|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Saksan katsastuslaitoksen valtava tilasto julki: Katso listat vähävikaisimmista autoista (17.11.2018 09:43)
Autoja Suomeen tuova yritys: ?Tällaista räjähdysmäistä kasvua ei ole nähty koskaan aiemmin? (17.11.2018 09:26)
Suomen Futistyttöjen peli päättyi kyyneliin (16.11.2018 23:34)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Hylättyä Loviisa 3:a lobataan jo tulevaan hallitusohjelmaan
11.05.2010Spekulointi hallituksen hylkäämän Fortumin Loviisa 3-hankkeen tulevaisuudesta on nostanut päätään, vaikka Fennovoiman ja TVO:n hyväksyttyjen hakemusten jatkokäsittely ei ole eduskunnassa vielä edes alkanut. Tiettävästi valtakunnan politiikan kulisseissa valmistellaan jo ensi kevään eduskuntavaalien jälkeistä hallitusohjelmaa, johon lobataan myös Fortumille lupaa Loviisa 3:n rakentamiselle. Ylen uutisten arvion mukaan eduskunnan nestorit ovat varmoja siitä, että Fortum saa oman lupansa vielä nykyisillä löylyillä.

-Tuntuisi hyvin oudolta, jos Fortumin olisi pakko aloittaa kaikki aivan alusta. Se maksaa kymmeniä miljoonia. Fortumin tulisi saada voimalalupa näillä samoilla papereilla, nykyisillä valmisteluilla, sanoi Keskustan kymenlaaksolainen kansanedustaja Markku Laukkanen Ylen haastattelussa viime torstaina. Laukkanen on myös Fortumin hallintoneuvoston puheenjohtaja.

”Fortumin hakemus heti uudelle hallitukselle”

-Korostan, että Fortumin hankkeessa ei ole kyse lisätuotantolaitoksesta. Uusi voimala vain korvaisi vanhaa, käytöstä poistuvaa ydinvoimatuotantoa, Laukkanen lisäsi.
-Periaatepäätös (Fortumin) uudesta ydinvoimalasta pitäisi saada uuden eduskunnan käsittelyyn heti sen toiminnan alkumetreillä. Viimeistään, Laukkanen lausui Ylen uutisissa.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Jouko Skinnari on Laukkasen kanssa samoilla linjoilla. Hän kertoi Ylen uutisissa ajavansa Fortumille lupaa seuraavaan hallitusohjelmaan.
- Fortumin lupa-asia on taas pöydällä viimeistään vuoden kuluttua, Skinnari arvioi Ylen uutisissa torstaina. Kokoomuksen näkemyksistä ei ole ollut epäselvyyttä. Puolue on liputtanut kolmen ydinvoimalaluvan puolesta.

Fortum jää odottamaan selkeää signaalia

Fortumin johtaja Anne Brunila suhtautuu pidättyväisemmin ajatukseen jättää uusi lupahakemus heti seuraavalle eduskunnalle. Hänen mukaansa yhtiö odottaa seuraavaan hallitusohjelmaan selkeää signaalia Loviisan korvausinvestoinnista.
-On iso riski ryhtyä näin kalliiseen ja vaativaan hankkeeseen ilman varmuutta sen läpimenosta. Totta kai me haluaisimme investoida Loviisaan. Jos tällainen mahdollisuus myöhemmin tulee esille, niin tietenkin sitä myönteisesti harkitaan, Brunila sanoi Loviisan Sanomille eilen.
-Toivomme, että kun hallitusta ollaan kokoamassa, niin hallitusohjelmaan saadaan riittävän selkeä ja sitova signaali siitä, että kyse on nimenomaan Loviisan korvaavasta investoinnista, Brunila painotti.

Johtaja Brunilan mukaan Fortumin mahdollinen osallistuminen ulkomaisiin ydinvoimahankkeisiin ei vaikuta mahdolliseen Loviisa 3:n uusintahakemukseen eikä sen aikatauluihin.
-Ne eivät ole mitenkään toisiaan poissulkevia, Brunila sanoi. Anne Brunilan mukaan Fortum joutuisi kuitenkin aloittamaan Loviisa 3:n luvituksen aivan alusta.
-Meillä on se käsitys, että kyseessä olisi kokonaan uusi hakemus ja uusi lupaprosessi, joka kestäisi vähintään kolme vuotta, Brunila sanoi.

”Fortumin YVA ei vanhene vielä vuosiin”

Työ- ja elinkeinoministeriön yli-insinööri Jorma Aurelan näkemyksen mukaan Fortumin ei kuitenkaan tarvitsisi aloittaa Loviisa 3:n valmistelua tällä kertaa aivan alusta.
-Esimerkiksi Fortumin Loviisassa tekemä YVA-selvitys ei vanhene vielä pitkään aikaan. Puhutaan useista vuosista, jolloin nyt tehty YVA on vielä täysin kelvollinen. Jos toimija jättää uuden hakemuksen, se voi myös kysyä yhteysviranomaiselta eli TEM:ltä tarvitaanko YVA tehdä uudestaan, kertoi Jorma Aurela eilen. Hän arvioi, että Fortumin nykyinen YVA olisi käyttökelpoinen vielä seuraavankin vaalikauden.

-Tällä kierroksella Fortum päätti itse, että se tekee koko YVA:n alusta alkaen uudelleen, koska edellisestä YVA-selvityksestä oli kulunut 10 vuotta. Meistäkin se oli perusteltua, koska esimerkiksi sosioekonomiset tiedot olivat kuntafuusion takia ja muutenkin muuttuneet, Aurela sanoi.
Aurelan mukaan Fortumin nykyisestä hakemuksesta tehty kielteinen periaatepäätös on lopullinen eikä sitä voida enää perua eikä muuttaa.
-Fortumin hakemuksessa oli kaikki kunnossa ja sen sisältö oli tip-top, mutta se ei sähkönkulutusarvioiden valossa kuitenkaan ollut yhteiskunnan kokonaisedun mukainen eli kolmea lupaa ei tässä vaiheessa voitu hyväksyä, Aurela sanoi.
Jorma Aurelan mukaan mikään ei estä Fortumia tekemästä halutessaan uutta hakemusta vaikka saman tien.
-Periaatepäätöksen hakemusprosessi kuulemisineen ja lausuntokierroksineen jouduttaisin kuitenkin tekemään alusta alkaen uudestaan ja maksamaan 84.000 euron hakemusmaksu. Se kestäisi ehkäpä vuoden, sillä iso osa selvitystyöstä on jo tehtynä. Hakemuksen uusiminen on nyt puhtaasti Fortumin käsissä, Aurela sanoi.

”Olisi positiivista Loviisan kannalta”

Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan uuden hakemuksen jättäminen olisi Loviisan näkökulmasta perusteltua ja toivottua.
-Jos se (Loviisa 3) saadaan seuraavaan hallitusohjelmaan, niin olisihan se positiivista Loviisan kannalta. Ei se varmaankaan tule olemaan helppoa, mutta meidän toivomus on, että Loviisan voimalan jatkuvuus saadaan turvattua, Kaleva sanoi eilen.

Loviisalaisiin ydinvoiman vastustajiin lukeutuva Rkp:n valtuutettu Thomas Rosenberg sanoi, ettei hylätyn Loviisa 3:n nostaminen uudelleen esille yllätä häntä.
-Hieman omitustahan se on, mutta ei se minua yllätä. Sehän merkitsee, että meillä on tässä käsillä edelleen kolme ydinvoimalaa. Olisin odottanut, että julkisuudessa keskusteltaisiin nyt enemmän Fennovoiman taustavaikuttajiin kuuluneen TEM:n ylijohtajan Taisto Turusen esteellisyydestä päätöksenteossa. Koko Fennovoima lupahakemus tulisi Turusen jääviyden takia kyseenalaistaa, Rosenberg esitti eilen.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI