|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Lurensin esitys hivelee silmää ja korvaa
06.07.2010Lurensin-kesäteatterin näytelmä ”Brudvalet” on kirjailija Mikaela Strömbergin dramatisointi hänen isoisoisänsä, Lurensin perustajiin kuuluvan Sigge Strömbergin romaanista. Maalaisromanttinen näytelmä kertoo 19-vuotiaasta Erikistä, joka on saavuttanut naimaiän. Vanhemmat ja kyläläiset odottavat innolla nuorukaisen ja naapurissa asuvan Kristinin häitä, mutta Erik ei ole ollenkaan niin innoissaan naapurintytön naimisesta.

Maalauksellisia asetelmia

Näytelmän ohjaaja Robert Jordas on onnistunut luomaan visuaalisesti upean kokonaisuuden. Jokainen yksityiskohta on huolella harkittu. Ajankuvaa tukee tarkkaan suunniteltu puvustus ja lavastus. Vasikat laiduntavat niityllä ja kaupunkiin matkataan oikeilla hevoskärryillä. Jordas on myös huomannut hyödyntää Lurensin ympäristön tarjoamat mahdollisuudet taidokkaalla tilankäytöllä. Erityisen upea oivallus on puiden keskeltä pilkistävän pellon käyttö. Maalauksellisempaa maisemaa saa etsiä.

Korkeatasoinen kuorolaulu koskettaa

Hurmaavan visuaalisuuden lisäksi esityksen suurimpiin ansioihin lukeutuu näytelmää varten sävelletty musiikki. Matti ja Sinikka Kontion sävellykset sopivat hienosti kauniiseen maalaisidylliin ja tukevat kohtausten vaihtuvia tunnelmia. Esityksen alkaessa yleisö saa nauttia korvia hivelevän kauniista kuorolaulusta. Katsomon pyörähtäessä on vaikea uskoa, että äänimaisema on tuotettu vain muutaman näyttelijän voimin. Kuoro-osuudet ovat puhtaita ja nuorten äänet kaikuvat kirkkaina kesäillassa. Stemmojen harjoitteluun on selvästi panostettu, ja se on kannattanut. Musiikki kantaa kohtausten välisten siirtymien yli, mutta säestää toisinaan myös taustalla.
Esityksen vaikuttavin kohtaus nähdään näytelmän loppupuolella juuri ennen hääseremoniaa. ”O Erik” –kappale on yhtä aikaa kaunis ja kauhistuttava. Naisten kimeät soolo-osuudet ja viulujen tuottama painostava äänimatto luovat huikean taustan Erikin henkiselle kamppailulle. Vakava ja vähäeleinen talonpoika on kuin suoraan maalauksesta poimittu, ja paksuin vedoin maalattu tumma silmämeikki vain korostaa vaikutelmaa.

Tarpeetonta tyhjäkäyntiä

Näyttelijäkaarti on nuorta, ja kokemattomuus näkyy paikoin kohtausten verkkaisuutena. Erityisesti ensimmäinen puoliaika sisältää tarpeettoman paljon tyhjäkäyntiä. Näyttelijöiden jäykkyys lienee osin tarkoituksenmukaista. Ohjaaja on ehkä halunnut korostaa körttiläishenkisen maalaistalon vakavamielisyyttä suhteessa vapautuneisiin kaupunkilaisiin. Kontrasti on kieltämättä oivallinen, mutta vähäeleinen näyttelemistapa ei ole tekniikaltaan helpoin mahdollinen. Vaarana on, että kohtausten sisäinen rytmi kärsii.
Toisella puoliajalla ensi-illan tuoma jännitys alkaa helpottaa. Näyttelijät esiintyvät huomattavasti vapautuneemmin ja kohtaukset sujuvat sulavammin. Kristo Salminen onnistuu hienosti hieman vakavamielisenä ja hiljaisena Erikinä, jonka silmissä on kuitenkin poikamaisen kujeilevaa pilkettä. Jannica Grönroos ihastuttaa luonnollisuudellaan. Hän tekee sivuosansa kaupunkilaisneito Lisana uskottavasti ja pakottomasti. Kaiken kaikkiaan nuorten näyttelijöiden tekemisessä on sellaista riemua, jota katselee mielellään.

Autenttinen ajankuvaus

On ilahduttavaa nähdä, että Lurensissa uskalletaan tarttua hyvin erilaisiin projekteihin. Brudvaletissa on tavoitettu Suomi-Filmi –henkinen vanhanajan maalaistunnelma visuaalisella autenttisuudella. Paikalliskulttuuri tulee esiin myös vahvassa murteessa, jota puhutaan läpi näytelmän. Valitettavasti kieli on paikallismurteeseen perehtymättömille välillä turhankin haastavaa, ja osa dialogin huumorista jää ymmärtämättä. ”Brudvalet” on kuitenkin kokonaisuudessaan ennen kaikkea kaunista katseltavaa.

Katariina Luoma

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI