|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Arkkitehtuurin historia tuotava lähemmäs kaupunkilaisia
11.06.2010Mikko Teerenhovi esitteli lehdistölle eilen tuoreen diplomityönsä ”Loviisa – pienen kaupungin suuri menneisyys”, joka kertoo Loviisan arkkitehtuurin historiasta. Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike teetti selvityksen Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahaston apurahan turvin. Työssään Teerenhovi on arvioinut keskusta-alueen rakennusten merkittävyyttä, ja tuloksia on tarkoitus käyttää kaupungin kaavoitustyön tukena.

Sattumien summa

Vieraillessaan Loviisan WWP-päivillä muutama vuosi sitten Teerenhovi pääsi tutustumaan suvustaan tehtyyn tutkimukseen. Siellä hänelle selvisi, miten merkittävä osa Terechoffien kauppiassuku eli hänen esi-isänsä ovat Loviisan 1800-luvun kaupan ja teollistumisen historiaa. Onnekkaiden sattumien kautta Teerenhovin mielenkiinto kaupunkia kohtaan heräsi, ja hän päätti tarttua LKYL:n tarjoamaan tilaisuuteen.
-LKYL kävi keskusteluja kaupungin arkkitehdin Maaria Mäntysaaren kanssa inventoinnin tarpeesta. Näissä asioissa resurssipula ja kiire on aina läsnä, toteaa Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen puheenjohtaja Tuija-Riitta Lindholm.
-Kaavoituksia tehdään usein siinä järjestyksessä kuin tulee tarvetta. Näin kaupungista syntyy tilkku-täkki, jossa uudistettujen ja vanhojen kaavojen välillä on ristiriitoja. Lindholm kritisoi myös sisätilojen inventoinnin puutetta. -Esimerkiksi raatihuoneen sisätiloille voisi tehdä mitä tahansa. Niitä ei ole suojeltu eikä ole tietoa siitä, miten rakennusta kannattaisi korjata tai uudistaa. Inventointi kuuluu kaupungin tehtäviin, mutta se keskittyy yleensä vain keskeisimpiin kohteisiin, eikä kulttuurihistoriallista aspektia oteta huomioon, Lindholm huomauttaa.
-Keskusteltuamme Teerenhovin diplomityön ohjaajan, Helsingin Teknillisen korkeakoulun professorin Aino Niskasen kanssa, päätimme aloittaa inventoinnin keskustasta.

Identiteettiä etsimässä

Teerenhovin diplomityö kartoittaa kaupungin kehitystä 1700-luvulta alkaen. Työn alkupuoli keskittyy Loviisan historiaan yleisemmällä tasolla. Teerenhovi esittelee myös useita asemakaavoja, joita kaupungille on aikojen saatossa suunniteltu, mutta joita ei syystä tai toisesta ole koskaan toteutettu. Diplomityön toinen puoli keskittyy Loviisan keskustabulevardin rakennuskannan inventointiin. Teerenhovi havainnollistaa Esplanadin muotoa ja rakennetta useiden kuvien ja läpileikkausten avulla. Työn keskeisimmäksi teemaksi nousee kaupungin identiteetti.
-Jos tarkastellaan Loviisan lähihistoriaa, ydinvoima on ollut tärkeä osa Loviisan identiteettiä sekä työllisyyden että verokertymän kautta, sanoo Teerenhovi.
Toinen olennainen osa kaupungin identiteettiä on sen ainutlaatuinen kulttuuriympäristö, joka tuo tuloja esimerkiksi turismin kautta. Myös niin sanotut ulkopuoliset veronmaksajat kuten muualla töissä käyvät, suuret ikäluokat ja lapsiperheet muovaavat kaupunki-identiteettiä.
-Loviisa kiehtoo muun muassa pienen kokonsa, meren, ja miljöön takia.
Erityisen merkittävä osa kaupungin identiteettiä ovat kuitenkin sen juuret, kaupungin historia. Teerenhovi korostaakin, että Loviisan mielenkiintoisuus ja ainutlaatuisuus perustuu juuri sen historialliseen todistusvoimaan.
Tiiviissä esitelmässään kaupungin arkkitehtuurisesta historiasta Teerenhovi tuo esiin muutamia kiinnostavia huomioita.
-Kuten useimmissa pikkukaupungeissa, myös Loviisassa tori on hieman liian suuri suhteessa ympäröiviin rakennuksiin, toteaa Teerenhovi.
Alueen pahimpina ongelmakohtina hän pitää kuitenkin torin kulmille sijoitettuja pankkeja. Henkilökohtaisiksi suosikeikseen Teerenhovi listaa nykyisen postin ja apteekin, jotka toimivat 1800-luvun puolivälin jälkeen hänen sukulaistensa Paul ja Arseni Terechoffin kauppiaspalatseina.
-Esimerkiksi apteekki on mielenkiintoinen yhdistelmä goottilaista ja renessanssin ajan arkkitehtuuria, Teerenhovi pohtii.
-Teollisuusrakennus Shellin kulmalla on myös pieni helmi.

Kaupunkilaisten osallisuus tärkeää

Diplomityönsä lopussa Teerenhovi luo katsauksen kaupungin tulevaisuuteen ja esittelee muutamia ideoitaan kaupunkikuvan kehittämiseksi. Suunnitelmissa korostuu halu tuoda arkkitehtuurin historia lähemmäs kaupunkilaisia.
-Opasteita voisi tuoda suoraan kaupunkikuvaan. Niistä kaupunkilaiset saisivat tietoa rakennusten historiasta, selventää Teerenhovi.
Hän toivookin, että kaupunkilaiset osallistuisivat tiiviimmin kaupunkikuvan muutoksia koskevaan keskusteluun.
-Näissä asioissa kansalaisaktivismi on tärkeää.
Myös pari tonttia on jäsennetty diplomityössä uudella tavalla. -Esitellyt suunnitelmat ovat kuitenkin vain ideoita eivätkä missään nimessä työn pääpaino, Teerenhovi huomauttaa.
Kaupunkikuvassa tapahtuvat muutokset vaikuttavat väistämättä kaupungin identiteettiin, ja Teerenhovin mielestä onkin tärkeää, että asukkaat ovat selvillä kaavamuutosehdotuksiin liittyvistä perusteluista.
-Suunnitelmat on tuotava ymmärrettävästi esiin.

Katariina Luoma

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI