|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Viimeisenä vaihtoehtona on irtisanoa sopimukset itse”
23.07.2010Itä-Uudenmaan vapaapalokunnat ovat ottaneet tyrmistyneinä vastaan tiedon, jonka mukaan Porvoo on säästämässä sopimuspalokuntien menoissa 265.000 euroa. Se tietäisi noin 15-20 VPK:n alasajoa.

–Viimeisenä vaihtoehtona on, että kaikki sopimuspalokunnat sanovat sopimuksensa itse irti, väläyttää Valkon VPK:n puheenjohtaja Jan Skog ja jatkaa, että alueen 34 sopimuspalokuntaa ovat liikkeellä yhdessä rintamassa.
Porvoo, joka tuottaa pelastuslaitoksen palvelut isäntäkuntamallilla koko itäiselle Uudellemaalle, hakee heikon taloutensa johdosta kahden prosentin säästöjä menoihinsa. Pelastuslaitoksen osuudeksi on tulossa 358.000 euroa.
Sopimuspalokuntatoiminta maksaa pelastuslaitokselle noin miljoona euroa vuodessa.
–Säästötavoitteet ymmärretään, mutta tietysti voidaan kysyä pitääkö muidenkin kuntien kärsiä jos Porvoolla menee huonosti. Se, mikä tässä eniten närästää on, että pelastuslaitoksen säästöosuudesta 74 prosenttia eli 265.000 euroa kohdistetaan sopimuspalokuntiin. Jos olisi käytetty juustohöyläperiaatetta, olisi vapaapalokuntien osuudesta vedetty 20.000 euroa. Sen olisimme vielä ymmärtäneet, toteaa Porlammin VPK:n puheenjohtaja Ismo Perttilä. Hän jatkaa, että säästöjä ollaan kohdistamassa niin sanottuun kolmosriskialueeseen. Riskialueluokituksissa pelastajien on saavutettava ykkösalue kuudessa minuutissa, kakkosalue kymmenessä ja kolmosalue 20 minuutissa.
–Tällä hetkellä kolmosalue saavutetaan Itä-Uudellamaalla noin yhdeksässä minuutissa, jopa vähän allekin. Nyt Porvoo on nähnyt mahdollisuuden heikentää palvelua, joka on kai liian tehokasta siitä syystä, että muka joka kylässä on sopimuspalokunta.
Kohteiden saavutettavuusaika on Itä-Uudellamaalla kuitenkin maan keskivertoa.
–Jos yhdeksän minuutin aikaa heikennetään nyt jopa 20 minuuttiin, minkä laki antaa myöten, on se valtakunnallisestikin aika erikoista menettelyä.
Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueen väestöstä 55 prosenttia asuu kolmos- tai nelosalueella, joten palvelujen heikentyminen koskettaisi yli puolta kuntalaisista.

Sopimuspalokuntien määrä on jo vähentynyt

Perttilä toteaa, että pelastuslaitoksen kriteerit täyttäviä sopimuspalokuntia oli vuonna 2009 nykyisiä sopimuksia solmittaessa 27. Lisäksi solmittiin kymmenkunta kahden vuoden ehdollista sopimusta. Niissä kriteerit eivät aivan täyttyneet, mutta palokunnille annettiin mahdollisuus parantaa toimintaansa. Ennen vuotta 2009 sopimuspalokuntia oli lähes 50.
–Eli aika moni on jo tippunut pois tai yhdistynyt. Säästöt koskevat täysin toimivia ja kaikki kriteerit täyttäviä yksiköitä. Käytännössä 15-20 sopimuspalokuntaa tiputetaan pois, arvelee Perttilä ja jatkaa, että se tietää noin 200 koulutetun vpk-laisen lähtöä. Sopimuspalokuntalaisia on noin 400.
–Yhdistyksiähän ei pystytä lopettamaan. Mutta jos palokunta pudotetaan ringistä pois eli palveluja ei osteta eikä hälytyksiä tule, tarkoittaa se palokunnalle ettei sillä ole motivaatiota jatkaa. Vapaapalokunta tarvitsee pelastus- ja auttamistehtäviä.

Sama uhka kaikkien yllä

Perttilän mukaan sitä, mitkä sopimuspalokunnat ovat mahdollisesti tippumassa, ei ole vielä kerrottu. Säästöehdotus on käsitelty aluepelastuslautakunnassa ja ehdotus on lausuntokierroksilla kunnissa. Loviisa on ilmoittanut vastustavansa palvelujen heikentämissuunnitelmia, Lapinjärvi ottaa asiaan kantaa 10.8.
Lautakunta käsittelee pakettia uudelleen 17.8. ja silloin palokunnille on Perttilän mukaan luvattu lista siitä kuka on viivan ylä- ja kuka alapuolella.
–Jokaisella sopimuspalokunnalla on uhka päällä, niin isoilla kuin pienillä. Pikkupalokuntien osalta säästöt ovat luonnollisesti pienempiä kuin isojen. Voi olla niinkin, että erikoistuneilta palokunnilta ostetaan jatkossa vain tiettyjä palveluja, kuten ensivastetta tai öljyntorjuntaa. Kaikki on vielä spekulaatiota, korostaa Perttilä.

Sopimuksia hierottiin 5 vuotta

Perttilää harmittaa se, että ennen kuin nykyiset sopimukset solmittiin, niiden hieromiseen meni viisi vuotta. Kun paketti viimein saatiin kasaan, oli tavoitteena ryhtyä kehittämään vapaapalokuntien toimintaa.
–Niin sanottua onnellista aikaa kesti 1,5 vuotta. Nyt esimerkiksi investoinnit ovat taas seis, kun ei tiedetä jatkuuko toiminta vai ei.
Vapaaehtoista työtä tehdään Perttilän mukaan tunteella ja kovalla auttamishalulla.
–Toiminta on suhdanneherkkää. Jos nyt ajetaan alas toimivia vapaapalokuntia, jää jäljelle katkeroitunutta porukkaa, jota ei ole ihan helppo saada takaisin.
Arvoa ei tunnuta VPK-laisten mielestä annettavan myöskään paikallistuntemukselle. Lähipalokunta on yleensä hälytyksessä nopein ja ensimmäisenä paikalla.
Perttilä vertaa 265.000 euron säästötavoitetta siihen, mitä Lapinjärvi maksaa osuutenaan pelastuslaitokselle.
–Lapinjärven osuus on 260.000 euroa vuodessa eli lähes sama kuin sopimuspalokuntien säästötavoite. Lapinjärvi pystyisi maksamallaan osuudella ylläpitämään alueellaan 15-20 sopimuspalokuntaa!
Sopimuspalokuntalaiset kokoontuvat elokuun alussa pohtimaan yhdessä edessä olevia uhkakuvia. Yhtenä vaihtoehtona on heitetty, että palokunnat sanovat sopimuksensa itse irti.
Säästöpaketista päättää lopullisesti Porvoon kaupunginvaltuusto syksyn aikana. Jos se hyväksytään, alkanee pelastuslaitos sanoa sopimuksia irti sen jälkeen, kun päätöksen 30 vuorokauden valitusaika on umpeutunut. Sopimusten irtisanomisaika on kuusi kuukautta.
–Eli ensi keväänä joukko sopimuspalokuntia olisi jo lakkautettu, sanoo Perttilä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI