|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Jopa satojen tuhansien suomalaisten allekirjoitukset roskiin? ? Näin kansalaisaloitteita muutetaan (14.11.2018 08:51)
?Valtasuhteet järisevät? ? Minna Helle selittää lakkoaallon taustoja HS:ssa (14.11.2018 07:52)
Merkittävä läpimurto brexitissä ? brittihallitus käsittelee luonnosta (14.11.2018 07:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vain Itella tarjosi Loviisalle ateriakuljetuksia ja voitti
18.06.2010Loviisan kaupunginhallituksen maanantainen päätös keskittää kaikki ateriapalvelukuljetuksensa valtakunnalliselle Itella Oy:lle on ihmetyttänyt monia paikallisia kuljetusyrittäjiä. Kuljetuksista jätettiin määräaikaan mennessä vain yksi tarjous. Paikallisilta yrityksiltä ei tarjouksia tullut. Itella Oy:n edustaja oli huomannut ilmoituksen tarjouskilpailusta työ- ja elinkeinoministeriön internet-sivuilla olevalla Hilma-kanavalla, jossa julkaistaan tarjouskyselyitä koko Suomen alueelta. Monet paikalliset yrittäjät myönsivät, etteivät tunne lainkaan Hilmaa tai eivät huomanneet tai löytäneet tarjouskyselyä internetistä. Yksi yrittäjistä kertoi luulleensa Hilmaa kaupungin työntekijäksi.

Sopimuksen mukaan Itella kuljettaa 2-3 vuoden ajan aterioita Loviisan keskuskeittiöstä eri puolilla kaupunkia sijaitseviin jakelupisteisiin 34,54 euron tuntikorvausta vastaa. Kahden reitin yhdistelmän tuntikustannus on 30,64 euroa.

Täyttää hankintalain pykälät

Loviisan ateriakuljetusten tarjouskysely julkaistiin Hilma-kanavalla 16.4.2010, ja tarjoukset tuli jättää 7.5.2010 mennessä postitse. Ainut saapunut tarjous avattiin 10.5.2010 Loviisan kaupungin ruokapalvelupäällikkö Annika Kuusimurron ja controller Antti Kärkkäisen toimesta.
-Hämmästelin sitä itsekin, ettei paikallisia tarjouksia tullut. Minuun oli kyllä kaksi yrittäjää yhteydessä, mutta tarjous tuli vain Itellalta, sanoi ruokapalvelupäällikkö Annika Kuusimurto. Hänen mukaansa tietyt raja-arvot ylittävä tarjouspyyntö on julkaistava Hilma-kanavalla. Sivuille on linkki myös Loviisan internet-sivuilta, mutta muualla tarjouskyselyä ei ole julkaistu.

Kuljetusalalla ylitarjontaa ja kova kilpailu

-Se on se toimintatapa, minkä mukaan toimitaan, kun emme tiedä ketkä Loviisassa tarjoavat näitä palveluita, Kuusimurto sanoi.
Esimerkiksi Yritystelen hakemiston mukaan Loviisasta löytyy 57 kuljetusyritystä. Alan taantuman ja kiristyneen kilpailun takia osa kuljetusyrityksistä on siirtänyt kalustoaan seisontavakuutuksiin ja lomauttanut väkeään.

”Olisin tarjonnut, jos olisin tiennyt”

Loviisan Köpbackassa varikkoaan pitävä kuljetusyrittäjä Timo Vuojärvi kertoi, ettei ollut tiennyt kaupungin ateriapalveluiden tarjouskilpailusta.
-En ollut tietoinen koko asiasta. Eihän niitä kukaan osaa etsiä mistään internetistä. Olisin voinut jättää tarjouksen, jos olisin tiennyt. Tässä on ollut innostusta pakettiauton hankintaan, ja nuorempi veli olisi ollut vapaa ajamaankin, sanoi Timo Vuojärvi eilen. Hänen mukaansa palvelutalo Esplanadista otettiin joitakin vuosia sitten yhteyttä ja pyydettiin tarjousta. Rekkaa ajava Vuojärvi on toiminut kuljetusyrittäjänä 9 vuotta.
Myös loviisalaisen kuljetusliike Nisse Raket Oy Ab:n yrittäjä Nils Lindholm sanoi kaupungin tarjouskyselyn menneen ohi silmien.
-En huomannut ollenkaan koko asiaa. Luin Östra Nylandista, että kaupunki oli valinnut Itellan ja ihmettelin, ettei meiltä kysytty, sanoi Nils Lindholm.
-Ai internetissä on ollut. Ei sieltä kyllä löydä mitään, kun en sitä tule paljon käytettyä. Olisin kyllä ollut kiinnostunut kyselemään lisää ja keskustelemaan, jos olisin tiennyt, Lindholm pohti.
-Edellisen kerran kyllä otettiin puhelimitse yhteyttä Esplanadista, kun kysyivät tarjouksia ruokakuljetuksista ja se sopimus meni muistaakseni loviisalaiselle yrittäjälle, Lindholm muisteli.

Esplanad kysellyt paikallisilta

Palvelutalo Esplanadin toiminnanjohtajan Kirsti Niemisen mukaan Esplanad kilpailutti ruokakuljetuksensa vuonna 2004, jolloin tarjouksia tuli 4.
-Silloin hallituksen jäseniltä tuli vinkkejä ja lisäksi katsottiin puhelinluettelosta yrityksiä, joille tarjouspyyntö lähetettiin. Valituksi tuli paikallinen kuljetusyrittäjä Mikael Eklöf, kertoi Kirsti Nieminen. Hänen mukaansa Esplanad aikoo jatkossakin välittää tietoa tarjouskyselyistä paikallisille yrittäjille, jotta saataisiin riittävästi tarjouksia.

”Koulutusta tarjotaan yrittäjille”

Loviisan kaupungin johtaja Olavi Kalevan mukaan Loviisan kaupungin tarjouskyselyt siirrettiin Hilmaan, koska se täyttää hankintalain vaatimukset. Hänen mukaansa pienet paikalliset yritykset eivät välttämättä seuraa internettiä, vaan odottelevat tarjouskyselyjä vanhaan tyyliin.
-Täytyy varmaan järjestää yrittäjille koulutusta, koska Hilma on aika tuntematon. Suuret yrityksen tuntevat sen paremmin. Paikallisten yrittäjienkin pitäisi oppia seuraamaan Hilmaa, neuvoi Kaleva. Hänen mukaansa Hilman rinnalle joudutaan pohtimaan muita kanavia, jotta tarjouksia saataisiin enemmän.

”Kaupunki voisi vihjata tarjouskilvasta”

Loviisan seudun yrittäjien puheenjohtajan Janne Lepolan mukaan yrittäjien ja kaupungin yhteisissä tapaamisissa kaupungin edustajat ovat sanoneet kaupungin tahtotilan olevan, että paikallisille yrittäjille vihjataan tarjouskyselyistä.
-Kaupunki toimii toisin kuin on luvannut. Jos tarjouskyselyistä vihjattaisiin paikallisille yrittäjille, saataisiin enemmän kilpailua. Hilmassa pitäisi käydä 2-3 kertaa viikossa, jotteivät tarjouskyselyt jäisi huomaamatta. Siihen ei oikein aika tahdo riittää, lääkäriyrittäjä Lepola sanoi.
-Ei olisi iso homma virkamiehiltä lähettää vinkkiä tarjouskyselystä oman alan paikallisille yrittäjille, totesi Lepola.

Tekninen keskus sai 43 tarjousta

Myös Loviisan tekninen keskus pyysi alkuvuonna tarjouksia kone- ja kuljetuspalveluista. Tarjouspyynnöstä ilmoitettiin Hilman lisäksi paikallislehdissä, jonka seurauksena kaupunki yhteensä 43 tarjousta alan yrittäjiltä.

”Loviisa” hakusanalla ei yhtään tarjouskyselyä”

Kansalliset kynnysarvot 1.6.2010 alkaen ovat tavara- ja palveluhankinnoissa, käyttöoikeussopimuksissa ja suunnittelukilpailuissa 30.000 euroa, terveydenhoito- ja sosiaalipalveluissa, eräissä työvoimahallinnon koulutuspalveluissa 100.000 euroa ja rakennus- ja käyttöoikeusurakoissa 150.000 euroa. Parhaillaan Loviisan kaupunki kysyy Hilmassa tarjouksia sadevesikaivojen hoidosta. Tarjouskyselyn saa esille hakusanalla ”Loviisa”. Ruotsinkielisellä puolella hakusanalla ”Lovisa” ei tule esille yhtään tarjouskyselyä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI