|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
Loviisan lobbarit nyt koulua edistämään
25.05.2010

Loviisan kaupunginvaltuustolle järjestettiin eilisiltana – suljettujen ovien takana – keskustelutilaisuus suomenkielisen koulukeskushankkeen ajankohtaisesta tilanteesta. Juuri ennen kokouksen alkua Uudenmaan ELY-keskukselta oli Loviisaan tullut tieto jo kertaalleen luvatun elvytysrahan kariutumisesta.Valitettava tosiasia on, että Loviisan hakemus oli nostettu ELY-keskuksen avustuslistoilla ohi Riihimäen kilpailevan hankkeen tavalla, joka ei ollut Riihimäen kannalta reilu eikä oikein kestänyt päivänvaloa. Aktiiviset luottamushenkilöt olivat saaneet ELY-keskuksen virkamiehet vakuuttuneiksi Loviisan suomenkielisen koulun tilaongelman vakavuudesta ja suhmuroitua hankkeen avustuslistoille ja ohi Riihimäen kouluhankkeen. Toki Loviisan suomenkielisen koulun tilaongelmat ovat vakavampia ja kiireellisempiä kuin Riihimäellä. Lisäksi Loviisa ei ole menneinä vuosina saanut Riihimäen tapaan avustuksia kouluhankkeisiinsa. Eli olisi ollut oikein ja oikeudenmukaista, että Loviisa olisi sijoitettu Riihimäen edelle, jos Loviisa vain olisi jättänyt oikeanlaisen hakemuksensa ajoissa ELY-keskukselle.

Elvytysrahan eilinen peruuntuminen on iso takaisku Loviisan kaupungille ja erityisesti suomenkielisen koulun oppilaille sekä opettajille. Sen ei silti tarvitse merkitä kouluhankkeen kariutumista tai edes kovin pitkää viivästymistä. Lähtökohtana on, että Loviisa tarvitsee välttämättä uuden suomenkielisen koulun. Hankkeella on kiire, sillä koulu toimii nyt tilapäisissä parakkikonteissa.

Vaihtoehtoja lienee kolme. Nopein, mutta samalla kallein ratkaisu, on rakentaa koulu kaupungin omilla rahoilla ilman valtion avustuksia. Huonoin vaihtoehto olisi pysäyttää koko hanke tällä erää jäädä odottelemaan valtioavustusten seuraavan aikaikkunan avautumista vuonna 2014. Se merkitsisi monille koululaisille peräti kuuden vuoden koulutaivalta tilapäisissä parakeissa. Sitä ei Loviisan kaupungin sovi lapsilleen tehdä.

Keskimmäinen vaihtoehto ja samalla eräänlainen Loviisan oljenkorsi olisi vaikuttaa siihen, että Loviisan kouluhanke saadaan avustussäännöissä mainitun niin sanotun erityisen syyn perusteella jälkirahoitettavien hankkeiden joukkoon. Se mahdollisuus ratkeaa tämän vuoden syksyllä, kun ELY-keskus tekee esityksensä ja opetus- ja kulttuuriministeriö omat päätöksensä ensi vuoden budjetista. Parhaimmassa tapauksessa rakentaminen voitaisiin aloittaa ensi maaliskuussa, jolloin koulu olisi valmis vuoden 2012 syksyksi. Tässä tapauksessa valtion rahoitusosuus voisi olla jopa 46 prosenttia eli suurempi kuin olisi ollut kariutuneessa elvytysrahavaihtoehdossa, jossa valtion rahoitusosuus olisi ollut noin 34 prosentin suuruusluokassa.

Jossittelun määrä on silti eilisen jälkeen lisääntynyt ja epävarmuus kasvanut. Tällaisella mallilla spekulointi on tässä vaiheessa vielä loviisalaista toiveajattelua, mutta silti mahdollisuuksien rajoissa. Loviisan kouluhankkeen toteutumisen kannalta on nyt tärkeää, että valtion kouluhankerahoista päättävät virkamiehet sekä poliitikot ovat tietoisia loviisalaislasten koulutilakurimuksen vakavuudesta. Se edellyttää aktiivista lobbausta ja avointa viestintää. Mikäli Loviisan kouluhankkeen avustusta ajamaan saataisiin mobilisoitua edes osa Loviisan ydinvoimalahankkeen saamiseksi ja torjumiseksi käytetystä lobbausenergiasta, aloittaisivat lapset syyslukukauden 2012 uudessa koulussa.

Ilta-aukiolon pidennykselle kysyntää?

Ensimmäistä kertaa järjestetty Loviisan yrittäjien ja kaupungin Loviisa City Shopping –tapahtuma keräsi perjantaina keskustaan runsaasti väkeä ostoksille tai viettämään iltaa. Tempauksen aikana liikkeet olivat normaalin kello 17 tai 18 sijaan avoinna kello 22:een. Kauppa kävi ja sekä yrittäjät että asiakkaat vaikuttivat tyytyväisiltä. Myös tunnelma kauppakaduilla oli hyvä. Samalla kaupunki esitteli ydinkeskustassa olevia toimipisteitään. Onnistuneelle tapahtumalle haluttiin jatkoa.

Yhden tempauksen perusteella ei vielä voida tehdä kovin pitkälle meneviä arvioita pidennettyjen aukioloaikojen kannattavuudesta Loviisassa. Selvää kuitenkin on, että viikossa on päiviä ja tunteja, jolloin asiakkaita on yleensä vähemmän kuin olisi esimerkiksi perjantai- ja lauantai-iltaisin. Kesäkuukausien viikonloppuisin sadat, joskus jopa tuhatkunta alueen mökkiläistä saapuu Loviisaan ja levittäytyy päivittäistavaraostosten jälkeen yleensä mökeilleen. Loviisan ruokakaupat ovat jo nyt avoinna perjantai-iltaisin kello 21:een. Viime perjantain tempaus antoi viitteitä, että myös erikoistavaraliikkeiden muutamankin tunnin aukioloaikojen pidennykselle saattaisi kesäisin olla kysyntää Loviisassa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI