|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Fenno-possua grillattiin hiljaisella tulella
06.07.2010Noin 250 Ruotsinpyhtään saaristolaista ja mökkiläistä kokoontui lauantaina Ringborgiin juhlistamaan viime joulukuussa saatua torjuntavoittoa Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta. Mukaan oli kutsuttu myös hanketta vastustaneita poliitikkoja ja muita vaikuttajia. Ohjelmassa oli puheiden ja kiitosten lisäksi pitopöytä, jossa pääruokana oli lähes 100-kiloinen Fennoksi ristitty possu, jota oli järjestäjien mukaan grillattu pitkään hiljaisella tulella. Illan päätteeksi lipunlaskun jälkeen saaristolaiset järjestivät näytelmän, jossa Ringborgin edustalle Granholmsfjärdenille hinattiin Fennovoimaa symboloiva puulautta, jonka purjeessa luki ”Skurk” eli konna. Saaristolaisten laivasto ampui lauttaa ensin pienoistykillä, mutta laukaus meni ohi. Vasta jousipyssyllä ammutut tulinuolet sytyttivät Fennolautan palamaan yleisön taputusten saattelemana.

Fenno-kokko sytytettiin tulinuolilla

Fennoposusta ja tulinuolista huolimatta Pro Saariston aktivisteilla säilyivät Kurt Rönnvistin mukaan hyvät ja asialliset välit Fennovoiman edustajiin.
-Meille oli tärkeää pysyä asialinjalla ja välttää ylilyöntejä. Asiat riitelivät, eivät ihmiset, Rönnqvist kuvaili.
Pro Saaristo perustettiin 21.9.2007 pian sen jälkeen, kun Fennovoima Oy oli ilmoittanut tehneensä esisopimuksen Kampuslandetin ja Gäddbergsön alueiden maanvuokrasta Forsby Gårdin kanssa ja ydinvoimalaselvitysten aloittamisesta Ruotsinpyhtäällä. Saaristolaiset ja mökkiläiset ryhtyivät organisoimaan hankkeen vastustusta määrätietoisesti ja suunnitelmallisesti.
-Tuo vuonna 2007 alkanut rupeama oli meille kaikille haasteita täynnä, mutta jo matkamme varrella saimme lukuisat kerrat iloksemme todeta, että ovet vallan kammareihin aukesivat kuin itsestään, kertoi Pro Saariston tiedottaja Paavo Laurikainen. Laurikaisen mukaan Fennovoiman vetäytyminen 11.12.2009 oli ankaran lobbaustyön ja hyvän onnen ansiota.

Kuntafuusio ratkaiseva tekijä

Ratkaiseva tekijä oli Ruotsinpyhtään kunnan lakkauttaminen ja uuden Loviisan perustaminen. Ruotsinpyhtään kunnanvaltuusto oli niin selvästi Fennovoiman kannalla, että ilman kuntafuusiota hankkeen kaataminen tuskin olisi onnistunut, arvioi Paavo Laurikainen.
Laurikainen ja Pro Saariston lobbausstrategiasta vastannut Kurt Rönnqvist olivat keränneet Fennovoiman ja saaristolaisten kamppailusta näyttelyn, jossa oli lukuisten lehtileikkeiden lisäksi aiheeseen liittyvää kirjeenvaihtoa, selvityksiä, tutkimuksia ja muuta materiaalia. Materiaalit kerättiin suureen puulaatikkoon, jota säilytetään Ringborgin seuraintalolla.
Saaristolaiset kiittelivät vuolaasti ”voimalasodan” aktiivisia veteraaneja Laurikaista ja Rönnqvistiä, joille Fennovoiman hankkeen vastustamisesta tuli kahdeksi vuodeksi lähes päivätyötä.

Muistotaulu Ringborgin seinään

Tilaisuudessa paljastettiin myös kaksikielinen muistotaulu, jossa kuvailtiin saaristolaisten kamppailua ydinvoimalahankkeen torjumiseksi. Laatan tekstin mukaan ratkaisutaistelu käytiin vallan kammareissa sanan säilällä. Muistolaatan paljastivat kansanedustaja Mikaela Nylander (rkp) ja Skärgårdens Vänner i Strömforsin puheenjohtaja Thomas Kvarnström. Benita Ekebom-Jönsas ja Börje Jönsas luovuttivat kaksikolle SVS:n paidat.
Tallbackan salmen vastakkaisilla rannoilla asustelevat Rönnqvist ja Laurikainen saivat saaristolaisilta myös kaksi suurta majakkaa kiitokseksi saariston suojelemiseksi tehdystä työstä. Majakkapuheen pitänyt Stefan Lindh heittäytyi suorastaan runolliseksi Laurikaista ja Rönnqvistiä kiittäessään.
-Paavokin kirjoitti runsaasti tekstiä, jossa ei ollut lainkaan seksiä, runoili Lind.
-Ei todellakaan, huudahti Laurikainen. Veneenveistäjä Theodor Lindfors oli lisäksi valmistanut Laurikaiselle ja Rönnqvistille komeat soutuveneen pienoismallit. Tilaisuuden juontajana toimi Bo Lindfors.
-En ole näin iloisissa hautajaisissa ollut koskaan. Vainajaa ei sure täällä kukaan, Paavo Laurikainen veisteli.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI