|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ässien uusi valmentaja avasi voitolla ? HIFK:n käyrä ollut laskeva (14.11.2018 22:07)
Jokerit voitti ? Hjalliksen myynti-ilmoitus varasti illan shown (14.11.2018 21:56)
Harakka: ?Mihin ministerin ylimielinen tuomio perustuu?? ? Lukuja jopa Orpon omalta ministeriöltä (14.11.2018 20:03)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Vuorohoitoa laajennettiin Tesjoen päiväkotiin äänestyksen jälkeen
01.06.2010Loviisan sivistyslautakunta päätti torstaina laajentaa vuoropäivähoitoa myös Tesjoen päiväkotiin. Päivähoidon ja varhaiskasvatuksen päällikkö Ilse Forssellin tekemän esityksen mukaan vuorohoitoa olisi tarjottu ainoastaan Koskenkylässä Loviisan keskustan kahden ryhmäperhepäiväkodin lisäksi. Muutosesityksen teki Armi Lindell. Hänen lisäkseen muutosehdotuksen kannalla olivat Veikko Ekström, Markku Mäkinen, Vesa Peltoluhta, Nina Pere, Thomas Rosenberg ja Tuula Åminne. Esittelijän kannalla olivat Lars Bäcklund ja Karolina Hovi. Lindell näki ristiriitaa siinä, millainen tarve vuorohoidolle on kyselyjen mukaan ja miten sitä olisi ollut tarjolla.

- Ei kyselyihin huvikseen laiteta tarvetta. Tuttavapiirissänikin on perheitä, joissa on valjastettu hoitoon kaukana asuvat sukulaiset ja lähellä asuvat ystävät. Loviisassa ei voida puhua siitä, että muuallakin joudutaan kuljettamaan lapsia pitkiä matkoja hoitoon. Tänne muutetaan juuri sen vuoksi, että etäisyydet ovat lyhyitä, Lindell huomauttaa.
Samalla muutettiin myös vuorohoidon kriteerejä, joihin lisättiin oikeus vuorohoitoon myös vanhempien yritystoiminnasta johtuvasta tarpeesta vuorotyön lisäksi. Esityksen mukaan tarve olisi tullut ilmoittaa kaksi viikkoa aikaisemmin, muutoksen jälkeen viikkoa aikaisemmin. Vanhempien on pidettävä huolta, ettei lapsen hoitopäivä veny yli 10-tuntiseksi ja että lapselle tulee kaksi päivää viikossa viikkolepoa.
Ilse Forssell pohtii, miten Tesjoen mahdollinen vuorohoito kustannetaan. Nyt sisällä on 19 vuorohoitohakemusta, ja nämä kaikki on saatu hoidettua niin, ettei pitkiä kuljetusmatkoja tule.
- Jos Tesjoelle on saatava vuorohoitoa, on kerjättävä rahaa. Mahdollisuutta ostaa perhepäivähoitajilta ilta- ja viikonloppuhoitoa Forsell pitää hyvänä ajatuksena, muta vaikeana toteuttaa käytännössä. Hoitajat eivät halua ilta- ja viikonlopputöitä, vaikka niistä hyvä korvaus maksettaisiinkin.
- Tietysti se olisi hyvä ja pienempi järjestely, kuin pitää päiväkotia auki, mutta se aika on mennyt, kun perhepäivähoitajat halusivat tehdä ilta- ja viikonlopputöitä. Perhepäivähoitajan ammattikaan ei enää ole suosittu. Palkka ja edut ovat huonot eikä kaikille sovi pitää omaa kotia työpaikkanaan, selvittää Forssell.
Sinänsä Tesjoki on hänen mielestään hyvä paikka jos vuorohoitoa joudutaan tarjoamaan nykyistä enemmän. Loviisan kaupunki pystyy hänen mielestään tarjoamaan joustoa päivähoidossa vanhempien tarpeiden mukaan.
- Kenellekään ei ole sanottu, ettei ole hoitopaikkaa ja kaikille vuorohoitoa tänä vuonna hakeneille on paikka saatu järjestettyä. Koskenkylään on ollut mahdollisuus ottaa. Keskustan ryhmäperhepäiväkodit alkavat olla täynnä syksystä. Emme me voi lisätä tarjontaa ja odottaa lapsia, vaan kun tilanne tulee, järjestetään hoitoa. Tämä on myös rahakysymys, tilanne ei ole ruusuinen.
Vanhemmat saavat kesäkuun alussa tiedon siitä, mistä hoitopaikan on saanut.

Tarvetta on, ei hakemuksia?

Sivistyslautakunnan jäsen ja suomenkielisen jaoston puheenjohtaja, valtuutettu Nina Pere ihmettelee, miksi eri kyselyiden perusteella tarvetta vuorohoitoon ilmenee, mutta hakemuksia on jätetty vain 19.
Perellä on yksi tytär, joka on ollut viime vuoden esikoulussa ja hoidossa Rauhalan päiväkodissa.
- Perheemme on ollut erittäin tyytyväinen päivähoitoon Rauhalan päiväkodissa. Ennen kuin muutimme Loviisaan, selvitin päivähoidon aukioloajat. Meille ei riittäisi aina hoitoaika kello 16.30 asti, koska käymme mieheni kanssa pääkaupunkiseudulla töissä. Asia järjestyi hienosti. Tosin meille riittää hoitoaika maksimissaan kello 17 asti, mikä ei useissa perheissä välttämättä riitä.
Pere arvelee, että yksi ongelma on, etteivät kaikki vanhemmat kysele ja vaadi tarpeeksi, vaan he ottavat annetun tiedon ehdottomana.
- Toisaalta, pitääkö aina olla vaatimassa? Toki vanhempienkin tulee olla aktiivisia ja mikä tärkeintä, kaupungin tulee vastata kysyntään ja tarpeisiin.
Loma-ajan hoitojärjestelyihin liittyen Pere pitäisi erittäin suotavana, että kysely vanhempien lomista tehdään etukäteen ja vasta sen jälkeen tehdään suunnitelmat ja esitykset siitä, mitkä päiväkodit ovat auki, mitkä kiinni ja milloin.
- Mielestäni kysely, jossa ylhäällä listataan päiväkotien kiinnioloajat ja alhaalla kysytään vanhempien loma-ajoista ei vaikuta kyselyltä, johon vastaamisella voisi vaikuttaa. Se oli enemminkin ilmoitus. Otin tämän asian esille sivistyslautakunnan kokouksessa torstaina. Tähän on tultava muutos.
Pere pitää erittäin tärkeänä, että päivähoidon järjestämisestä välittyisi sellainen kuva, että Loviisa haluaa satsata aidosti myös työssäkäyvien perheiden lasten päivähoitoon joustavien hoitoaikojen muodossa.
- On hienoa, että kaupungissa panostetaan avoimeen varhaiskavatukseen, mutta työssäkäyvien perheiden haasteita ei sovi unohtaa. Elämä ei läheskään kaikissa perheissä ole 8-16 elämää. Me kaikki tiedämme, että Loviisasta ei valitettavasti löydy kaikille työpaikkoja, joten fakta on se, että nyt ja jatkossa käydään Loviisan ulkopuolella töissä ja päivähoidon on joustettava mikäli lapsiperheitä Loviisaan halutaan, muistuttaa Pere.

”Perheet tehneet omia viritelmiään”

Loviisan seudun yrittäjien varapuheenjohtaja Mari Ståhls kertoo seudun yrittäjillä olleen vaikeuksia saada työntekijöitä vuorotyöhön. Yrittäjät teettivät kyselyn omille jäsenilleen vuorohoitopäivähoidon tarpeesta. Ståhls kertoo vastauksia tulleen yllättävän paljon ja viestin olleen, että tarvetta on. Kyselyn tulokset vietiin kaupungille.
- Silloin meille todettiin, että tarvetta ei ole, eikä sen jälkeen ole kuulunut mitään.
Hän tietää äitejä, jotka ovat luopuneet omasta ammatistaan ja vaihtaneet vuorotyön säännölliseen työaikaan päivähoitokysymyksen vuoksi.
- Uskon, että Loviisassa ollaan totuttu siihen, että vuoropäivähoitoa ei ole. Perheet ovat tehneet mitä erilaisimpia ratkaisuja, mm. isovanhemmat on valjastettu. Näistä ei vain pidetä meteliä. Kaikilla ei kuitenkaan ole verkostoa, varsinkaan tänne muualta muuttaneille. Asiat eivät aina ole niin yksinkertaisia, toteaa Ståhls.
Hänelle itselleen päivähoitoasiat eivät enää ole ajankohtaisia, kun nuorinkin on jo 10 vuotias, mutta pitää kohtuuttomana, jos Loviisan keskustan alueelta pitäisi kuljettaa lapsi vuorohoitoon esimerkiksi Koskenkylään. Ilse Forssell ei yrittäjien tekemää kyselyä ole nähnyt.

”Leikkikerholle olisi tarvetta myös suomen- ja kaksikielisillä”

Villekullaan perustettava leikkikerho on puhuttanut niin vanhempia kuin sivistyslautakunnankin jäseniä torstain kokouksessa. Päivähoidon ja varhaiskasvatuksen päällikkö Ilse Forssellin tekemällä päätöksellä Villekullaan perustetaan syyskuusta alkaen leikkikerho hiipuneen osapäivähoidon tilalle. Kuntalisän tulo vähensi osapäivähoidon tarvetta ja henkilökunta sekä tilat haluttiin resurssoida uudelleen. Leikkikerhon suuntaaminen vain ruotsinkielisille on herättänyt hämmennystä. Armi Lindellin perhe on kaksikielinen, lasten isä on ruotsin- ja hän itse suomenkielinen, mutta omia lapsiaan hän ei Villekullan ryhmään saanut. ”Puhdaskielisyyden” vaatimusta hän pitää outona kaksikielisessä kaupungissa.
- Varmasti myös suomen- ja kaksikielisissä perheissä olisi tarvetta. Omista lapsistani olisin heti ilmoittanut kaksi, jos heidät olisi hyväksytty.
Sitä, että leikkikerhossa kierrettäisiin kuntalisän sääntöjä niin, että lapsi voi olla yhtä aikaa kunnallisessa hoidossa vaikkakin leikkikerhon nimikkeellä ja nostaa kuntalisää, ei Lindell näe. - Vaikka kolme kertaa viikossa on paljon leikkitoimintaa, ei se silti ole päivähoidon korvike.
Leikkikerhotoiminnan kysyntää riittäisi myös Nina Peren mukaan varmasti molemmille kieliryhmille.
- Yksi ajatus uuden Loviisan neuvotteluissa esimerkiksi vapaa-aika-, kulttuuri- ja sivistystoimen laittamisessa samaan “yksikköön” oli se, että asioita koordinoitaisiin paremmin. Villekullan leikkikerhosatsaus voi olla pois kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen järjestämistä päivätapahtumista. Toisaalta, jos perheille ja lapsille suunnattuja päivätapahtumia tulee, niin erillisiä leikkikerhoja ei tarvita. Toivon, että jatkossa kolmas sektori, seurakunnat ja eri yhdistykset, pitävät ahkerammin perhekahvilatoimintaa tai muuta toimintaa, jota myös Loviisan kaupunki kannustaisi. Näin ei kaupunki pitäisi yllä avointa toimintaa lasten päivähoidon resursseilla.
Pere toteaa, että koska asioilla on aina monta puolta ja niitä tulisi voida puntaroida, olisi leikkikerhokin tullut tuoda lautakuntaan päätösasiana, ei vain tiedoksi tehtynä virkamiespäätöksenä.
Forssell perustelee Villekullan ryhmää jo olemassa olevilla tiloilla ja henkilöresursseilla. Hän uskoo kysyntää olevan myös suomenkielisellä puolella, mutta ei näe leikkikerhotoiminnan laajentamista mahdollisena ainakaan nyt. - Varmasti kysyntää on, ja jatkossa katsotaan onko mahdollista järjestää myös suomenkieliselle puolelle. Tähän hätään sitä ei kuitenkaan voi tehdä.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI