|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Vasemmiston uuden äänestyksen kätilöinyt Olli Kohonen: ?Puolueissa puhutaan kauniisti demokratiasta, mutta päätökset tehdään tilatakseissa? (18.11.2018 12:15)
Mauri Pekkarinen jyrähtää: ?On palattava aluepolitiikkaan ? kasvun aikana totuus paljastui karusti? (18.11.2018 12:04)
Ison Numeron myyjä ei antanutkaan vaihtorahaa ? Toimitusjohtaja: ?Täysin vastoin toiminta-ajatusta? (18.11.2018 10:51)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


TEM:n esitykset ydinvoimalaluvista lykkäytyivät
09.04.2010Työ- ja elinkeinoministeriön esitys uusista ydinvoimalaluvista näyttää lykkäytyvän huhtikuun loppupuolelle. Alunperin energiaministeri Mauri Pekkarinen ilmoitti, että esitys annetaan 8.4. eli eilen. Nyt esityksen odotetaan syntyvän ennen vappua. Ydinvoimalupia on käsitelty ministeriön lisäksi puolueiden kesken ministereiden taloustyöryhmässä. Ydinvoimapäätöstä viivyttävät neuvottelut siihen liitettävästä uusiutuvan energian tukipaketista.

Keskiviikkona Loviisan kaupunki ja Etelä-Suomen kolme maakuntaliittoa vetosivat median välityksellä päättäjiin uuden ydinvoimalan saamiseksi Loviisaan. Itä-Uudenmaan, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakuntaliitot pitivät Loviisa 3:n myönteistä periaatepäätöstä tärkeänä piristysruiskeena koko Etelä-Suomen ja erityisestä itäisen Uusimaan ja Kymenlaakson työllisyydelle ja elinkeinoelämälle.

Fortumin lähtöuhka huolestutti

Loviisan kaupungin julkilausumassa todettiin, ettei Loviisan vaihtoehdon vahvuuksia ole riittävästi tuotu esille julkisessa keskustelussa.
-Loviisan kaupunki ilmaisee huolensa ydinvoiman lisärakentamisen ja Fortumin Loviisa 3-hankkeen osalta käydyn julkisen keskustelun sisällöttömyydestä. Loviisaan sijoittuvaa hanketta puoltavat monet vahvat argumentit, jotka eivät ole nousseet keskustelussa riittävästi esille, todetaan julkilausumassa.
-Kaupunginhallituksessa asiasta keskusteltiin, ja päätettiin vielä viime hetkellä ennen päätöksiä tuoda esille näitä argumentteja, joita ei julkisuudessa ole riittävästi ollut esillä, Kaleva sanoi. Julkilausuma laadittiin osin myös siksi, että Fortumin johtaja Anne Brunila totesi julkisuudessa, että ydinvoiman tuotanto saattaa loppua Loviisassa 2020 luvun lopulla kokonaan ja yhtiö saattaa rakentaa voimalansa ulkomaille, jos se ei saa nyt lupaa Loviisa 3:lle.

”Piristysruiske koko Etelä-Suomelle”

-Loviisalla on Suomen ensimmäisenä ydinvoiman tuotantopaikkakuntana oikeus odottaa valtiolta pitkäjänteistä ja vastuullista energia- ja työllisyyspolitiikkaa. Loviisa 3-hankkeen erottavat selvästi muista ydinvoimahankkeista merkittävät jo olemassa olevat sitoumukset ja vuorovaikutussuhteet, todetaan valtuuston puheenjohtajan Mats Lobbaksen (Rkp), hallituksen puheenjohtajan Arja Isotalon (Sdp) ja kaupunginjohtaja Olavi Kalevan sekä kehittämisjohtaja Risto Niemisen allekirjoittamassa julkilausumassa. Maakuntaliittojen julkilausuman olivat allekirjoittaneet maakuntajohtaja Jaakko Mikkola Itä-Uudenmaan liitosta, maakuntajohtaja Tapio Välinoro Kymenlaakson liitosta ja maakuntajohtaja Ossi Savolainen Uudenmaan liitosta.
-Hanke olisi huomattava piristysruiske Etelä-Suomen aluetaloudelle. Se toisi uusia työpaikkoja Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan alueelle sekä lisäksi myös Kymenlaaksoon, joka on pahasti kärsinyt metsäteollisuuden rakennemuutoksesta, maakuntajohtaja lausuivat.

Liitot arvioivat, että Loviisan 3:n infrastruktuurin, kuten tieyhteyksien, rakennusten ja sataman rakentaminen on nopeasti käynnistettävissä. Loviisa 3 -investoinnin kokonaisvaikutus olisi noin 21.000 henkilötyövuotta, ja arvioitu pysyvä työllistävä vaikutus Loviisan seudulla on noin 300-350 henkilöä.

”Loviisassa ydinvoiman haitat tulevat aina säilymään”

Ydinvoimalahankkeen osalta käytävää keskustelua tulisi Loviisan kaupungin mielestä ohjata vakavien kansallisen edun kysymysten kuten valtion mahdollisesti menettämien erittäin merkittävien tulojen, tuhannen suoraan ja välillisesti työllistyvän ihmisen työpaikkojen ja Loviisan tuotantotoiminnan edellytysten säilyminen.
-Loviisassa ydinvoimatuotannon haitat tulevat aina säilymään, mutta ilman nyt saatavaa myönteistä periaatepäätöstä kaupungin pääelinkeinon jatkuvuus ja valtion jo tekemien merkittävien investointien hyödyntäminen kyseenalaistuvat, Loviisan kaupungin vetoomuksessa todettiin.

-Periaatepäätökset tehdään hakijoina toimivien yhtiöiden perusteella, mutta sijoituspaikka vaikuttaa merkittävästi yhteiskunnan kokonaisetuun. Loviisa 3-hankkeessa on merkittävää muun muassa valmis infrastruktuuri, teknis-taloudellisesti paras sijainti, jo olemassa oleva runkoverkko, ratkaistu ydinjätteen loppusijoittaminen, valmis yksityiskohtainen suunnittelu sekä pitkä kokemus ja vankka osaaminen, Loviisa lausui.

”Valtion kannettava vastuu Loviisasta”

Loviisan kaupunki muistuttaa, että Loviisan työssäkäyntialueelta löytyy kaikki projektiin tarvittava osaaminen. Päätöksellä korvaavan tuotantolaitoksen rakentamisesta Loviisaan on merkittävä vaikutus koko laman ja rakennemuutoksen koettelemalle Etelä- ja Kaakkois-Suomen alueelle eikä rakennusprojektin käynnistämistä tule tarpeettomasti pitkittää. -Valtio on koko Loviisan ydinvoimatuotannon historian ajan ollut sen ylivoimaisesti suurin hyödynsaaja. Fortumin omistajuus on tuottanut valtiolle pelkästään 2000-luvulla noin 7 miljardia euroa. Alueelle on 60-luvulla tehtyjen ydinvoimapäätösten seurauksena syntynyt infrastruktuurin ja osaamiskeskittymän lisäksi myös taloudellista riippuvuutta tuotannon tuomista tuloista. Valtion tuleekin periaatepäätöksiä tehdessään tuntea vastuunsa aiemmista päätöksistään ja Loviisan tuotannon jatkuvuudesta, Loviisan kaupunki vetosi.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI