|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Sebastien Ogier jälleen rallin maailmanmestari (18.11.2018 10:08)
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Helle kruunasi venefestivaalin

22.07.2003Olut, virvoitusjuomat ja jäätelö tekivät kauppansa viikonloppuna vietetyillä Loviisan venefestivaaleilla. Kuumana paahtanut heinäkuun aurinko ei kuitenkaan uuvuttanut väkeä, jota virtasi tapahtumapaikalle Laivasillalle järjestäjien odotuksen mukaan yli 5.000 henkeä.


Tapahtumaa juontanut Markku Aurela oli laskenut, että festivaaleilla oli mukana osallistujia seitsemästä eri maasta. Festivaalit saateltiin käyntiin komealla, ranta-aitan parvekkeelta ammutulla tykinlaukauksella. Avauspuheen pitänyt kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Toini Schroderus totesi veneharrastuksen tuovan mielekkyyttä monien loviisalaisten elämään. Meri on oleellinen osa loviisalaisuutta.

– Laivasilta on kehittynyt tapahtuman mukana. Tämä on muodostunut tärkeäksi kohtauspaikaksi. Ja onhan täällä valmistumassa hurmaava kaunotar, Österstjernan-alus, Schroderus mainitsi, toivottaen myös kaupungin uudet asukkaat tervetulleiksi nauttimaan merellisestä juhlasta.

Festivaalin projektipäällikkö Anita Laakso käveli iltapäivän helteessä tyytyväisenä. Kaikki oli sujunut hienosti ja väkeä näytti kerääntyvän odotetusti.

– Selvästi yli 5.000 hengen mentiin. Järjestyshäiriöitä ei ollut käytännössä lainkaan. Järjestyksenpidosta vastanneen Arashi-seuran ja nuorison yhteistyö oli sujunut erinomaisesti. Nuoriso ei yrittänyt omien juomien kanssa festivaalialueelle. Erityisen iloinen Laakso oli lasten kaarnalaiva-kisan saamasta suosiosta.

– Sitä kannattaa kehittää edelleen. Sen sijaan taikuri ei vetänyt odotetusti pikkuväkeä. Ehkä yritimme järjestää liian monta tapahtumaa.

Kymmenkunta pääjärjestäjää

Laakso kertoi, että tapahtumaa on järjestämässä kymmenkunta loviisalaista yhdistystä. Ydinjoukko on noin 20 hengen suuruinen. Mutta kaikkiaan talkooväen määrä nousee useisiin kymmeniin.

Laakson mukaan periaatteena on, että tehtäviä ja vastuuta jaetaan reippaasti. Projektipäällikköön otetaan yhteyttä vain, jos jokin asia ei suju.

– Meidän ei tarvitse koko ajan kysellä, oletko hoitanut sen ja sen asian. Tämä sujuu, koska jokaisella on oma alueensa hoidettavana.

Festivaalin suunnittelu käynnistyy syksyllä. Kokouksia pidetään aluksi kerran kuukaudessa. Tahti tiivistyy tapahtuman lähestyessä ja viimeisinä viikkoina ollaan koolla useita kertoja viikossa.

Järjestyshäiriöt ovat lähes tuntematon asia Loviisan Venefestivaaleilla.

– Kerran taisi yksi pikkupoika kähveltää lakritsaa tiskiltä, Laakso naurahtaa.

Nuoriso bailasi diskossa yöhön

Venefestivaalit pyrkii huomioimaan nuorison. Juhlateltassa oli lauantaina tarjolla yli puolen yön jytissyt disko.

Musiikkia oli festareilla tarjolla moneen makuun. Useana vuotena festivaaliyleisöä viihdyttänyt trubaduuri Roland Koppatz oli valitettavasti sairastunut. Tilalla kuultiin kuitenkin hanurin säveliä. Loviisan kaupungin soittokunta heitti ilmoille meriaiheisia sävelmiä heti avajaispaukusta lähtien. Monet kappaleista olivat tuttuja Malmstenin veljesten tuotantoa kuunnelleille.

Dance Freaks-tanssiryhmä väläytti juhlateltassa taitojaan useampaankin kertaan. Tanssimusiikista huolehti Loviisa Big Band.

Pomppulinna ja poniratsastus eivät riitä

Hieman enemmän tekemistä nuorille myös päiväsaikaan kaipasi sunnuntaina jäätelöä kojun varjossa popsinut loviisalainen Widen nelihenkinen perhe. Pomppulinna ja poniratsastus eivät perheen 8- ja 11-vuotiaita tyttöjä oikein jaksaneet sytyttää.

– Nyt näillä kouluikäisillä kävi aika hieman pitkäksi, rouva Gunilla Boxberg-Wide totesi.

Muutoin perhe oli oikein tyytyväinen festareiden tunnelmaan. Isä Tom Wide oli juhlassa mukana sekä järjestelyissä että nauttimassa tunnelmasta. Lauantaina hän oli myymässä olutta juhlateltassa.

– Kaikki näyttävät olevan iloisella tuulella eikä mitään ongelmia ole esiintynyt. Täällä on mukava tavata vanhoja tuttuja. Itsekin näin kavereita, joita en ole tavannut ainakaan viiteen vuoteen. Vaikuttaa siltä, että kaikki entiset loviisalaiset saapuvat venefestivaaleille.

Tom Widen mielestä juhlaa ei kannata nykyisestä juuri paisuttaa.

– Jos tapahtuma kasvaa, voi olla, että lisää talkooväkeä ei enää löydy. Onhan tämä juuri parasta lomailuaikaa.

Meritavara kävi kaupaksi

Raimo Karlsson
kauppasi kojussaan meriaiheista tavaraa. Myyntipöytä notkui messinkilampuista, laiva-aiheisista tauluista ja monenlaisesta, ilmiselvästi vanhoista laivoista peräisin olevasta esineistöstä.

– Loviisa on oikein hyvä kauppapaikka ja tänne tulee aina mielellään, helsinkiläinen Karlsson sanaili kaupanteon lomassa.

Myynnissä ollut tavara ei ollut mitä tahansa rihkamaa, vaan suurimmaksi osaksi ulkomailta itse hankittua.

– Kierrän talvella paljon venenäyttelyitä Euroopassa kuten Ranskassa ja Belgiassa. Sieltä tarttuu aina jotakin mukaan. Samalla näkee, mitä muut kauppaavat. Kesät sitten kierrellään kotimaata.

Härvelit puuttuivat

Sunnuntainen härvelikisa ei tänä vuonna jaksanut innostaa rakentajia. Lieneekö helteinen sää haihduttanut rakenteluinnon, mutta yhtään härveliä ei määräaikaan mennessä Loviisanlahdella nähty.

– Aikuisilla taitaa olla nykyään liian kiire, projektipäällikkö Anita Laakso arveli.

Pienempiä härveleitä sen sijaan kerääntyi näytteille lasten kaarnalaivakisaan. Ja yksinkertaisuus oli valttia: esimerkistä käy vaikka ”Titanikki”- niminen alus. Sulavalinjainen runko ja savupiipuiksi pullonkorkit, siinä se.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Juha Koski

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI