|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Uusi ilmiö: Pantilliset kauppakassit yleistyvät ? Varusteleka ja Akateeminen mukana, Alkoonkin tulossa (22.11.2018 12:45)
Berner: ?Autojen myynti pitää nostaa 150 000:een? ? Autoala: Sitten 8 mrd.?:n veropottia kevennettävä (22.11.2018 12:05)
HS: Raju avautuminen ministeriön sisältä ? johto ja lainvalmistelu ?täysin hukassa? (22.11.2018 11:33)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kesäloviisalainen Hannu Ryöppönen sai kutsun Aholdin talousjohtajaksi

25.07.2003-Sattuneesta syystä tämän vuoden kesäloma Loviisassa jää valitettavasti hieman aikaisempaa lyhyemmäksi, harmittelee kansainvälinen huippujohtaja, loviisalaissyntyinen Hannu Ryöppönen (51), joka on juuri kutsuttu maailman kolmanneksi suurimman vähittäiskauppaketju Aholdin taloudesta vastaavaksi varatoimitusjohtajaksi Hollantiin.


Kauppaketju Aholdin taloudessa riittää vastattavaa ja haastetta, sillä peräti 72,7 miljardin euron liikevaihtoon yltävä ja 27 maassa toimiva jättiyritys on viime aikoina ryvettynyt pahoin talous- ja kirjanpitoepäselvyyksien takia. Vuonna 1887 perustetun Aholdin pääjohtaja Cees van der Hoeven sekä edellinen talousjohtaja Michel Meurs joutuivat epäselvyyksien takia eroamaan. Maailmalla hyvässä maineessa oleva loviisalaissyntyinen ja nykyisin vielä Lontoossa asuva talous- ja rahoitusjohtaja Ryöppönen kutsuttiin hätiin selvittämään edeltäjiensä sotkuja.

Pää- ja talousjohtajalle potkut

Tilanne on kieltämättä haastava, kun pääjohtaja ja rahoitusjohtaja ovat saaneet lähteä rikkomusten takia, ja yhtymään piti löytää uusi johto. Selvitysryhmä esitti Aholdin pääjohtajaksi Anders Mobergia ja rahoitusjohtajaksi minua. Tunnemme Mobergin kanssa hyvin toisemme, sillä hän toimi Ikean pääjohtajana samaan aikaan kun minä toimin Ikean rahoitusjohtajana Tanskan pääkonttorissa, kertoi Ryöppönen.

Pernajan Haddomissa syntyneen ja Loviisa svenska samlyceumissa vuonna 1971 ylioppilaaksi valmistuneen Hannu Ryöppösen ura on ollut huikea. Hän valmistui diplomiekonomiksi Hankenilla. Sen jälkeen tie vei ensin Rautakirjan ja sitten Hoechst -yhtymän talousjohdon tehtäviin Suomessa. Yhdysvalloissa hän toimi muun muassa Alfa Laval Groupin sekä Chemical Bankin johtotehtävissä. Vuosina 1985-1998 Ryöppönen työskenteli jälleen Skandinaviassa Ikea-yhtymän taloudesta vastaavana varatoimitusjohtajana. Sen jälkeen Ryöppönen teki lyhyen visiitin (1998-1999) Luxemburgissa Ikano Asset managementissa, kunnes kutsuttiin kansainvälisen sijoitusyhtiö Industri Kapital groupin talous- ja hallintojohtajaksi Lontooseen. Hannu uran punaisena lankana on ollut kansainvälinen rahoitus, jonka huippuasiantuntijana häntä maailman talouslehtien mukaan yleensä pidetään.

“Seuraan säännöllisesti Loviisan asioita”

Vuonna 1977 lähdin töihin ulkomaille ja sillä matkalla olen edelleenkin. Loviisaan olen pitänyt säännöllisesti yhteyttä ja seuraan Loviisan asioita lukemalla Östra Nylandia. Käyn lisäksi joka kesä täällä tapaamassa äitiä, veljeäni Karia sekä muita tuttuja, kertoi Ryöppönen. Laivasillalla monet loviisalaiset tunnistivat ja tervehtivät vielä Hannua, vaikka paikkakunnalta muutosta vuonna 1973 on kolmekymmentä vuotta.

Myös Hannun perhe viettää säännöllisesti kesälomiaan isän kotikaupungissa. Vaimo Elizabeth sekä lapset Jason, Nina, Tania ja Bobby ovat Britannian kansalaisia. Perheen kotikieli on englanti, mutta isä puhuu lasten kanssa yleensä ruotsia ja lapset keskenään tanskaa.

Hannu Ryöppösen isä Viipurin purjehdusseuran vahtimestari ja kotoisin Koivistosta Karjalasta, josta hän saapui jo ennen sotia Loviisan seudulle, ensin Valkoon.

Vesillä liikkuminen ja kaipuu Suomenlahden saaristoon on tullut Hannu Ryöppäselle ikäänkuin perintönä. Loviisassa hänellä on oma vene, josta veli Kari huolehtii.

-Monet kauniit muistot lapsuudesta ja nuoruudesta liittyvät saaristoon Loviisan edustalla ja Kabbölen alueella. Myös perhe tulee mielellään kesäisin tänne, Ryöppönen kertoi.

Edessä muutto Amsterdamiin

Aholdin myötä muutamme paikkoin Amsterdamiin, mutta kotona olevat lapset jatkavat opiskelujaan vielä Lontoossa, joten toinen koti jää vielä Englannin maaseudulle. Välimatka Lontoon ja Amsterdamin välillä on vähän samanlainen kuin Helsingin ja Tukholman välillä, arveli Ryöppönen. Ryöppänen aloittaa uudessa tehtävässä 16.8. Amsterdamissa. Vähittäiskauppaketju Ahold on Ryöppöselle vielä jonkin verran uusi tuttavuus, vaikka yhtymän tunnusluvut ja yleistiedot tulevatkin kuin kaupan hyllyltä.

Aholdia on Suomessa veikattu Keskon tulevaksi fuusio- tai yhteiskumppaniksi. Ryöppösen mukaan hän ei tunne vielä asiaa tarkemmin, mutta vähittäiskauppa ketjuuntuu ja kaikki toimijat etsivät yhä suurempia volyymejä ja samalla yhteistyökumppaneita.

-Volyymit ovat tärkeitä, kun marginaalit ovat ohuita. Vähittäiskaupassa liikevaihdot ovat ylleensä suuria, mutta marginaalit kilpailutilanteessa kohtalaisen pieniä, Ryöppönen kertoi.

Sisäinen kontrolli petti Aholdissa

Aholdin ja monien muiden jättiyritysten kirjanpidon epäselvyyksien ja taloussotkujen Ryöppönen arvioi johtuvan osin vielä 1990-luvulta, kun optioita ja etuisuuksia jaettiin avokätisesti. Varsinkin USA:ssa palkkajohtajien ansiot karkasivat käsistä.

-Sekä yleisö että omistajat ovat reagoineet ylisuuriin optioihin ja palkkioihin. Jos yritykset eivät itse kykene muuttamaan tilannetta, olisi pahinta, jos lainsäätäjä säätäisi lakeja tilanteen muuttamiseksi, Ryöppönen pohti. Omasta palkastaan Hannu Ryöppönen ei voinut kertoa, koska sitä ei vielä ole julistettu yhtiössä.

-Se tulee aikanaan esille, arveli Ryöppönen. Hänen nimityksensä yhtiön hallitukseen vahvistetaan seuraavassa yhtiökokouksessa.

Aholdin taloussotkujen Ryöppönen arveli johtuneen pitkälti sisäisen kontrollin pettämisestä ja johtohenkilöiden vääristä asenteista.

-Tällaiset asiat ovat aina ylimmän johdon vastuulla, ja siksi siellä (Aholdissa) on erotettu ihmisiä, jotka olivat vastuussa näistä käytännöistä. Toisaalta Ahold-skandaali ei ole sen kummoisempi kuin viime aikoina ilmitulleet muutkaan suuryritysten talousepäselvyydet, kertoi Ryöppönen.

-Tilintarkastajilla on merkittävä rooli yrityksessä. Se tosin on erilainen suuryrityksessä kuin pienemmässä. Tilintarkastaja on tilintarkastaja, ja yrityskonsultin rooli on erilainen, etenkin suuremmissa yrityksissä. Näiden skandaalien yhteydessä on tuotu esille, että tilintarkastajia pitäisi vaihtaa viiden vuoden välein. Tässä on myös ilmennyt paikoin eräänlaista ylireagointia, Ryöppönen pohti.

Eilen Hannu Ryöppönen piipahti veljensä Karin vieraana Loviisan Rotareiden lounastilaisuduesa kertomassa uudesta tehtävästään ja työnantajasta. Lähipäivinä ohjelmassa on veneilyä saaristossa ja ystävien tapaamista. Lyhyen loman jälkeen Hannu Ryöppönen saa harteilleen talousvastuun Aholdista, jonka liikevaihto on kaksi kertaa suurempi kuin Suomen valtion budjetti.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI