|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Elina Lepomäki: ?Suomesta tulee käytettyjen autojen loppusijoituspaikka ? Autovero on poistettava? (20.11.2018 13:31)
Tutkija: Hurja teoria Vladimir Putinin aikeista leviää ? Näin Venäjä kiristää otettaan Valko-Venäjällä (20.11.2018 13:11)
Petteri Orpo: Suomessa ihan pian liikaa kouluja ja päiväkotipaikkoja ? syntyvyyslukujen konkreettinen seuraus kohta totta (20.11.2018 12:52)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Putkivuoto Liljendalissa jätti useita taloja ilman vettä
20.04.2010Liljendalissa on viime viikon alkupuolelta saakka kärsitty putkivuodosta. Vesi- ja viemärilaitoksella havahduttiin alkuviikosta yllättävästi kasvaneeseen yökulutukseen, jonka perusteella putkivuotoa alettiin epäillä. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä kulutus oli kasvanut jo merkittävästi, ja torstaina alkoi päivystykseen tulla soittoja asukkailta riittämättömästä vedentulosta.

Torstaista alkaen ilmoituksia tuli koko Liljendalin kylän pohjoispuoliselta alueelta enenevässä määrin. Samaan aikaan veden kulutus kasvoi. Torstaina vettä vuosi hukkaan noin 20 kuutiometriä, perjantaina 25-30 kuutiometriä ja lauantaina jo 35-40 kuutiometriä tunnissa. Pahiten vuodosta kärsivät korkeammalla olevat Heikantbackenin talot, joista suuri osa on uusia omakotitaloja sekä kauempana Mickelspiltomissa ja Eskilomissa olevat talot. Torstaina ja perjantaina näissä taloissa vettä ei tullut joko lainkaan, tai sitä tuli niin vähän, ettei veden käyttö käytännössä ollut mahdollista. Asukkaat joutuivat hakemaan vettä muualta, ja muun muassa sadevettä otettiin talteen wc:n huuhteluun.

Missä vika?

Suurimpana ongelmana vian korjaamisessa oli sen paikantaminen. Alkuun ei tiedetty edes, oliko vuoto Myrskylän ja Loviisan välisessä runkoverkossa vai Liljendalin alueen verkostossa. Vuotokohdan löytämistä hankaloitti venttiilien vähyys sekä se, että osa venttiileistä oli rikki, eikä alueita pystytty eristämään riittävästi. Myöhään torstaina varmistui, että vuoto on keskusta-alueen ulkopuolella, mutta siitä eteenpäin työ vaikeutui entisestään, koska verkostossa on haarautumia, joissa ei ollut erillisiä venttiilejä. Lauantaina ryhdyttiin kaivamaan ja asentamaan lisää venttiilejä sekä korjaamaan rikkoontuneet venttiilit. Iltapäivällä päätettiin myös ottaa käyttöön Myrskylän suunnalta tuleva varareitti, jonka avulla saatiin vettä Eskilomiin ja Mickelspiltomiin. Linjastoon jouduttiin tekemään muutostöitä.
Lauantai-iltapäivänä saatiin lisättyjen venttiilien ansiosta paikannettua vuoto lähelle Heikantbackenin siltaa ja sen viereistä joenpenkkaa. Illan suussa paikalla oli Valkon VPK etsimässä vuotoa joessa kulkevasta putkenosasta.
Ammattisukellustutkinnon suorittanut sukeltaja Tony Henriksson tutki putken, mutta vuotokohtaa ei löytynyt. Rantapenkereen viereistä risukkoa ei kovan tuulen ja voimakkaan virran vuoksi päästy tutkimaan. Valkon VPK sukeltajineen oli paikalla myös perjantaina.
Paikalla oli myös Loviisan vesi- ja viemärilaitoksen johtaja Markku Paakkarinen.
- Tässä vaiheessa joudumme tekemään sellaisen ratkaisun, että osa taloista jää vielä kokonaan ilman vettä, jotta suurimpaan osaan saadaan vesi, sanoi Paakkarinen.
Kokonaan ilman vettä jäivät vielä kahdeksan Heikantbackenin takana olevassa mäenrinteessä sijaitsevaa taloa. Heille ilmoitettiin asiasta yhdeksän aikoihin lauantai-iltana. Lauantaina myös avattiin Liljendalin urheilutalo asukkaiden käyttöön. Sunnuntai-iltana vuotokohta oli saatu eristettyä, vuoto loppumaan ja myös lauantaina ilman vettä jääneille taloille saatiin tilapäisratkaisulla vesi. Vesi tulee pintaputkea pitkin, ja se voi ajoittain lämmetä ja sisältää ilmakuplia.
Tällä hetkellä vuotokohdan tiedetään sijaitsevan noin 100 metrin matkalla sillan viereisestä joenpenkereestä kylälle päin, ja tarkan kohdan etsimistä jatketaan. Vuotoa ei vielä löytynyt joessa kulkevasta osasta, vaikka se olisi ollut todennäköisin sijaintikohta.
- Putki kulkee normaalisti joen pohjassa, mutta nyt sitä paikalllaan pitävät painot olivat irronneet, ja putki on päässyt heilumaan vapaasti virran mukana. Tämä on saattanut altistaa putken vaurioille. Syytä vuotoon ei vielä tiedetä, mutta samantapaisia tilanteita on ollut muissakin vastaavissa paikoissa, joissa putki kulkee joen läpi, sanoo Paakkarinen, ja kiittää liljendalilaisia sekä kaikkia työhön osallistuneita positiivisesta ja kärsivällisestä asennoitumisesta.
Paakkarisen arvion mukaan vuoto aiheutti joidenkin kymmenien tuhansien eurojen ylimääräiset kustannukset. Tarkkaa summaa on vaikea sanoa, ennen kuin vika on kokonaan saatu korjattua.

Susanna Heiska

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Toimitus

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI