|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Uudelle koululle tarjolla vain kaksi sijoituspaikkaa
23.04.2010Uudelle Loviisan suomenkieliselle alakoululle on tarjolla vain kaksi paikkaa, mikäli rakennustyöt aiotaan saada käyntiin vielä tämän vuoden puolella. Lisäksi ainoa mahdollisuus on rakentaa koulu avaimet käteen –periaatteella.

–Kouluhankkeella on ääretön kiire. Kun aikataulua tarkastellaan, vaihtoehtoja on kaksi: joko kaupunki toimii rakennuttajana tai hanke toteutetaan kvr-urakkamallilla, eli avaimet käteen –mallilla.
Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva kertoi kouluhankkeen tilanteesta valtuuston kokouksen jälkeen keskiviikkona. Kaleva perusti viime viikolla työryhmän kouluhanketta varten. Rakennustöiden aloittamisella on kiire, mikäli kaupunki haluaa saada valtiolta elvytysrahaa. Hankkeen kokonaiskustannusarvioksi on haarukoitu 8-11 miljoonaa euroa. Elvytysrahaa on saatavissa arviolta 2,8 miljoonaa euroa.
Kalevan mukaan koulun sijoituspaikkaselvitykset on aloitettu. Ensi viikolla, eli 28.4. sivistyslautakunnan suomenkielinen jaos käsittelee sijoituspaikkaa, sen jälkeen asia etenee kaupunginhallitukseen. Kaupunginvaltuuston on määrä päättää koulun paikasta toukokuun kokouksessaan.
Kalevan viesti oli, että olemassa olevat kaavat mahdollistavat käytännössä koulun rakentamisen joko koulun nykyiselle tontille suurin piirtein kouluparakkien paikalle, tai Generalshagen skolan naapuriin. Mikäli koulu halutaan rakentaa jonnekin muualle, tarvittaisiin kaavamuutos. Se taas vie niin paljon aikaa, ainakin noin puoli vuotta, että koulun rakentaminen siirtyisi rutkasti eteenpäin. Samalla Loviisa menettäisi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lupailemat elvytysrahat.
Mahdolliset sijoituspaikat ovat molemmat ongelmallisia: Länsiharjun koulu on rakennettu entisen lammen pohjaan”kuoppaan”, jonka epäillään osaltaan vaikuttaneen koulun sisäilmaongelmien syntyyn. Generalshagenin ympäristö on puolestaan tulvaherkkä Loviisanjoen takia.
Kalevan mukaan tavoitteena on, että hankkeen urakkalaskenta ajoittuu kesä-elokuulle. Urakoitsija valittaisiin syyskuun aikana. Jos aikataulu pitää, rakentamaan päästäisiin joulukuussa.
Koulun paikka on valittava ensin, jotta tiedetään, millainen koulu tarvitaan. Generalshagenin alueella rakentaminen alkaisi tyhjästä, nykyisellä paikalla Myllyharjun koulun ja lukion joidenkin tilojen yhteiskäyttö voitaisiin huomioida uutta koulua suunniteltaessa.

Koulusuunnitelmat nostivat pintaan luottamuspulan

Tunnelma kaupunginjohtajan pitämän kouluhankeselvityksen ympärillä sähköistyi, kun lähinnä kokoomuksen ja vihreiden valtuutetut Sonja Ilvetsalo-Koskisen johdolla vaativat koulukysymyksestä laajaa keskustelua. Kokoomuksen luottamushenkilö Päivi Melamies oli pyytänyt paikalle tuntemansa arkkitehti Jussi Palvan kertomaan kolmannesta, vaihtoehtoisesta tavasta rakennuttaa koulu.
Valtuuston puheenjohtaja Mats Lobbas (r.) kärsi silmin nähden yllättävästä tilanteesta. Hän kuvasi tilannetta muun muassa Villiksi Länneksi.
–Tämä asia menee lautakuntien läpi. Ei me voida tässä päättää, vaan on mentävä hallintosäännön mukaan. Tämä tuli ihan kulman takaa. Hallitus tuo asioita ja asiantuntijoita valtuustoon. Ilvetsalo-Koskinen puolestaan ihmetteli, milloin keskustelua oikein olisi tarkoitus käydä.
–Mikä se oikea foorumi sitten on? Monet valtuutetut haluaisivat kuulla, mikä toinen vaihtoehto olisi.
–Miksi emme kuuntelisi, kun paikalla kerran on asiantuntija, Vasemmistoliiton Armi Lindell sanoi. Samaa mieltä oli muun muassa kokoomuksen Nina Pere.
Salissa vallitsi välillä palatsivallankaappauksen tunnelma, kun osa valtuutetuista tivasi keskustelua. Lopulta Lobbas myöntyi ja myönsi kouluhanketta koskevalle iltakoululle olevan tarvetta. Ilvetsalo-Koskisen puheenvuoroista kuulsi syvä epäilys virkamiesvalmistelun luotettavuutta kohtaan. Hän arvioi, että virkamiesten ehdottamalla mallilla saadaan ”karvalakkikoulu”, kun tarjolla olisi todella vetovoimainenkin malli.
–Asiaa on vähän takkuilevasti viety virkamieskoneiston kautta, Janne Länsipuro sanaili.
Osa valtuutetuista sai sanailusta tarpeekseen ja poistui salista. Lopulta arkkitehti Palvakin pääsi ääneen. Hän ei uskonut, että hanketta voidaan viedä läpi suunnitellussa aikataulussa Kalevan kuvaileman avaimet käteen –mallin turvin. Palva ei pitänyt sitä puhtaana kvr-urakkana, jollaiseen sisältyy koko hankkeen antaminen tehtäväksi suunnittelusta lähtien tietyllä summalla. Palvan mielestä kiireellisissä projekteissa on tärkeintä, että tilaajalla on kaikki langat käsissään. Silloin tilaaja ja pääsuunnittelija etsivät yhdessä urakoitsijan.
–Silloin tilaajalla on ohjausvalta myös rakentamisen aikana. Jos halutaan, niin hankkeelle voidaan laittaa tavoitehinta jolla varmistetaan, että annetussa budjetissa pysytään.
Palva korosti myös huolellisen työn merkitystä.
Perussuomalaisten Kimmo Nykänen ei pitänyt kummastakaan ehdolla olevasta paikasta koululle.
–Generalshagenin tulvapumput ovat pyörineet yli 11.000 tuntia. En diggaa paikkaa.
Palvan mukaan kosteusongelmat voitaisiin kuitenkin nykytietämyksen mukaan välttää. Hänestä koulun nykyinen paikka olisi kahdesta vaihtoehdosta parempi.
Bosse Lindfors (sd.) aprikoi, että kvr-malli ei välttämättä tarkoita huonoa tulosta.
–Pahinta on erittäin tiukka aikataulu ja suuret rahat ovat kyseessä.
Lobbas muistutti hankintaohjeista, jotka valtuusto vasta jokin aika sitten oli hyväksynyt.
–Ei voida yhtäkkiä tilata jotain [arkkitehti]toimistoa. Kvr-urakkakin täytyy kilpailuttaa, Kaleva lisäsi.
Palva puolestaan totesi, että poikkeuksellisen kiireellisissä tapauksissa hankintaohjeet voidaan sivuuttaa eikä kilpailuttaa tarvitse, jos kiire ei ole itse aiheutettua. Tilaus voidaan tehdä silloin suorahankintana.
Keskustelu meni jatkuessaan koko ajan enemmän solmuun. Ilvetsalo-Koskinen selvitti, että tilaisuus järjestettiin, koska kaupunginhallitukseen valtuutettujen toiveet eivät tuntuneet yltävän.
–Tässä mennään kohti omaa iltatilaisuutta, totesi Bosse Lindfors. Lobbas lupasi sellaisen järjestää ennen toukokuun valtuustoa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Marita Itävuori

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI