On vaikea selittää, miksi muutuin. En ole sen fiksumpi, herkempi tai parempi ihminen kuin kukaan muukaan. On vaikea asettua toisen asemaan ja sanoa, että ei enää. Israelissa armeijasta kieltäytyminen vie vankilaan, mutta pahempi seuraus on se, miten sukulaiset ja perhe suhtautuu, myös työpaikan saanti voi vaikeutua, hän kertoo.
Enemmistön mielipiteestä huolimatta hän korostaa olevansa liikkeessä Israelin vuoksi ja olevansa patriootti.
Työ Combatants for Peace –liikkeessä ei ole vaarallista, mutta ei miellyttävääkään, luonnehtii Segoly. Kokoukset eivät ole laittomia, mutta koska palestiinalaisjäsenillä on taistelija- ja vankilataustaa, heillä ei ole asiaa Israelin puolelle. Israelin puolelta tullaan Länsirannalle, mutta armeija yrittää estää kokouksia Segolyn mukaan mm. tarkastuspisteiden pystyttämisellä. Israelissa liikettä vastustaa niin iso osa yhteiskuntaa kuin hallituskin. Palestiinan puolella järjestöllä on hallitustason siunaus toiminnalle. Segoly ja Khatibi ovat Suomessa Anna Lindh –säätiön tuella. Liike on saanut myös monia muita kansainvälisiä palkintoja työstään rauhan hyväksi. Liike on ainoa, jossa toimii molemmilta puolilta väkivaltaisista taustoista tulevia väkivallattomuuden puolesta. Segoly kertoo liikkeen perusajatuksen olevan jäsenten omien tarinoiden kertominen ja heidän esimerkkinsä.
- Vaikka olemme vähemmistönä Israelissa, voimme facebookin, ja muun sosiaalisen median kautta olla osa suurempaa kokonaisuutta, hän kertoo.
Molemmat toivovat, että rauhallisissa maissa, kuten Suomi, jatketaan aktiivista työtä rauhan puolesta, ja pidetään Lähi-idänkin asioita esillä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI