|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Hallitus perääntyy: Poliisin ja verottajan haukkuma lakiuudistus haudataan (16.11.2018 16:20)
Petteri Orpo: Suomen talouden tärkein laskelma menee nyt uusiksi (16.11.2018 15:45)
Sdp:n Harakka: Sipilän hallitus ?antaa tietoisesti Carunan verovälttelyn jatkua? (16.11.2018 14:57)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


”Kun tykit asemissa muodostetaan huutoketju”
18.06.2010Ilmatorjuntapatteri valmistautuu torstaina menemään tuliasemiin pellolle lähellä Isnäsiä. Kenttäradiota viritetään toimintaan.

-Kun tykit asemissa muodostetaan huutoketju, kuuluu varusmiesesimiehen käsky.
Etelä-Suomen Sotilasläänin alueellisessa taisteluharjoituksessa loppusotaansa ennen reserviin siirtymistä käyvät varusmiehet eivät ota viestityksessä lukuun kännyköitä, sillä ne on kielletty.
-Meillä on kolme häirintälähetintä ja vihollisen viestintäyhteydet on rikottu, kertoo Kaartin Pataljoonan komentaja everstiluutnantti Mika Kalliomaa.
Loppusodassa varusmiehet testaavat, mitä puolen vuoden aikana on opittu. Sotataitoihin kuuluu, että joukko ja jokainen mies sen osana osaa toimia myös ilman sähköistä viestintää.
Kalliomaa kertoo, että käskyt rakennetaan niin selviksi, että niiden mukaan joukot pystyvät toimimaan, vaikka viestintäyhteydet olisivat poikki. Tavoite on, että varusmiesjohtajien toimintaan ei kantahenkilökunta puutu. Lankoja käsissään pitävällä kantahenkilökunnalla on toki viranomaisradiot.
Taistelulähetit toimivat maastossa ja tiellä autoilijaa vastaan voi tulla maastopukuinen sotilas moottoripyörällä, jossa ei ole näkyviä puolustusvoimien tunnusmerkkejä.
-Moottoripyörälähetit ovat erittäin tehokkaita, Kalliomaa kehuu.

Yllätyksiä riittää

Tilanne, johon median edustajat pääsivät torstaina harjoituksen toiseksi viimeisenä päivänä tutustumaan oli se, että sotilaspoliisikomppania oli torjunut aamun tunteina vihollisen maahanlaskuoperaation peltoaukealle. Kun peltoaukea oli varmistettu turvalliseksi ilmatorjuntapatteri siirtyi Isnäsin tien varresta aukealle.
It-tykkien siirto aukealle ei sujunut tuosta vain. Ennen kuin tykit ja vetoautot ilmestyivät näkyviin tulosuunnasta kuului kiivasta paukkupatruunoiden rätinää. Kaartin Jääkärirykmentin aliupseerikoulun tehtävänä oli häirintä ja he iskivät kolonnaan ja hidastivat liikettä.
Harjoituksen perusideoihin kuuluu, että yllätyksiä selviltäkin näyttäviin tilanteisiin voi tulla.
-Varusmiehille tulee jatkuvia yllätyksiä, mutta toivottavasti meille ei tule yhtään yllätystä, everstiluutnantti Kalliomaa nauraa.

Liikenteessä vain pikku haavereita

Joukkojen koettelemuksiin kuuluu myös, että toimintaan pystytään väsyneenäkin. Mutta ajoneuvojen kuljettajilla on ehdottomat säännöt riittävästä unesta. Jo kaluston järeys vaatii tarkkaa turvallisuudesta huolehtimista.
Kun kuljettajat lähtevät ajamaan aamulla kello viisi, menevät he nukkumaan illalla kello 21.
Harjoituksen liikenne on sujunut ilman suurempia ongelmia. Kalliomaa kertoo, että muutama tievaurio sattui Koskenkylässä. Maanomistajiin otetaan asioista yhteyttä. Yhdestä tankista valui dieseliä maastoon, mutta polttoaine saatiin nopeasti pois maasta.

Hiljaisuus merkki onnistumisesta

Yksi Etelä 10 harjoituksen toiminta-alueista on Isnäsin entisen sahan rannassa, jonne Jurmo-luokan maihinnousuveneistä nousi maihin Uudenmaan Prikaatin rannikkojääkäreitä.
Sahan rannassa toimittajat tapasivat komentaja Carl-Magnus Waseniuksen ja kommodori Timo Junttilan. Joukoista ei näkynyt eikä kuulunut jälkeäkään.
-Toki täällä tapahtuu koko ajan, mutta kun mitään ei näy me olemme silloin onnistuneet, Wasenius selvittää.
Hänen komennossaan ovat Rannikkojääkäripataljoonan merijalkaväen miehet. Junttilan armeija on harjoituksessa merellä. Merivoimien joukkojen vahvuus on maanantaista perjantaihin 2.000 sotilasta.

Kipparin vastuut

Alikersantti Emil Rapo Atthammar ohjaa Jurmo-luokan maihinnousuvenettä. Veneen kannen alle mahtuu parikymmentä miestä varusteineen. Rapo Atthammarin kipparoiman veneen vieressä oli toinen Jurmo, jonne oli asennettu pari paareja haavoittuneita varten.
Jurmon ohjaajan vakanssi on haluttu varusmiesten keskuudessa. Tehtävässä saa monipuolista kokemusta merenkulusta ja tehtävät ovat hyvin vastuullisia.
-Meillä on aika pitkä koulutus, kertoo turkulainen Rapo Atthammar.
Jurmo-luokan huippunopeus on 30 solmua. Veneet ovat katettuja. Näin vaikeat sääolot eivät laske miesten taistelukykyä ennen maihinnousua.
Maavoimien Etelä 10-harjoitukseen osallistuu neljän päivän aikana noin 1.600 sotilasta, 300 ajoneuvoa sekä maihinnousuveneitä.
Harjoitusjoukot ovat Kaartin Jääkärirykmentistä, Uudenmaan Prikaatista, Panssariprikaatista, josta on it-osasto, Hämeen Rykmentistä ja Porin Prikaatista. Mukana on myös Helsingin maakuntakomppania. Se osallistui Isnäsissä maihin nousseiden joukkojen suojaamiseen. Lisäksi harjoitukseen kuuluu ilmavoimien lentotoimintaa.

Asukkaille tietoa mitä tapahtuu

Puolustusvoimat kertoo harjoitusalueiden asukkaille monella tapaa ja eri ajankohtina harjoituksista. Esimerkiksi Isnäsissä asukkaille jaettiin postilaatikoihin tiedot siitä, missä joukkojen kiihkein toiminta tapahtuu.
-Väestö on suhtautunut erittäin hienosti, everstiluutnantti Mika Kalliomaa kertoo.
Harjoituksen tiimoilta pidettyyn kalustonäyttelyyn tiistai-iltana Koskenkylän Agricolahallin edessä tutustui 250 henkeä kahden tunnin aikana.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Jouni Lappalainen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI