|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Porin Ässien uskomaton valmentajasekoilu jatkuu (19.11.2018 21:10)
Sotatieteiden tohtori: 11 kansanedustajan turvallisuusselvitys tarpeen ? ?Kammataan ilmiselvät riskit pois? (19.11.2018 19:50)
Trump-kohun uusi ihmetys USA:ssa: ?Suomessa palaa liian vähän metsää? (19.11.2018 19:14)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Wanhat talot –tapahtuma kuudetta kertaa syksyllä
14.05.2010Loviisan Wanhat Talot – tapahtuma järjestään 28.-29.8. Tapahtuma järjestetään tällä nimellä ensimmäistä kertaa mutta kaikkiaan kuudetta kertaa. Tapahtuma on Loviisan suurin matkailutapahtuma ja se keräsi viime vuonna noin 12 000 kävijää. Tapahtuma on saanut Uudenmaan ympäristöpalkinnon, Loviisan kaupungin mitalin sekä viime joulukuussa Suomen arkkitehtiliiton Safa-palkinnon.

- Tänä vuonna yhteistyössä Haaga Helian kanssa kerätään kävijöiltä tietoa siitä, mistä he löysivät tietoa, mistä he pitivät, aikovatko yöpyä ja paljonko he käyttävät rahaa. Näin saadaan konkreettista tietoa. Jatkossa suoraa palautetta voi antaa myös meidän nettisivujen kautta, kertoo projektipäällikkö Ann-Britt Felin-Aalto.
Teemoja on tänä vuonna kaksi. Ensimmäinen liittyy Ehrensvärdin 300-vuotisjuhlavuoteen ja toinen vanhasta uutta –ideologiaan.
- Vanhasta uutta laajenee taloissa asumisen lisäksi esineisiin, huonekaluihin, oikeaoppiseen korjaamiseen ja citta slow –elämäntyy
liin, kertoo taiteellinen johtaja Maria Schulgin. Päivät järjestää ensimmäistä kertaa uusi yhdistys, Loviisan Wanhat Talot ry. Tapahtumaa aiemmin isännöinyt Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike järjestää asiantuntijaseminaarin.
Loviisanseudun keräilijöillä on päivien aikana oma tapahtumansa.
Tapahtumassa on tuttujen kohteiden lisäksi uusia, kaikkiaan 12 ja myös etäkohteet ruukista, Tesjoelta ja Isnäsistä. Isnäsin etäkohteessa voi seurata siellä taloa remontoivan diplomaatin ja aiemman YLE:n kirjeenvaihtaja Yrjö Länsipuron ja Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreckin keskustelua vanhojen talojen korjaamisesta ja kunnostamisesta.
Brax valitsee lempilahnan
Päivien ministerivieras on tänä vuonna oikeusministeri Tuija Brax. Sukunimensä suomenkielisestä lahna-merkityksestä on saatu päiville hauska lisätapahtuma. Lahnaruokakilpailulla haetaan reseptejä, mielellään muitakin kuin hesariin käärittynä uuniin. Raati tekee alkuvalinnan ja Tuija Brax valitsee finaalikolmikosta voittajan.
- Tämä lahnaruoka tulee jäämään Degerby Gillen saaristolaispöydän valikoimaan, kertoo Schulgin.
Taidetta taloissa ja pihalla
Taidetta tullaan näkemään tapahtumassa tänäkin vuonna eri tavoin. Repin-instituutin kuvataidekoulutus järjestää näyttelyn ja työnäytöksiä molempina päivinä. Työnäytöksiin osallistuu professori Vladimir Lipets ja kuvataidekoulun eri vuosikurssien opiskelijoita. Työnäytöksissä ja näyttelyssä on mukana myös loviisalainen kuvataiteilija Kristiina Elo, joka opiskelee Repin-instituutin kuvataidekoulutuksessa kolmatta vuotta. Elon töitä on hyväksytty syksyllä Pariisissa pidettäville Nykytaiteen messuille. Repin-instituutin Kotkan toimipistettä Elo kuvailee Pietarin taideakatemian sivukonttoriksi.
- Tämä on ainutlaatuinen maailmassa. Opettajat vaihtuvat kahden, kolmen viikon välein. Opiskelu on ollut vaikeaa ja haastavaa, mutta antoisaa.
Repin-instituutin lyhytkursseja ollaan saamassa ensi talvena myös Loviisaan.
Potuskatyynyt kokoaa muistot
Suomen Inkeriseuran puheenjohtaja Helena Miettinen kertoi Potuska-tyynyistä, joita seura tekee inkeriläisille vanhuksille. Maria Schulgin risti tyynyt Iltaruskon halityynyiksi, mikä kuvaa hyvin muistojen tyynyä. Tyynyssä yhdistetään valokuvia vanhuksen itse valitsemiin kangasmateriaaleihin ja –väreihin. Kuva tai kuvat voivat olla kaikki vanhoja, tai yhdistettynä uusi kasvokuva vaikkapa vanhan kotikylän kuvaan taustalla. Tyynyn teko on oma prosessinsa muisteluineen ja kun tyyny on valmis, alkaa toinen prosessi.
- Inkeriseura tekee kaikkea muuta, mutta ei vie rajan taakse vanhoja vaatteita, Miettinen kuvailee 18. toimintavuottaan viettävää seuraa.
Kadonneita näkymiä
Loviisalainen keräilyguru Eddie Bruce julkistaa tapahtuman aikaan järjestettävässä keräilytapahtumassa uuden kirjansa. Työnimenä kuvateoksella on ollut Loviisan kadonneet näkymät. Kuvateoksessa kuljetaan 1900-luvun Loviisan alueella ja kaduilla.
- Kadonneet talot, näkymät ja maisemat, kuvailee Bruce. En kirjoita uudestaan Loviisan historiaa, mutta kuvitan sitä. Tämä on kirja, jollaista halusin jo 7-vuotiaana.
Kuvien lomassa on hieman tarinoita ja yksityiskohtia, mutta pääosa on valokuvilla.
- Kirja sopii lukutaidottomillekin, Bruce heittää.
Rikkaruohoja ja roskakalaa
Kulinaristisia elämyksiä hieman erikoisemmista aineksista on tarjolla sekä lauantaina että sunnuntaina kello 8-10 Sakurassa pidettävillä brunsseilla. Lauantaina ruotsalainen kokki ja luennoitsija Anita Zieme kertoo miten käytetään ”rikkaruohoja” ruoanlaitossa. Herkkuja pääsee maistamaan suoraan kukkapenkistä.
Sunnuntain brunssilla keittiömestari ja kirjailija Kenneth Oker-Blom esittelee lähiruokaideolgiaansa ja kertoo muun muassa miten valmistetaan kalaa aamiaiseksi. Kummallakin brunssilla kokit kokkaavat.
Brunssit ovat maksullisia. Lisätietoja Itä-Uudenmaan Kylät ry:n toiminnanjohtaja Mia Aitokarilta, puh. 040-550 4402.
Tuottajatori Karlskronabulevardilla
Paikallisia tuotteita, luomuraaka-aineita, lähiruokaa, käsityötuotteita ja esineitä on tarjolla tapahtuman uutuudessa, Tuottajatorilla Karlskronabulevardilla. Tuottajatori on avoinna lauantaina kello 10-16 ja sunnuntaina kello 11-16.
Panu Kaila, Kai Andersson ja Ristomatti Ratia puhuvat seminaarissa
Loviisan Wanhat talot –tapahtuman yhteydessä lauantaina 28.8. kello 11-14 järjestetään Perinne- ja korjausrakentamisen seminaari. Seminaarissa puhuvat arkkitehdit Panu Kaila ja Kai Andersson sekä suunnittelija Ristomatti Ratia. Seminaarin teemana on ”Perinnekorjaaminen on kulttuuriteko”.
Perinne- ja korjausrakentamisen asiantuntija Panu Kailan aiheena on rintamamiestalot, tässä yhteydessä tarkoitettuna yleisesti 1900-luvun hirsi- ja lautarakenteiset pientalot.
- Olemme tottuneet näkemään rintamamiestaloja huonosti korjattuna. Monella LWT-tapahtuman kävijällä on käsissään peritty rintamamiestalo, ja he tarvitsevat tietoa, etteivät korjaisi väärin, toteaa Mervi Latikka seminaarin järjestävästä Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeestä.
Rintamamiestalot tehtiin käsityömenetelmin perinteisistä ja hengittävistä materiaaleista. Tästä syystä niitä onkin kutsuttu viimeisiksi terveiksi taloiksi.
Kai Andersson on piirtänyt Lavikan Loviisan kuumimmaksi tontiksi kutsumalle tontille alakaupungissa uudistalon. Rakennustöiden odotetaan alkavan jo tulevana maanantaina. Uutta taloa ympäröivät useat 1700- ja 1800-luvulta peräisin olevat, pieteetillä korjatut rakennukset.
- Andersson kertoo, miten sovitetaan uusi rakennus vanhaan ympäristöön, miten uuden ja vanhan muotokieli kohtaavat ja yleisesti täydennysrakentamisesta tällaisille alueille.
Ristomatti Ratia on tunnettu erityisesti sisustuksistaan ja klassikoiksi muodostuneista tuotteistaan. Hän on kuitenkin ansioitunut myös vanhojen rakennusten henkiin herättäjänä. Tästä esimerkkinä on hänen oma Saarenmaan kotinsa ja sen laaja pihapiiri lukuisine rakennuksineen. 1700-luvulta peräisin olevasta maatilasta hän kunnostutti itselleen kodin. Kunnostusprojekti on ollut mittava: se alkoi jo 15 vuotta sitten ja jatkuu tänäkin päivänä. Kiviaitojen reunustama, lukuisia omenapuita kasvava tila koostuu useista rakennuksista, jotka Ratia on uudelleen synnyttänyt henkiin.
Perinne- ja korjaus-rakentamiselokuvia
Elokuvateatteri Marilynissä esitetään sunnuntaina 29.8. kello 11-15 nonstoppina perinne- ja korjausrakentamiselokuvia. Tarjolla on muun muassa Perinnemestarit –sarja, filmiharvinaisuus Loviisanäkymiä 1950-luvulta sekä J.L. Runebergin kodin restaurointi –filmi.
Myös lasten kulttuuria on tapahtumassa tarjolla. Kaisa Korpelan vetämän taideleirin tuloksia tulee esille, kun ryhmä laittaa ”Schillmarkin puiston juhlakuntoon”.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI