|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Tutkija: GPS-häiriön taustalla voi olla Venäjän Shoigun uhkaus Suomelle (13.11.2018 20:13)
Kohukuski Esteban Ocon uhkaa Valtteri Bottaksen paikkaa (13.11.2018 20:21)
Tivi: Mitä ihmettä tapahtui Googlelle? Liikenne ohjautui yhtäkkiä Kiinaan ja Venäjälle (13.11.2018 19:29)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Harjaantumiskoulua ei perusteta ainakaan tulevalle lukuvuodelle
09.04.2010Loviisan kulttuurilautakunta ei käsittele ensi viikon kokouksessaan Valkon kirjaston lakkauttamista. Päätös on seuraus sivistyslautakunnan keskiviikkoisesta päätöksestä olla perustamatta kirjaston paikalle harjaantumiskoulua. Kirjastotoimenpäällikkö Jenny Olsson-Korsu kertoo perustelujen kirjaston lakkauttamiselle menneen, kun harjaantumiskoulua ei tulekaan.

- Ei ole perusteltua lakkauttaa lakkauttamisen vuoksi. Jos säästövaatimuksia tulee, lakkautettaisiin pienemmistä lähikirjastoista alkaen. Otan tässä nyt aikalisän, ja odotan tarkkoja tietoja siitä, paljonko pitää säästää.
Olsson-Korsu tuo kulttuurilautakuntaan 15.4. esityksen kirjastoverkkoa pohtivan työryhmän muodostamisesta. Työryhmään kuuluisi myös työntekijöitä ja luottamusmiehiä. Olsson-Korsu toivoo työryhmän saavan aikaan pitkäkestoisemman suunnitelman kirjastoverkosta. Lähivuosina tulee eteen useammankin työntekijän eläköityminen ja toisaalta on toiveita uudesta kirjastosta Koskenkylään.

Suomenkieliset oppilaat jatkavat Kotkassa

Loviisan sivistyslautakunta päätti keskiviikkona, ettei harjaantumiskoulua ainakaan tässä vaiheessa voida Loviisan perustaa, eikä kirjastoa tarvita uuteen käyttöön. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Tuula Åminne (r.) kertoo asiasta käydyn kokouksessa vilkkaan keskustelun. Esittelijä, sivistystoimenjohtaja Thomas Grönholm, oli kuitenkin jo ennen kokousta muuttanut esitystään. Aiemman esityksen mukaan harjaantumiskoulu olisi aloittanut Valkon kirjaston tiloissa jo tulevana syksynä. Uudessa esityksessä suomenkieliset kolme oppilasta jatkavat Kotkassa ainakin tulevan lukuvuoden ja ruotsinkieliselle oppilaalle etsitään paras ratkaisu muuten. Ostopalvelun vaihtoehtona on opettajan palkkaus. Soveltuvia tiloja etsitään työkeskuksesta ja palvelutalo Esplanadista.

Ei vastakkainasettelua

Tuula Åminne ei halua tästä muodostuvan EHA2 eli harjaantumiskoulu vastaan Valkon kirjasto –taistelua.
- Molemmat ovat tärkeitä ja niitä tarvitaan, eikä niitä tule asettaa vastakkain. EHA2 –opetuksesta lautakunnassa tehtyyn päätökseen vaikutti kokonaisuus. Kiireellinen aikataulu ja nopea päätöksenteko eivät anna parasta mahdollista tulosta. Kaikkien oppilaiden kannalta on varmasti parempi, että otetaan aikalisä EHA2 –opetuksen kotouttamisen suhteen.
Åminne katsoo, että Loviisalle olisi kaupunkina kunniaksi, jos jatkossa saataisiin itse järjestettyä myös vaikeasti kehitysvammaisten oppilaiden opetus omassa kaupungissa ja kenties tarjoamaan sitä ostopalveluna myös muille kunnille.
- Näiden EHA2-oppilaiden opetus on valtakunnallisestikin haastavaa järjestää. Jokainen lapsi tarvitsee oman avustajan ja pätevää henkilökuntaa on huonosti tarjolla. Kokonaisuuden kannalta olisi ollut sietätätöntä, että oltaisiin syksyllä koulun alkaessa oltu tilanteessa, jossa kolmen oppilaan sopimus Kotkan kanssa olisi irtisanottu, Valkon kirjasto suljettu ja remontoitu, eikä henkilökuntaa olisi, luonnehtii Åminne.
Paitsi päätöksenteolle, myös rekrytoinnille käytettävissä oleva aikataulu oli liian tiukka.
- Kokonaisuvastuu opetusta aloitettaessa on huomioitava tarkasti. Kaikkien osatekijöiden täytyy olla valmiina ennenkuin olemassa olevia sopimuksia, esimerkiksi Kotkassa käyvien oppilaiden ostopalvelusopimuksia, voidaan alkaa irtisanoa. Myös aamu- ja iltapäivähoidon sekä loma-aikaisen hoidon on oltava järjestettynä, ennen kuin vaikeasti kehitysvammaisten oppilaiden opetusta voidaan aloittaa Loviisassa. Tähän asti kolme Kotkan koulussa ollutta oppilasta ovat saaneet nämä oheispalvelut Kotkan sopimukseen liitettyinä.

Valtuustotason asia?

Åminne arvioi harjaantumiskoulukysymyksen olevan niin suuren strategisen päätöksen, että päätöksentekoon tarvitaan leveämmät hartiat, ja siten asian kuuluvan kenties myös valtuustotason käsittelyyn.
- Nyt saadaan tutkittua kaikki vaihtoehdot ajan kanssa, myös se mahdollisuus, että uuteen rakenteille tulevaan kouluun yhdistettäisiin EHA2-opetus. Jos samassa paketissa saadaan vielä Valkon kirjastolle mahdollisuus toimia jatkossakin, niin mikä sen parempi. Lähikirjastoja tarvitaan myös jatkossa. Valkon kirjaston lakkauttamissuunnitelmia Åminne luonnehtii hengenköyhyydeksi. Hän pitää Valkon kirjaston noin 10 000 vuosilainan määrää hyvänä. Asukasta kohti tästä tulee kuitenkin noin yhdeksän lainaa, mikä on lähelle valtakunnallista keskiarvoa.
- Lakkauttaminen olisi yhdistymissopimuksen hengen vastaista. Valkoa tulee koskea samat reuna-alue-ehdot kuin muitakin reuna-alueita.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI