|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Työllisiä enemmän ja työttömiä vähemmän ? mutta hallituksen oma tavoite ei täyttynyt vieläkään (23.10.2018 09:11)
Emeritusprofessori hallitukselle Ylellä: Irtisanomislaki pois, ay-liikkeeltä korvaava ratkaisu (23.10.2018 08:10)
Stubb kiertää nyt ankarasti Eurooppaa: ?Bukarest, Lissabon, Ateena, Pariisi, Varsova, Madrid...? (23.10.2018 07:42)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Suomi-kierros rajoja pitkin 1.000 päivässä

11.07.2003Sammattilainen Jarmo Aalto on ottanut itselleen ison urakan. Hän aikoo kiertää tuhannessa päivässä Suomen ympäri rajoja pitkin kulkien. Erikoista Aallon tempauksessa on se, että hänet tuomittiin aikoinaan loppuiäksi pyörätuoliin. Sitkeä kuntoutus on kuitenkin tuottanut tulosta, ja mies liikkuu tänä päivänä hyvin. Loviisassa hän viivähti keskiviikosta torstaihin.


57-vuotias Aalto joutui liikenneonnettomuuteen noin 25 vuotta sitten Lohjalla. Hän vammautui pahoin ja oli koomassa lähes kaksi kuukautta. Lääkärit olivat sitä mieltä, että Aalto on loppuikänsä liikunta- ja puhekyvytön.

Aalto ei kuitenkaan antanut periksi. Alkoi tiukka kuntoutusohjelma, jossa sisukkaalla luonteella varustetulla Aallolla itsellään oli suuri osuus. Sitkeän kuntoutuksen tulos oli se, että kunto sallii nykyisin pitkätkin patikkamatkat ympäri Suomea.

– Matkojen yksi tärkein syy on pitää kuntoa yllä jatkuvasti, toteaa Aalto.

Aalto on tehnyt pitkiä Lapin vaelluksia jo kolmena vuotena peräkkäin. Hän on kirjoittanut Lapin kokemuksistaan kirjan. Myös nyt alkaneen tuhannen päivän urakan kokemukset päätyvät aikoinaan kirjaksi.

– Haluan näillä tempauksilla voittaa itseni ja todistaa, etten ole mikään kehäraakki. Haluan myös olla muille esimerkkinä siitä, että näinkin voi mennä elämässä eteenpäin, miettii Aalto.

Kuumailmapalloilua, purjehtimista, patikointia...

Aallon tuhannen päivän eli noin kolmen vuoden urakka alkoi Tammisaari-Virolahti -pilottiosuudella sunnuntaina. Valtaosa avausmatkasta tehdään Aallon pitkäaikaisen ystävän, helsinkiläisen Håkan Rosenströmin purjeveneellä. Pilottiosuutta on kuljettu myös kuumailmapallolla sekä Autoliiton autolla.

– Ensimmäinen tämän reissun yllätys oli se, kun sain lähtiessämme tietää, ettei Jarmo ollut koskaan ollut veneessä. Ajattelin aluksi, että hän tarkoitti purjevenettä, kunnes selvisi ettei mies ollut ollut minkäänlaisessa veneessä pientä Lapissa tehtyä soutelua lukuun ottamatta, nauraa Rosenström ja lisää, että kaikki on kuitenkin sujunut ilman suurempia kommelluksia.

–Mitä nyt jotain pientä sattuu, kuten jos sanon Jarmolle, että käännä oikealle, niin tietenkin hän kääntää vasemmalle, vitsailee Rosenström.

Aalto pitää purjehtimista hienona kokemuksena, vaikka osa matkansa onkin jouduttu ajamaan moottorilla oikukkaiden tuulien vuoksi.

– Purjehtiminen, samoin kuin kuumailmapallolla lentäminen, ovat olleet upeita kokemuksia. Merellä laineet liplattavat ja menemme tuulen voimalla eteenpäin. Tämä on eräänlaista elämysmatkailua. Haluan kerätä elämässäni mahdollisimman paljon erilaisia kokemuksia, joita minulle on kertynyt erityisesti Lapista. Olen uinut Jäämeressä ja vieraillut Korvatunturilla ja tehnyt kaikkea siltä väliltä, kertoo Aalto.

Aalto saa aina hyvän vastaanoton

Aalto toteaa, että hänen matkansa ja tempauksensa ovat aina saaneet hyvän vastaanoton. Tämän vahvistaa myös monilla matkoilla mukana ollut Rosenström.

– Esimerkiksi Lapissa tuntui siltä, että Jarmo on ollut siellä ikänsä. Hän sulautui todella hyvin sikäläisten asukkaiden joukkoon.

Suomi-tietous on reissuilla lisääntynyt ja ihmiset ovat kannustaneet jatkamaan tempauksia. Matkoja ovat tukeneet useat sponsorit esimerkiksi tarjoamalla yöpymistiloja, opastamalla matkapaikoissa, osallistumalla kuljetuksiin sekä antamalla muuta taustatukea. Nyt Aallon tukijana on mm. Uudenmaan liitto, joka hoitaa matkojen tiedotustehtävät.

– Rajavartiostosta on ollut minulle suuri apu, kun suunnittelin nyt alkanutta matkaani. Uskaltaisin sanoa, että olen 99-prosenttisen varma siitä, että saan kulkea kaikkialla rajoja pitkin, toteaa Aalto.

Palapeli valmiiksi yksi pala kerrallaan

Aalto on tehnyt Suomen kartasta palapelin ja paloja laitetaan paikoilleen sitä mukaa kun rajat on käyty läpi. Kilometrejä hän uskoo tuhannen päivän aikana kertyvän noin 5.000.

– Tarkoituksenani on, että kierrän rajoja kaikkina vuodenaikoina eli myös talvella. Ensimmäinen osuus päättyy ensi viikolla. Sen jälkeen huilaan ehkä kuukauden ja suunnittelen seuraavaa osuutta, sanoo Aalto.

Osa matkasta purjehditaan, osa patikoidaan ja lisäksi käytetään muita kulkuvälineitä.

Loviisan Laivasillalla Aalto ja Rosenström viettivät keskiviikon ja torstain välisen yön. Torstaina he kävivät tutustumiskierroksella kaupungissa, kunnes jatkoivat matkaansa Kotkan suuntaan.

Kun Aalto on tehnyt tuhat päivää kestävän matkansa, on hänen tarkoituksenaan kirjoittaa kokemukset kokoava kirja. Siinä esitellään paitsi matkan elämyksiä, myös matkan varrella olevien paikkakuntien nähtävyyksiä.

Aalto laskeskelee, että kun hänen kolmivuotinen urakkansa päättyy, hän täyttää 60 vuotta.

– 60 vuotta on raja, jonka jälkeen en kierrä enää mitään – ellen nyt sitten keksi taas jotain, hän tuumii ja taitaa tietää itsekin, että matkanteko tulee jatkumaan.

Jarmo Aallon matkaa voi seurata internetissä osoitteessa http//koti.mbnet.fi/merri1/
Sivuja päivitetään jatkuvasti.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Eija Kosonen

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI