|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Ihmetys suomalaisesta systeemistä: Lomatoimintaa tuetaan julkisista varoista, kansanedustajille +2000 ?/kk Veikkaukselta (21.11.2018 19:26)
Suomi puuttuu Afrikan metsäkatoon ? Juha Sipilältä miljardien aloite EU:lle (21.11.2018 18:33)
Viisi puoluejohtajaa rajoittaisi lakko-oikeutta Suomessa (21.11.2018 18:24)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kirkkoherroilla erilaisia näkökulmia rippisalaisuuteen
25.05.2010Sosiaali- ja terveysministeriö patistaa Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa muuttamaan kirkkolakia lapsen seksuaalisen hyväksikäytön paljastamiseksi. Mikäli kirkko ei itse toimi, lastensuojelulakia aiotaan muuttaa niin, että hyväksikäyttötapauksissa ilmoitusvelvollisuus ulottuu koskemaan myös ripin vastaanottaneita pappeja ja lehtoreita. Nykyisen kirkkolain mukaan rippisalaisuus on ehdoton. Rikoslaissa ilmoitusvelvollisuus koskee tapauksia, joissa hyväksikäyttö on törkeää.

Kirkkohallitus pohtii kysymystä täällä viikolla. Rippisalaisuutta se on pohtinut viimeksi 12 vuotta sitten, kun Helsingin hiippakuntakokous pyysi sitä selvittämään, ovatko rippisalaisuus ja lastensuojelulain määräämä ilmoittamisvelvollisuus ristiriidassa.
Mitä Loviisan seudun kirkkoherrat miettivät rippisalaisuuden murtamisesta?

Johanna Pesonen
Ruotsinpyhtään vt. kirkkoherra Johanna Pesonen ei usko, että rippisalaisuuden murtaminen auttaa kaavailtuun tarkoitukseen.
Rippisalaisuuden murtamisaikeita Pesonen pitää huonona ja surullisenakin asiana, sillä hänen mielestään silloin heikennetään seurakuntalaisen oikeutta luottamuksellisuuteen.
–Kenelle enää voi sen jälkeen sanoa, mikä jurppii ja luottaa, ettei asia mene eteenpäin? –Kolmen lapsen äitinä ja pappina puolustan lapsen oikeutta koskemattomuuteen, mutta tämä ei ole oikea keino.
Pesosen kohdalle ei ole 15 vuotta kestäneen pappisuran aikana tullut eteen tilannetta, jossa hänelle olisi ripittäydytty lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lisäksi hän näkee rippisalaisuuden laajana käsitteenä.
–En saisi kertoa, jos tapauksia olisi. Onneksi ei ole tullut. Pappina kohtaa kyllä muulla tavoin vaikeita asioita.
Pesonen pitää myös hankalana ripin ja muun sielunhoidollisen keskustelun välisen rajan vetämistä.
–Tavallinen keskustelu voi muuttua jossain vaiheessa ripiksi. Tilanteita on monenlaisia, eivätkä ne katso aikaa tai paikkaa.

Veli-Matti Hynninen
Loviisan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Veli-Matti Hynninen ei usko, että rippisalaisuuden murtaminen auttaa pedofiilien suhteen.
–Eikä muutenkaan. Ripin on tarkoitus muuttaa elämää paremmaksi, ei salata.
Rippisalaisuutta hän pitää ehdottomana ja murtamattomana. Hynninen ottaa esiin kuvitteellisen tilanteen:
–Jos joku on tehnyt rikoksen, pappi ei voi kertoa siitä viranomaisille. Hän kannustaa ja auttaa ripittäytyjää selvittämään asiansa.
Rippileiriläisille Hynninen kertoo opettavansa, että jos esimerkiksi iso katastrofi uhkaa kansakuntaa oletetun teon vuoksi, silloin voi ryhtyä toimeen.
–Mutta silloinkaan rippisalaisuutta ei voi rikkoa. On toimittava niin, ettei katastrofi pääse tapahtumaan.
Hynninen muistuttaa, että rippi on elämää uudistava, mutta tekoja se ei nollaa.
–Ripin syvin olemus on muutos, se on jonkin teon anteeksiantamista, ei teon poispyyhkimistä.
Rikollisen teon uhri on Hynnisen mielestä asianomistaja, jonka kontolle jää ilmoituksen tekeminen viranomaisille. Se ei ole papin tehtävä. Pappi voi sen sijaan antaa neuvoja: mistä saa apua, kenen puoleen kääntyä.

Robert Lemberg
n Pernajan seurakunnan kirkkoherra Robert Lemberg ei usko, että rippisalaisuuden murtaminen auttaa tavoitteessa.
–Siitä ei ole kysymys, etteikö lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö olisi hirveä ja vakava asia. Mutta myös rippisalaisuus on vakava asia; se, että mitä sanoo, jää sanomatta. Rippi ei ole ensikädessä terapiaa, vaan ripittäytyjän ja Jumalan välinen asia, jossa pappi toimii välittäjänä.
Lemberg ei omaan kokemukseensa viitaten usko, että rippisalaisuuden suhteen syntyy hyvin vaikeita tilanteita, koska rippi on hyvin harvoin käytetty. Vaikeita tilanteita voi syntyä siitä, että rippiä ja sielunhoitoa verrataan.
–Molemmissa on ehdoton vaitiolovelvollisuus. Jos tilanne on sielunhoitoa muistuttava, oma kantani on, että olisi hyvä voida keskustella asiasta jonkun toisen papin kanssa. Silloin voisi auttaa tätä lasta, Lemberg pohtii tilannetta, jossa pappi saa tietää hyväksikäytöstä.
Tällä hetkellä vaitiolovelvollisuus on niin tiukka, että myös pappien väliset keskustelut on kielletty. Keskustelun mahdollistaminen voisi Lembergin mukaan auttaa esimerkiksi perheen kokonaistilannetta ja avun antamista.
–Se tie on nyt suljettu. Ymmärtääkseni diakonissat voivat [keskustella].
Lemberg tähdentää, että joka pappi tekee kaikkensa, että tekijä ilmoittautuu itse viranomaisille.
–Asia ei saa koskaan jäädä pelkäksi sielunhoitoasiaksi. Vaikeus on, jos pappi ei ole tekemisissä uhrin kanssa. Silloin pappi ei voi ottaa yhteyttä uhriin. Mutta jos keskustelua käydään lapsen tai nuoren kanssa, häntä on tuettava. Asia ei saa jäädä siihen.
Lemberg huomauttaa, ettei anteeksiannon antaminen, absoluutio, merkitse asian unohtamista, vaan teon selvittäminen kuuluu yhä viranomaisille.

Christer Åberg
Lapinjärven ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherran Christer Åbergin mielestä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on uhrille niin traumaattinen ja koko loppuelämää vammauttava kokemus, että jonkinlainen muutos on välttämätön.
–Rippisalaisuuden taakse sitä ei voi loputtomiin kätkeä. Jossain kulkee raja.
–Jos puhutaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä uskon, että joka pappi tekee kaikkensa, että syyllinen ilmoittautuu itse poliisille. Aika on kuitenkin osoittanut, ettei näin välttämättä käy.
Åberg pitää sielunhoidon luentoja Kirkon koulutuskeskuksessa pastoraalitutkintoa suorittaville papeille. Tutkinnon suorittaminen on edellytyksenä vakituisen viran, kappalaisen tai kirkkoherran, saamiseksi. Åbergin mukaan kollegojen kanssa puhuessa teologien joukossa henki ollut samansuuntainen, eli nykytilanteeseen kaivataan muutosta.
Åberg on tehnyt paljon sielunhoitotyötä yli 30 vuotta kestäneen pappeutensa aikana. Yhtäkään hyväksikäyttäjää ei eteen ole tullut, mutta sen sijaan kymmenkunta pedofilian uhria on yli 33 vuoden aikana ottanut yhteyttä. Esimerkiksi uhrin läpikäymän terapian seurauksena hänelle voi tulla tarve ottaa esiin kokemuksiaan myös papin kanssa. Åbergin kokemuksen mukaan uhrilla on hyvin korkea kynnys lähteä osoittamaan tekijä, tai sitten tekijä on jo kuollut.
Åberg tähdentää, että tällaisissa tapauksissa papin ammattitaidolta vaaditaan paljon. Hänen on osattava käyttää sielunhoidon välineistöä. Papin tehtävä on pyrkiä rohkaisemaan uhria viemään asiaansa eteenpäin. Lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneen Åberg yrittäisi ohjata ottamaan vastaan rangaistuksen teostaan. –Ei riitä, että vain tekijä itse kokee tehneensä sovinnon.
Åbergin mielestä uhrin kanssa voisi ottaa esiin mahdollisuuden, jossa pappi puuttuisi tilanteeseen konkreettisesti viemällä uhrin suostumuksella tapauksen viranomaisten selvitettäväksi.
Åberg miettii, onko syntinsä papille tunnustava täysin vilpitön, jos hän ei halua sovittaa tekoaan myös maallisten lakien mukaan. –En ymmärrä synnintunnustuksen arvoa, jos tekoa ei konkreettisesti sovita myös uhrin suuntaan.


Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI