|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Työllisyysaste jäi taas niukasti hallituksen tavoitteesta ? Avoimien työpaikkojen määrä kasvaa (20.11.2018 09:50)
KL: Lisäkierroksia Suomen hävittäjäkisaan ? F-35:n hinta laskee (20.11.2018 09:28)
Viron hallituskriisi jatkuu ? siirtolaisuussopimus GCM viedään parlamenttiin (20.11.2018 08:37)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Fortum ei saa lupaa Loviisa 3:lle
23.04.2010Fortum on jäämässä ilman lupaa rakentaa uutta Loviisa 3 -ydinvoimalaansa Loviisan Hästholmeniin. Hallituksen iltakoulu päätti keskiviikkoiltana esittää, että Fennovoiman ja Teollisuuden Voiman periaatepäätöshakemukset hyväksytään ja Fortumin hakemus hylätään. Hallitus tekee lopullisen päätöksensä eduskunnalle esitettävistä periaatepäätöksistä Vapun jälkeen.

Fortum piti tuoreeltaan hallituksen Loviisa 3:lle kielteistä päätöstä erittäin valitettavana. Fortumin edunvalvontapäällikkö Peter Tuominen kertoi kielteisen päätöksen tulleen hänelle yllätyksenä.
-Itse uskoin loppuun saakka, että saamme luvan, koska täytimme kirkkaasti kaikki luvan saannin edellytykset, kertoi Tuominen.
Loviisa 3 -hanke olisi Tuomisen mukaan ollut Suomen kokonaisedun kannalta kiistatta paras ja tarvinnut luvan nyt. Hästholmenin saarella on Fortumin kaksi ydinvoimalaitosyksikköä, joiden käyttöluvat päättyvät 2020-luvun loppupuolella.

”Ei varmuutta uudesta hakemuksesta”

Fortum ja sitä edeltänyt Imatran Voima Oy sekä TVO:n ja IVOn yhteisyritys Perusvoima Oy ovat jo neljästi valmistelleet lisäydinvoiman rakentamista Hästholmeniin, mutta kerta toisensa jälkeen hanke on jäänyt toteuttamatta. Peter Tuominen ei osannut eilen sanoa aikooko Fortum tulevaisuudessa enää hakea uudelleen lupaa Loviisa 3:n rakentamiseen.
-Mitään periaatepäätöksiä uudesta lupamenettelystä ei ole Fortumissa tehty eikä siitä ole mitään varmuutta, että siihen Loviisassa ryhdytään, Tuominen sanoi. Tämänkertainen hakukierros maksoi Tuomisen mukaan Fortumille ”joitakin kymmeniä miljoonia euroja”. Osa työstä voidaan kuitenkin hyödyntää mahdollisissa muissa ydinvoimahankkeissa ulkomailla.
-Fortumin tarve saada uutta kapasiteettia ei ole tästä mihinkään hävinnyt, ja joudumme hankkimaan nyt tarvittavan kapasiteetin muulla tavoin. Yhtenä mahdollisuutena on osallistua ydinvoimalahankkeisiin muualla Euroopassa. Fortumissa on tehty kolme vuotta suunnittelua ja valmistelua Loviisa 3:n rakentamiseksi. Sille osaamiselle ja valmiudelle on kysyntää maailmalla, Tuominen kertoi.

Fortum tähyää ulkomaille

-Ydinvoiman rooli on kielteisestä periaatepäätöksestä huolimatta merkittävä Fortumille tulevaisuudessa. Fortumin vahvaa ydinvoimaosaamista tarvitaan Ruotsin ydinvoimalaitosten modernisointihankkeissa sekä Loviisan nykyisten yksiköiden turvallisen ja luotettavan käynnin turvaamiseen. Osaamiselle on kysyntää myös useissa uusissa laitoshankkeissa. Fortumin halukkuutta osallistua ulkomaisiin ydinvoimahankkeisiin on tiedusteltu ja näitä mahdollisuuksia selvitetään, todettiin Fortumin tiedotteessa.
Loviisan Sanomien arvion mukaan ainakin Tshekeissä, Unkarissa sekä Venäjälle kuuluvassa Kaliningradissa on käynnistymässä ydinvoimalahankkeista, joissa lienee oltu kiinnostuneita Fortumin osallistumisesta. Fortumin mukaan Loviisa 3 -hanketta varten tehty valmistelutyö voidaan hyödyntää mahdollisissa tulevissa hankkeissa. Hallituksen kielteisellä periaatepäätöksellä ei yhtiön mukaan ole henkilöstövaikutuksia Fortumissa.

Loviisassa vastustajat ja kannattajat pettyivät

Loviisassa sekä ydinvoiman vastustajat että kannattajat pettyivät raskaasti hallituksen iltakoulun päätökseen hyväksyä Fennovoiman ja Teollisuuden Voiman hakemukset, mutta hylätä Fortumin hakemus. Monien vastustajien mielestä kahden uuden ydinvoimalan rakentaminen Suomeen on liikaa ja vie tilaa uusiutuvalta energialta. Ydinvoiman loviisalaiset kannattajat olivat pettyneitä, että alunperin tarjolla olleesta kolmesta ydinvoimalasta yksikään ei toteudu Loviisassa.
Pitkän linjan loviisalainen ydinvoimalobbari Jaakko Isotalo (Sdp) ei peitellyt pettymystä Fortumin hakemuksen hylkäämisestä.
-Kaikki faktat puhuivat Fortumin hakemuksen puolesta, mutta luvat jaettiinkin härskisti aluepoliittisin perustein. Tässä kumarrettiin teollisuuden ja elinkeinoelämän suuntaan, ja syrjäytettiin valtion oman energiayhtiön tarpeet, Isotalo harmitteli.
Isotalon mukaan loviisalaiset ottivat riskin, kun uskoivat Fortumin saavan varmasti luvan, ja hylkäsivät ensin Eonin ja sitten Fennovoiman.
-Saaristotien tontti olisi pitänyt myydä Eonille, mutta kun se munittiin, niin olisi ainakin pitänyt pitää kiinni Fennovoimasta, jolloin me olisimme vielä olleet mukana kuvioissa, vaikka Fortum putosikin, Isotalo sanoi.
Hänen mukaansa Loviisalla on nyt vaikeuksia pitää yllä palvelutarjontaansa, kun kaivattua piristysruisketta ei tullutkaan.

”Kunnia Loviisa 3:n kaatamisesta ei kuulu meille”

Ydinvoiman aktiivisimpiin vastustajiin lukeutuva Rkp:n Thomas Rosenberg hymyili maireasti, mutta ei liiemmälti riemuinnut.
-Monet ovat sanoneet, että avaatteko nyt shamppanjapullot, mutta olen todennut, ettei tässä ole sellaisia fiiliksiä, että olisi jotakin syytä riemuita. Ensinnäkin hallitukselta tuli lupa kahdelle uudelle ydinvoimalalle, mitä ei ympäristöihmisenä voi pitää hyväksyttävänä, Rosenberg sanoi.
-Meillä ei myöskään paikallisesti ole syytä juhlia, sillä eihän tämä ratkaisu ole meidän kampanjoinnin ansiota. Päätöksen perusteet eivät ole mitenkään paikallisia emmekä me voi ottaa siitä kunniaa, totesi Rosenberg. Hänen mukaansa mikään ei Loviisassa juurikaan muutu Fortumin hakemuksen hylkäämisen takia.
-Loviisan valttikortit ovat edelleen hyvä sijainti ja miljöö. Eivät ne tästä mihinkään häviä. Meillä on edelleen sama viehättävä asuinympäristö. Ydinvoima on ollut kaupungille imagotaakka, ja nyt sen vaikutus hieman hälvenee, Rosenberg sanoi.
-Tottakai tämä lamauttaa joksikin aikaa monet, jotka ovat tämän hankkeen takia tehneet investointeja ja varautuneet muutenkin siihen, sanoi Rosenberg.

”Takaisku ja imagotappio”

Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kertoi antaneensa aamukuudesta lähtien haastatteluja eri tiedotusvälineille.
-Olen sanonut, että kyllä tämä on iso takaisku ja imagotappio Loviisalle. Meidän on vaikea ymmärtää millä perusteilla Olkiluoto meni Loviisa edelle. Meillä oli täällä kaikki edellytyksen valmiina uutta voimalaa varten. TVO:lla on keskeneräinen hanke Olkiluodossa eikä ole edes tietoa koska se valmistuu, Kaleva purki pettymystään.
-Kyllä me tästä toivutaan ja jatketaan elämää. Fortum jatkaa täällä ja tuottaa sähköä vielä ainakin 20 vuotta ja kaupunki saa sieltä verotuloja kuten tähänkin saakka, Kaleva sanoi. Hänen mukaansa valtion tulisi jotenkin kompensoida Loviisalle tekemänsä kielteinen ydinvoimalapäätös.
Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mukaan Loviisassa ollaan epävarmoja aikooko Fortum jatkossa enää hakea uudelleen lupaa Loviisa 3:lle.
-Fortumin jatko on meille iso kysymysmerkki. Jääkö tämä viimeiseksi kerraksi, jolloin Fortum yritti saada lupaa laajentaa Loviisassa, sitä en osaa sanoa, Kaleva aprikoi.

”Ei pidä vaipua synkkyyteen”

Eonin ja Fennovoiman torjumista Kaleva ei pidä kaupungin virheenä.
-Molemmat yhtiöt tekivät itse omat johtopäätöksensä. Uuden Loviisan järjestelytoimikuntahan antoi puoltavan lausunnon Fennovoimalle, mutta sen suunnitelmat rakentaa voimalansa neitseelliselle alueelle Gäddbergsölle olivat ongelmallisemmat kuin Fortumin suunnitelmat Hästholmenissa. Jos Fennovoima olisi saanut Loviisasta myönteisen kannanoton ja jäänyt, niin edelleen sillä olisi kolme vaihtoehtoa, ja olisi edelleen ollut mahdollista, että se olisi valinnut pohjoisen vaihtoehdon, Kaleva muistutti.
-Ei ole syytä vaipua synkkyyteen, Fortumin merkitys on edelleen suuri eikä siitä tapahdu mitään muutosta. Suurimmat muutokset tulevat vasta 20 vuoden päästä, kun nykyisiä laitoksia ajetaan alas, Olavi Kaleva sanoi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI