|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Ulkoministeri Alexander Stubbin ”kyselytunti” aktivoi loviisalaiset
25.05.2010Alexander Stubbin (kok.) pikavisiitti Loviisaan eilen teki kaupunkilaisista aktiivisia kyselijöitä. Puolen tunnin aikana ulkoministeriä pommitettiin kauppakeskuksen aulassa kysymällä hänen kantaansa aina 750 miljardin euron Kreikan takauspaketista jääkiekon MM-kisojen lopputulokseen saakka.

Ulkoministerin viikkokalenterista löytyy kuutisenkymmentä merkintää. Stubb vaikuttaa kuitenkin sekä rentoutuneelta että kiireettömältä. Taustalla on hyvä organisointi. –Viikonloput ovat vapaat. Tänään haen lapset tarhasta kello 16.30.
Stubb myös näytti, että kuudessa minuutissakin ehtii vaikka mitä, esimerkiksi antaa paikallislehden toimittajille haastattelun Kreikan takauspaketista ja Euroopan unionin näkymistä.
Kauppakeskuksen ala-aulassa Stubbia odotti parin, kolmen kymmenen aktiivinen kyselijäjoukko. –Kysykää niin minä vastaan. Ei ole hyvä seistä tässä yksin ja paasata.
Väki innostuikin kyselemään ja Stubb antoi suoria, ytimekkäitä vastauksia.
”Kyselytunnin” lopuksi Stubb sai paikallisilta kokoomuslaisilta Stubbs-grillikastiketta sekä Culinary Loviisa –kirjan.
Loviisan saaristo on Stubbille tuttu: parhaan kaverin kesämökki sijaitsee Keipsalossa. Stubb tiesi myös Rönnäsin, vaikka ulkoministeri golfaa nykyisin enää vain kerran vuodessa.

”EU kehittyy kriisien kautta”

Ulkoministeri Alexander Stubb luonnehtii Euroopan unionin 27 jäsenmaan toukokuun 10. päivänä sopimaa vakautusjärjestelmää historialliseksi. Hän kertoi yllättyneensä siitä, että 750 miljardin takauspaketista yleensä päästiin sopuun.
Massiivisen paketin on tarkoitus rauhoittaa markkinat, palauttaa luottamus euroon sekä koko unionin toimintakykyyn. Paketti jouduttiin kokoamaan Kreikan talouden ajauduttua romahduksen partaalle.
–EU kehittyy kriisien kautta. Jyvät erottuvat akanoista, Stubb sanoo.
Stubb näkee Euroopan unionin saavan enemmän liittovaltion piirteitä, mutta Amerikan Yhdysvaltojen tapaiseen liittovaltiokehitykseen hän ei usko.
–Liittovaltion piirteitä on, kuten yhteinen kauppapolitiikka. Mutta EU on aika pragmaattinen. EU on Stubbin mukaan ollut aikamoisessa testissä vuoden 2008 elokuussa Amerikasta alkaneen finanssikriisin jälkeen. Kehityksen hän supisti jo tutuksi tulleeseen kolmen pääkohdan pakettiin: ensin finanssikriisissä pumpattiin järjestelmään rahaa, sitten koottiin Kreikalle lainapaketti. Kolmas vaihe oli 750 miljardin euron takuupaketti.
–Portugali ja Espanja ovat sen jälkeen julkistaneet omat tiukat pakettinsa. Euro on aika darwinistinen järjestelmä. Ihan hyvin tässä pärjätään.
Hän ennakoi EU:n budjettivalvonnan tiukkenevan kriisin myötä. Kreikan talousvaikeuksien liikkeelle sysäämän prosessin hän nosti ”kriisien Top 10 ” -listalle.
–Pitää toivoa, että kreikkalaiset ovat oppineet. Vastakysymyksenä voi kysyä, kumpi haluat nyt olla, kreikkalainen vai suomalainen?
Kreikkaa lyövät Stubbin mukaan parhaillaan niin markkinavoimat, euromaat kuin komissiokin.
Suomessa on napistu Kreikan auttamisesta ja Suomi on niitä harvoja maita, jonka parlamentissa oppositio äänesti takauspakettia vastaan.
Useimmissa muissa euromaissa oppositio ääriryhmiä lukuun ottamatta pidättäytyi äänestämästä. Kreikassa maan säästöpakettia vastaan äänestivät oppositiossa olevat konservatiivit.
Stubb piti suomalaisten Kreikka-kritiikkiä vähäisenä.
–Kaverista pidetään huolta, mutta elämä ei ole helppoa.
Stubb katsoo, että mikäli Kreikan talouden olisi annettu romahtaa, se olisi vaikuttanut negatiivisesti myös Suomen talouteen.
–Lokaali on globaalia ja globaali lokaalia.
Kreikan ajautumisesta nykyistä pahempaan kriisiin olisi Stubbin mukaan seurauksena 3-4 vaikeaa vuotta. Nytkin Kreikassa riittää töitä: siellä on rakennettava toimiva julkinen sektori.
Suomelle voi kriisistä olla myös hyötyä. Vahvimmat eli Saksa ja Suomi pärjäävät ja ovat siksi houkuttelevia investointikohteita. Myös Suomen vienti saa vetoapua euron arvon alentumisesta.
Euroopan pelastuspakettia on arvosteltu siitä, että sen takana ei ole kunnollisia vakuuksia. Tämä selittäisi markkinoiden hermostuneisuuden. Sen sijaan USA onnistui kriitikoiden mukaan finanssikriisin torjuntatoimissa Eurooppaa paremmin paketin sisältämän ”kovan ytimen” ansiosta.
Stubb selittää eron USA:n liittovaltiomuodolla. –Siellä talouspolitiikka on yhtenäistä. Euroalueella on sen sijaan yhteinen raha, mutta ei yhteistä taloutta.

Porkkanan jälkeen keppiä

Euroopan unionissa kriisin paikat ovat Stubbin mukaan raha ja talous, instituutiot ja ”aika usein” laajentuminen.
Tunnetusti EU-myönteisenä Stubb luonnehti itseään optimistiksi. Mutta koska moni maa meni EU:iin ”porkkanan kanssa”, seuraavaksi on tarjolla enemmän keppiä.
EU:n myyminen kansalaisille on vaikeaa, Stubb myönsi.
–Paha tulee Brysselistä, hyvä kansallisvaltioista. EU:ta on vaikea myydä, on helppoa olla populisti ja kääntää takkia. Ennen Loviisaa Stubb oli tavannut haminalaisia. Ristiriitaiset odotukset hän tiivisti erääseen keskusteluun: Haminan torilla eräs kuulija oli ihmetellyt, miksi EU ei valvo jäsenmaiden budjetteja paremmin. Stubb oli kysynyt, haluaako kysyjä EU:sta liittovaltion.
–No en! oli vastaus.
Pienelle periferiassa sijaitsevalle maalle on Stubbin mielestä tärkeää olla EU:n ytimessä: sen merkkejä ovat euro, vapaan liikkuvuuden takaava Schengen-alue sekä yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Pienen maan on oltava instituutioiden keskiössä.
Stubb uskoi EU:n myös laajentuvan edelleen: laajentumisryppäitä on kolme: Länsi-Balkan, josta tulossa on Kroatia ja ”pian jonossa ovat Serbia, Albania, Bosnia-Hertsegovina ja Kosovo”. Kakkosryppäässä ovat Islanti sekä niin halutessaan Norja ja Sveitsi. Kolmas potentiaalinen EU-jäsen on Turkki. Stubb kannattaa Turkin mukaantuloa ennen muuta sen strategisen aseman vuoksi: Turkki on saranavaltio Euroopan ja Lähi-idän välissä.
–EU ei ole vain kristittyjen klubi, vaan sen arvot ovat universaalit, hän huomautti.

Viisumivapaus etenee

Stubb ennakoi viisumivapauden toteutuvan Venäjän suuntaan ennen vuotta 2020. Suomi asettaa viisumivapauden toteuttamiselle joitakin ehtoja. Viisumivapautta käsitellään jälleen jo ensi viikolla EU-Venäjä –huippukokouksessa.
Loviisassa kun oltiin, Stubbilta kysyttiin myös ydinvoimasta. Hallituksen kasaamaa energiapakettia hän luonnehti historialliseksi.
–En spekuloi mitä tapahtuu, kun reaktorin elinaika loppuu. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, hän vastasi Loviisan ydinvoimalan tulevaisuutta koskeneeseen kysymykseen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI