|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Kokoomuslainen täysin eri mieltä Pekkarisen kanssa: ?Asia on juuri päinvastoin? (19.11.2018 09:54)
950 ?/kk kannabishoitoon: Kela ja oikeus tyrmäsivät, vaikka lääkärit puolsivat (19.11.2018 08:53)
Esperi takoo Suomeen yrityskauppamiljonäärejä ? valtaosa rikastuneista on naisia (19.11.2018 07:48)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Fortum perui kalankasvattajan kulkuluvan Hästholmeniin
07.04.2010Ydinvoimaloiden kansainvälisten turvallisuusmääräysten tiukkeneminen on hankaloittanut myös Loviisan voimalan lämmittämän Hästholmenin lahden hyötykäyttöä. Fortum ei ole enää vuoteen myöntänyt ulkopuolisille uusia kulkulupia voimalaitossaarelle.

Vuodesta 1989 lähtien Hästholmenin lähivesillä kalankasvatuslaitosta pyörittänyt loviisalainen Robert Hindsberg on närkästynyt kulkulupansa perumisesta, joka hankaloittaa kalankasvatusyrityksen toimintaa talvisin. Hänen mukaansa turvamääräysten kiristäminen on ristiriidassa voimalaitoksen ympäristöluvan kanssa, jossa voimayhtiötä velvoitetaan järjestämään ammattikalastajille kohtuulliset kulkuyhteydet, jos ne ovat jäätilanteen takia heikentyneet.

Oy Semilax Ab:n toimitusjohtaja Robert Hindsberg sai viime vuoden keväänä yhdessä noin 30 naapurimökkiläisen kanssa tiedon Fortumin kulkulupamääräysten tiukkenemisesta. Samalla mökkiläisille ja Hindsbergille tarjottiin venepaikkoja Fortumin venekerhon laitureilta mantereen puolelta. Hindsberg sai kulkuluvalleen vuoden siirtymäajan, joka päättyy huhtikuun lopussa.

Tunnusluku avaa portit Hästholmeniin

Vielä pääsiäismaanantaina Hindsbergin kulkulupa oli voimassa. Lukkolaitteeseen näppäillyn tunnusluvun jälkeen raskas teräsportti avautui hitaasti. Hindsberg toimittajavieraineen ajoi pakettiautolla kenenkään estämättä Hästholmenin voimalasaarelle, ja kurvasi konttorirakennuksen sekä kaksinkertaisen teräsaidan vierestä ydinvoimalan itäpuolelle lämpimän jäähdytysveden purkuaukon kohdalle. Kuten on tehnyt noin 20 vuoden ajan.
Voimalasaaren itärannalla jäätä ei ollut ollenkaan ja luntakin vain nimeksi.

Hästholmenin länsipuolelta otettava ja ydinvoimalan läpi itäpuolelle laskettava merivesi lämpenee matkalla noin 10 astetta. Jäähdytysvesi laimenee ja jäähtyy Hästholmenin lahdella, mutta on useita asteita muuta merialuetta lämpimämpää vielä kilometrin päässä voimalaitokselta.
Robert Hindsberg astui veneeseensä, ja hurautti avovedessä noin kilometrin päässä, Loviisan kaupungin omistamalla vesialueella olevalle kalankasvattamolleen. Kolmessa verkkokassialtaassa on yhteensä yli 50.000 kirjolohta, jotka ovat tällä hetkellä noin 1,3 kilon painoisia. Tietokoneohjattu pumppu puhaltaa määrävälein rehupellettejä suuriin allaskasseihin, jotka kuhisevat kirjolohia. Lämpimistä vesistä on kalankasvattamolle sekä hyötyä että haittaa.

Lohet kasvavat normaalia nopeammin

-Voimalan lämmittämän meriveden ansiosta kirjolohi syö täällä ympäri vuoden ja kasvaa koko ajan, kun normaalisti kalat menettävät talven aikana painoaan. Pystyn kasvattamaan kalat nopeammin kuin kilpailijat, kertoi Robert Hindsberg. Lämpimissä vesissä viljeltävät kalat kasvavat myyntikuntoon 1,5 vuodessa, kun kylmemmissä luonnonvesissä toimivat kilpailijat joutuvat odottelemaa perkuuta yli 2 vuotta. Nyt altaassa olevat kalat ovat kesällä noin kaksikiloisia.

Robert Hindsberg ei ole huolissaan lämpimien jäähdytysvesien ja kalanviljelylaitoksen rehevöittävästi yhteisvaikutuksesta, jotka ovat hänen mukaansa pysyneet lupaehtojen sallimissa rajoissa. Kesällä vesi on alueella liian lämmintä, ja altaat on siirrettävä muualle.

Voimalan purkuvesien takia Hästholmenin lahti pysyy avoimena kovilla talvipakkasillakin eivätkä jäät pääse vahingoittamaan kalakasseja. Hindsberg käy muutaman kerran viikossa tuomassa kalakasseilla uutta rehua ja tarkastamassa, että ruokinta-automaatit toimivat. Avovesikautena Hindsberg ajaa kalakasseilleen Wilma-aluksellaan Valkon kalasatamasta, mutta talvisin kulku on ollut voimalasaaren kautta. Hästholmenin kulkuluvan menetys merkitsisi esimerkiksi kalliin hydrokopterin tai ilmatyynyaluksen hankkimista.
-Se hankaloittaisi kuljetuksia ja söisi liiketoiminnan kannattavuutta. En nyt ole ilmoittamassa, että lopetan kalakassien pidon tällä alueella, mutta näen, että ympäristöluvan perusteella Fortumilla on velvollisuus järjestää kohtuullinen kulkuyhteys kalanviljelylaitokselle, Hindsberg sanoi.


Fortumin suojelupäällikkö Olli Vanhanen:
”Löyhää kulkulupakäytäntöä ei voitu Hästholmenissa enää jatkaa”

Fortumin Loviisan voimalaitoksen suojelupäällikkö Olli Vanhanen on pahoillaan kulkulupakäytännön tiukkenemisen kalanviljelijälle aiheuttamasta vaivasta. Hänen mukaansa tiukentuneiden säädösten mukaan laitoksen turvallisuusalueeksi luetaan koko Hästholmenin saari, jonne voidaan myöntää kulkulupia vain alueella tehtäviä töitä varten. Kauttakulkulupia ei Hästholmeniin jatkossa enää myönnetä. Aiemmin kulkulupa oli noin 30 ulkopuolisella. Kulkulupakäytäntöjä muutettiin olemassa olevien määräysten mukaisiksi Fortumin omalla päätöksellä. Määräyksiä ryhdyttiin muun muassa voimaloissa, satamissa ja lentokentillä tiukentamaan syyskuun 11. päivän iskujen seurauksena myös Suomessa.

-Järjestimme viime vuoden keväällä naapurisaarten mökkiläisille infon, jossa uudesta käytännöstä kerrottiin. Samalla kaikille tarjottiin venepaikkaa Fortumin venekerhon laitureilta. Mökkiläiset pitivät ymmärtääkseni järjestelyä perusteltuna, ja olivat tyytyväisiä venepaikkaan, Vanhanen sanoi.
Hänen mukaansa voimalan ympäristöluvassa oleva kohta ammattikalastuksen turvaamisesta ei edellytä kulkulupaa voimalan turvallisuusalueelle.
-Jotta kalankasvatusfirma ei joutuisi yllättäen hankalaan tilanteeseen, annettiin Hindsbergille vuoden siirtymäaika, joka nyt on umpeutumassa. Jääolojen perusteella päivämäärissä voidaan tarvittaessa vielä joustaa, mutta seuraavaksi talveksi kulku on järjestettävä muulla tavoin, Vanhanen kertoi.
Hänen mukaansa kulkulupakäytäntöä, jossa yhden ulkopuolisen kulkuluvalla ja tunnusluvulla voimalasaarelle saatettiin käytännössä tuoda vaikka kuinka monta vierasta, ei voitu enää jatkaa.

”Meidän täytyy tietää keitä saarella on”

-Meidän täytyy tietää keitä ja millä asialla voimalasaarella kulloinkin liikkuu. Fortumin oma henkilökuntakaan ei saa tuoda Hästholmeniin omia vieraitaan ilman erillistä lupaa, Vanhanen sanoi.
-Jos oikein ymmärsin, niin sinäkin kävit täällä maanantaina Hindsbergin mukana ilman omaa kulkulupaa, josta pitäisi periaatteessa antaa sakot luvattomasta tunkeutumisesta alueelle, Vanhanen sanoi Lovarin toimittajalle.

Myös viranomaisveneitä valmistanut loviisalainen Boomeranger Boats on testanut talvisin veneitään Hästholmenilla. Myöskään heidän kulkulupaansa Hästholmeniin enää jatketa. Myös voimalan vesillä aiemmin järjestetystä Loppiaisregatasta jouduttiin luopumaan, koska suuria yleisötilaisuuksia ei haluttu voimalasaarella järjestää. Tiettävästi Fortumin silloinen toimitusjohtaja Mikael Lilius yritti poikansa purjehdusharrastuksen takia saada lupaa Hästholmenin loppiaispurjehduksen jatkamiselle, mutta lupaa ei turvallisuussäädöksiin vedoten tuolloin myönnetty.

-Hästholmenin vesialueilla voi edelleen liikkua kuten tähänkin saakka, mutta voimalasaarelle ei läpikulkulupia enää myönnetä. Ulkopuoliset voivat jatkossakin vierailla Hästholmenin alueella kulloinkin erikseen myönnettävällä kulkuluvalla ja fortumilaisen isännän seurassa, Vanhanen linjasi eilen.


Näytä Semilaxin kalanviljelylaitos Hästholmsfjärdenillä suuremmalla kartallaSemilaxin kalanvljelylaitos sijaitsee noin 1,5 kilometriä ydinvoimalasta kaakkoon.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Arto Henriksson

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI