|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Eduskunta äänestää 19 euron säästöstä autoilijalle: Kokoomuslainen yllätti keskustelussa ? ?Tämä on kyllä tosi erikoinen esitys? (21.11.2018 12:16)
Nyt tuli konkreettinen esitys: Sosiaaliturva uusiksi ? Jokainen ansaittu euro vähentäisi etuuksia 0,6 eurolla (21.11.2018 10:41)
Ylen MOT: Tätä ?sokerideittailu? todella on ? seksikauppaa, jossa mukana myös alaikäisiä (21.11.2018 09:41)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kokoomuksen ajama huomautus kaupunginjohtajalle jäi suutariksi
02.07.2010Kokoomuksen ryhmä yritti saada kaupunginjohtaja Olavi Kalevalle ja kaupunginhallitukselle huomautuksen hyvän hallintotavan sekä sisäisen valvonnan ja huolellisen toiminnan noudattamatta jättämisestä, kun valtuusto käsitteli lakkautettujen kuntien viimeisiä tilinpäätöksiä kevätkauden viimeisessä kokouksessaan keskiviikkona.

Esitys ei koskaan päätynyt äänestykseen, sillä kukaan ei huomannut kannattaa esitystä. Puheen tasolla tukea kritiikille esittivät vihreät ja perussuomalaiset, mutta tyytymättömyyden laajuus jäi mittaamatta.
Toruja huonosta valmistelusta sateli pitkin iltaa, kun vanhojen kuntien ja terveyskuntayhtymän viimeiset tilinpäätökset ja arviointikertomukset hyväksyttiin. Tilinpäätösten käsittely jäi lain sallimaan viimeiseen mahdolliseen päivään, koska vanhan Loviisan tilinpäätöstä ei saatu kokoon. Kuntalain mukaan tilinpäätökset pitäisi saada valmiiksi maaliskuun loppuun mennessä.
Talousjohtaja Ralf Sjödahl lisäsi huolia summaamalla yhteisen alijäämän, joka nousee alakoulun purkamisen jälkeen kuuteen miljoonaan euroon. Jatkossa rasitteena näkyy myös terveyskuntayhtymän purkamisesta syntyvä 800.000 euron miinus.
–Tästä eteenpäin alijäämät ovat todellisia, sillä puskureita ei ole. Siinä on haastetta tulevaisuudelle.
Sjödahlille valtuuston kokous oli talousjohtajana viimeinen, sillä syyskesällä hän siirtyy Forsby Gårdin toimitusjohtajaksi.
Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kari Hagfors ampui heti alkajaisiksi täyslaidallisen virkamiesjohdon ja kaupunginhallituksen suuntaan: vuoden 2008 lopulla laadittu talousarvio näytti 35.000 euron ylijäämää, vaikka maailmantalouden lama kärjistyi samana syksynä. Alijäämää myös supistettiin tekohengityksellä, eli käyttöomaisuuden ja metsän myynnillä. Hakkuita on tehty sen verran laajasti, että kestävä hakkuumäärä on ylittynyt ja jatkossa hakkuukypsää metsää on vaikea löytää.
–[…] meillä on todellisuudessa neljän miljoonan sijasta todellisesti 4,5 miljoonan tappio niskassamme ja olemme sillä lähes syöneet kaiken sen ylijäämän, mitä aiempina vuosina me sekä muut kunnat, Liljendal, Pernaja ja Ruotsinpyhtää ovat yhteensä aikaan saaneet.

Valtion holhoukseen?

Hagfors maalaili, että jos meno jatkuu samanlaisena kuin vanhassa Loviisassa, kaupunki saattaa joutua valtion holhoukseen.
–Nyt omaa pääomaa on syöty 3,4 miljoonan euron verran, mikä ei jatkossa anna kovinkaan suurta pelivaraa ja jos toiminta jatkuu samanlaisena, ajautuu kaupunki valtiolle annettavaan talouden tasapainotusohjelman tekoon.
Hagfors arvosteli, että valtuusto ei ole saanut viime vuoden aikana yhtäkään tilanneraporttia.
–Vaan meille on aina sanottu tilanteen olevan hallinnassa. Hagfors totesi lopuksi, ettei voi yhtyä suosikkilaulunsa sanoihin ”ollos huoleton poikas valveil on”.
–Huoli tämän tilinpäätöksen perusteella tulevista vuosista on todella suuri.
Rkp:n ryhmäjohtaja Leena Lindfors sen sijaan kannusti katsomaan eteenpäin.
–Virheitä löytyy, mutta nyt ollaan uudessa kunnassa. Myös vanha Loviisa lakkautettiin. Otetaan virheistä opiksi. Voimme ottaa mallia pienten kuntien tilinpäätöksistä ja arviointikertomuksista. Kritiikkiä voidaan antaa vuoden päästä.
Tähän yleiskeskustelu päättyikin, ja valtuutetut ryhtyivät oikolukemaan Loviisan tilinpäätöskirjaa.
Vihreiden Janne Länsipuro siirsi keskustelun isommille urille.
–Se, että vanhan Loviisan tilinpäätös näyttää näin raskasta alijäämää on mietinnän paikka. Ikäviä päätöksiä joudutaan tekemään, mutta samalla pitää pystyä myös investoimaan, kun taloutta tasapainotetaan.
Loviisan arviointikertomusta käsiteltäessä Hagfors esitti ryhmäpuheenvuon yhteydessä huomautuksen antamista sekä kaupunginjohtajalle että kaupunginhallitukselle. Hän viittasi tilintarkastuskertomuksen arvosteluun siitä, ettei toimintakertomukseen sisälly selontekoa konsernivalvonnan järjestämisestä. Lisäksi tilintarkastaja huomauttaa, ettei toimintakertomukseen sisältyvä selonteko sisäisestä valvonnasta ole Kirjanpitolautakunnan kuntajaoston yleisohjeen mukainen.

Kaupunginjohtaja: väitteet valhetta

Hagfors siteerasi myös tarkastuslautakunnan arviointikertomusta Loviisan viimeiseltä vuodelta. Siinä kiinnitettään huomiota budjetin ja tilinpäätöksen tuloksen isoon ristiriitaan, jonka katsotaan johtuvan heikosta seurannasta ja ohjauksesta. Tarkastuslautakunta, jonka puheenjohtaja Hagfors on, kiinnitti huomiota myös siihen, että kaupungin hankintojen puutteellinen ohjaus sisältää riskin. Hän muistutti, että hyvään hallintotapaan kuuluu muun muassa riittävä avoimuus, taloustietojen oikeellisuus ja ajantasaisuus sekä sisäinen valvonta, riskien hallinta ja kunnan omaisuuden tarkoituksenmukainen hoito.
Hagforsin luento sai kaupunginjohtajan kimpaantumaan.
–Jälleen kerran voidaan havaita, että Kari Hagfors puhuu vastoin parempaa tietoaan. Ei pidä paikkaansa. Valetta. Suurin osa puutteista on korjattu.
Demariryhmä ei huomautukseen yhtynyt. Vihreiden Länsipuro puolestaan huomautti, että arviointikertomuksessa ”otetaan aika vakavaan sävyyn parannuskohteita”. Oma mielipiteeni on, että riittää, kun toteamuksista otetaan vaarin.
Rkp:n ryhmäkään ei Hagforsin esitystä tukenut.
Perussuomalaisten Kimmo Nykänen puolestaan totesi, että seuranta ja hallinto eivät ole olleet hyvän hallintotavan mukaisia.
–Väliraportteja pyydettiin viisi kertaa, mutta ei saatu. Keskustan Kimmo Eloranta mietti, että Hagforsin puheessa oli paljon asiaa.
–Mutta tämä vuosi on näytön paikka. Palataan asiaan ensi vuonna.
Eloranta piti hankalana tilanteena ottaa entisenä ruotsinpyhtääläisvaltuutettuna kantaa vanhan Loviisan taloudenpidon oikeellisuuteen.
Vanhojen kuntien ja terveysyhtymän tilinpäätökset ja arviointikertomukset hyväksyttiin lopulta ilman äänestyksiä. Kokousta seurasi valtuuston kyselytunti, jonka aiheena oli tällä kertaa kaupunginjohtajan johtajasopimus.
Hagfors ihmetteli, miksi kaupunginhallitus on luopunut työnantajan oikeuksista ja luovuttanut Kalevalle ratkaisuvallan oman kesälomansa ajankohtaan. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo (sd.) luki vastauksessaan pitkän tekstin, jossa muun muassa todettiin, ettei kaupunginjohtajan loma tai poissaolo ole koskaan haitannut hänen viranhoitoaan.
–Kaupunginjohtaja tietää itse parhaiten virkaansa kuuluvat menot.
Hagfors olisi halunnut kysyä myös kaupunginjohtajan palkasta. Hän kysyi, onko kaupunginhallitus sitoutunut sopimuksella palkankorotusautomaattiin ilman tulosvastuuta.
Isotalo tulkitsi, että kyselytunnin aiheena on kaupunginjohtajan lomajärjestely, eikä halunnut enää vastata lisäkysymyksiin.
–Turha tässä on sitten mitään kysyä, Hagfors ihmetteli ja poistui puhujapöntöstä.

Valtuustosalissa sanottua:

Kari Hagfors, Kok
”Kaupungin budjetti oli laadittu 35.000 euroa ylijäämäiseksi. Nyt tiedämme, että tilinpäätös on 3,4 miljoonaa euroa alijäämäinen”. Todellinen alijäämä on kuitenkin 4,6 miljoonaa.”

Leena Lindfors, Rkp
”Koska olemme lakkauttaneet vanhat kunnat ja aloittaneet uuden kaupungin, voimme ottaa vanhoista kunnista mukaan myönteisiä asioita”.

Kari Hagfors, Kok
”Toimintakertomuksen suomen kieli on alkeellista, puutteellista ja virheellistä”.

Janne Länsipuro, Vihreät
”Vaikka meidän pitää tasapainottaa käyttötaloutta, meidän pitää tehdä myös investointeja vaikka lainarahoilla”

Timo Noroviita, Vihreät
”Vihreä-ryhmä esittää, että tilinpäätös hyväksytään ja vastuullisille myönnetään kuin myönnetäänkin vastuuvapaus” .

Janne Länsipuro, Vihreät
”Toivon, että voimme suunnitella kaupungin tulevaisuutta, ilman hirttäytymistä uuden ydinvoimalan mahdollisuuteen”.

Kimmo Nykänen, Ps
”En halua osallistua päätöksentekoon, jonka sisältöä en ymmärrä.

Kari Hagfors, Kok
”Esitämme, että valtuusto antaa huomautuksen kaupunginhallitukselle ja kaupunginjohtajalle”

Janne Länsipuro, Vihreät
”Arviointikertomuksessa otetaan vakavaan sävyyn kantaa kaupungin toimintaan. Omana mielipiteenäni, esitän että otamme vaarin näistä epäkohdista, ja että se riittää tässä vaiheessa”.

Kimmo Nykänen, Ps
”Hagforsin puheessa on sikäli pontta, että tämä on taivaan tosiasia vanhan Loviisan kohdalla. Teknisessä lautakunnassa pyysimme 5 kertaa väliraporttia, mutta emme saaneet sitä kertaakaan. Aina vedottiin ATK-ongelmiin”.

Camilla Antas, Kok
”Milloin it-ongelmat saadaan ratkaistua, jotta valtuutetut saavat tietoa taloustilanteesta”.

Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva
”Raportointijärjestelmä on kunnossa ja toimii ja sitä koekäytetäänkin. Ei enää pitkää aikaan, niin loputkin ongelmat on ratkaistu”.

Timo Noroviita, Vihreät
”Tämä ylimenokauden jälkeen uskon, että pääsemme vaiheeseen, jossa fuusio ei enää häiritse raportointia”.

Armi Lindell, Vas
”Asiani ei liity käsiteltävään asiaan, mutta esitän, että järjestämme yhteisen illanvieton valtuuston jäsenille”.

Mats Lobbas, Rkp
”Tämä Lindellin esittämä tapaaminen on suunnitteilla. Siitä ei tässä sen enempää”.

Tilinpäätökset 2009
Loviisa, alijäämä 3.394.883 euroa.
Liljendal, alijäämä 431.528 euroa.
Pernaja, ylijäämä 389.716 euroa.
Ruotsinpyhtää, alijäämä 38.814 euroa. Loviisanseudun terveydenhuollon kuntayhtymä, ylijäämä 327.330 euroa.


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI