|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Trumpin erikoinen Suomi-neuvo Kalifornian tuhojen keskellä: ?He käyttävät paljon aikaa haravointiin? (18.11.2018 09:44)
Kärpät vei kärkiottelun ? HIFK teki kyseenalaisen ennätyksen (17.11.2018 20:42)
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Kyläyhdistys puhaltaa asukkaisiin yhteishenkeä
21.05.2010–Kylätoiminta lisääntyy kun kaupungin mahdollisuudet vähenevät: ihmiset tekevät itse, Köpbackan kyläyhdistyksen jäsen Erkki Lönnqvist kiteyttää kyläyhdistyksen roolin.

Kymmenvuotias Köpbackan kyläyhdistys on saanut valmiiksi kyläsuunnitelmansa toisen osan, joka ulottuu vuoteen 2015 saakka. Kyläsuunnitelma toimii yhdistyksen ja asukkaiden apuna ja työkaluna. Kyläsuunnitelman avulla yhdistys pyrkii edistämään tärkeinä pitämiään asioita myös kaupungin päättäjien suuntaan: suunnitelmassa kiinnitetään huomiota muun muassa Marbäckin tilaan sekä kiirehditään rakentamaan kevyen liikenteen väylä keskustasta Valkoon.
Köpbackan kyläyhdistykseen kuuluu 140 jäsentä Köpbackasta, Haravankylästä, Svenäsistä ja Varvista. Asukkaita alueella on 342.
Yhdistyksen puheenjohtaja Kari Tenhunen, sekä jäsenet Synnöve Bergholm, Erkki Lönnqvist, Ritva Blomqvist ja Kari Ryöppönen sanovat, että yhdistystoiminta on lähentänyt kylien asukkaita: yhteisten tempausten myötä asukkaat, niin uudet kuin vanhatkin, tutustuvat toisiinsa.
–Täällä on hyvä talkoohenki, sillä ihmisistä on mukava tehdä yhteisiä juttuja. Asukkaat tulevat basaareihin ja muihin tapahtumiin. Usein mukana on monta sukupolvea isovanhemmista lapsenlapsiin, Ritva Blomqvist kertoo.
Köpbackan kyläyhdistyksen ja kyläläisten aktiivisuus palkittiin viime vuonna: kylä valittiin Itä-Uudenmaan vuoden 2009 kyläksi.

Isot hankkeet etenevät hitaasti

Järjestyksessään toisessa kyläsuunnitelmassa teemana on historia. Suunnitelmaan on muun muassa koottu vanhoja valokuvia ja ”kyläsanakirja” paikannimistä.
Toisena ydinalueena ovat ympäristöasiat.
–Esimerkiksi Marbäckin puhdistaminen on kallis ja iso asia, joka kuuluu seuraavaan kyläsuunnitelmaan siirtyviin kysymyksiin, Bergholm valottaa.
Yhdistyksen yhtenä tavoitteena on parantaa ympäristöä ja viihtyvyyttä: esimerkiksi pulkkamäki on valmistunut ja kukkaistutuksia lisätty. Ympäristön koheneminen näkyy puolin ja toisin: kylissä pihatkin ovat hyvässä kunnossa.
Kyläyhdistyksen aktiivien tekemien kukkaistutusten ja –laatikoiden lisäksi kylälle on saatu hyötyjätepiste ja yhdistyksellä on nyt myös omat kotisivut, www.kopbacka.fi.
Kolmanteen kyläsuunnitelmaan on siihenkin jo materiaalia valmiina, sillä kakkossuunnitelmasta osa jouduttiin jättämään pois. Esimerkiksi kylien kulttuuritapahtumista on jo kertynyt materiaalia ja seuraavaksi on tarkoitus syventää teemaa edelleen.

Pikkukoulun tulevaisuus huolenaiheena

Yhdistyksen suurin huolenaihe on yhä entisen pikkukoulun tulevaisuus: yhdistys vuokraa taloa kaupungilta ja on myös remontoinut sitä. Yhdistys on jo pitkään halunnut ostaa entisen pikkukoulun kyläläisten käyttöön.
–Meidän talo, siihen tähdätään, sanoo Ritva Blomqvist. Kari Tenhusen mukaan yhdistys haluaisi ostaa talon symbolisella summalla. Tällä hetkellä yhdistys maksaa kaupungille vuokraa 220 euroa kuukaudessa, mikä on yhdistykselle iso summa. Rahaa kootaan muun muassa perimällä vuokraa talon käytöstä muilta yhdistyksiltä.
–Rahaa talon ylläpitoon olisi helpompi saada esimerkiksi säätiöiltä ja rahastoilta, jos talon omistaisi yhdistys eikä kaupunki, Bergholm sanoo.
–Ihmisillä pitää olla paikka jossa kokoontua. Sen on oltava lisäksi niin lähellä asukkaita, että talolle pääsee myös kävellen tai pyöräillen. Jos kokoontumispaikka on kaukana, talkooväki vähenee, naiset perustelevat.
Nyt taloon aiotaan hankkia tietokone, sillä kylälle on saatu laajakaistayhteys. Aktiivit toivovat, että tekniikka houkuttelee toimintaan mukaan myös nuorempaa väkeä nykyistä enemmän. Tietoliikenneyhteyttä tarvitaan usein myös kansalaisopiston kursseilla.
Tuore kyläsuunnitelma lähetetään paitsi alueen asukkaille, myös loviisalaisille luottamushenkilöille ja virkamiehille. Suunnitelmaa saa myös kaupungin museosta sekä kirjakaupasta. Kyläsuunnitelma löytyy myös yhdistyksen kotisivuilta.

Pikkukoulun tulevaisuus ratkeaa syksyllä?

Köpbackan kyläyhdistyksen käytössä olevan pikkukoulun tulevaisuus ratkeaa aikaisintaan ensi syksynä. Kaupungin tilapalvelu kokoaa syksyksi listaa uuden Loviisan kiinteistöjen myyntilistaksi.
Kaupungin tilapalvelupäällikkö Antti Kinnunen kertoo, että kiinteistöjen myyntilistan valmistumista odotellaan monella taholla, esimerkiksi Valkon kyläyhdistys toivoo ratkaisua omaan tilakysymykseensä. Valkon kyläyhdistys toimii Kvarterskolanin kiinteistössä.
Kiinteistöjen myynnistä päätetään lopullisesti kaupunginvaltuustossa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI