|   Uutiset   |   Urheilu   |   Pääkirjoitus   |   LS-videot   |   Pakinat   |   Facebook   |   Torikamera   |   Kuvagalleria   |   Digilehti   |   TV   |   HAKU   |
  |  LIVE   |  Ilouutisia  |   Oikaisu&Palaute   |   Ilmoittajat   |   Tilaajat   |   Mediatiedot   |   Pyhtäänlehti   |   JSN   |   Sinä   |   Yhteystiedot   |   LS
    2017


Nimipäiviään viettävät .

« Takaisin  LOVIISAN UUSIN SÄÄENNUSTE

SÄHKEITÄ LOVIISAN SEUDULTA
Lisää
Tilapäinen valiokunta: Heikilä ja Isotalo eivät nauti luottamusta (02.03.2017 11:17)
Loviisan kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 19:40)
Lapinjärven kuntavaaliehdokkaat 2017 (28.02.2017 17:42)

PÄÄUUTISET
Lisää
Vatsatauti jyllää Taasiakodissa (01.03.2017)
Porlammin lähipalveluille turvaa etäyhteistyöllä (01.03.2017)
Kaupunki kouluttaa moniosaajia (28.02.2017)

URHEILU
Lisää
LJK pisti Bruinsin kontalleen (28.02.2017)
Tasapeli Joensuussa (21.02.2017)
Minitytöille voitto ja tappio (21.02.2017)

PÄÄKIRJOITUS
Lisää
Kouluruoka suositummaksi (28.02.2017)

ILOUUTISIA
Lisää

UUTISIA MAAILMALTA
Turkulaisvaikuttaja: Alueella 54% koko Suomen työpaikoista ? Tunnin juna ?yksi fiksuimmista? ilmastoteoista (17.11.2018 12:50)
Juha Sipilältä uusi linjaus suomalaisesta ruoasta: Hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä (17.11.2018 12:11)
Pekka Haavisto varoittaa ?lasten luokkayhteiskunnasta? (17.11.2018 11:35)


TORIKAMERA

LUKIJAN KUVA

Läskitikka
2017-02-28 12:29 Mats Lönnfors

» Näin lähetät kuvia Lovariin


AURINKO NOUSEE/LASKEE


nousee

laskeeMAALLA, MERELLÄ JA ILMASSA
Lentokoneet Loviisan yllä
Laivat Loviisan edustalla
Säteilytilanne Loviisassa
Säähavainnot Loviisa, Orrengrund
Loviisan seudun kelikamerat
Loviisan seudun onnettomuudet

OIKAISUJA
LisŠŠ
Oikaisu: Amistolla oma keittiö (01.03.2017 10:55)
Tarkennus kiky-uutiseen (20.01.2017 09:43)
Väärä ryhmä (05.01.2017 09:45)

EIKÕ LEHTESI TULLUT?

Lue

SEURAT

Lue

YLI 100 VUOTTA VANHAT LOVARIT
UUTISET


Suomalaisen koulukeskuksen rakentaminen alkaa jo tänä vuonna
01.04.2010Suomenkielisen koulukeskuksen rakentaminen aloitetaan jo tänä vuonna. Pikapäätös tehtiin poliittisten ryhmien yhteisvoimin tiistai-iltana raatihuoneella. Uudenmaan Ely-keskuksen ylitarkastaja Sinikka Rajala-Vakkilainen kertoi eilen Loviisan Sanomille kaupungin päässeen elvytysrahan varalistalle kaupungista tulleiden viestien jälkeen. Rajala-Vakkilainen korostaa, että elvytysrahan edellytyksenä on rakentamisen aloittaminen tänä vuonna, mikä tarkoittaa hyvin tiukkaa aikataulua.

Suomenkielisen koulukeskuksen tilanne ja vaara lasten kuuden vuoden parakkikomennuksesta sai loviisalaispäättäjät kokoontumaan pikaisesti. Historialliseen yksimielisyyteen päästiin kolmen tunnin kokouksen jälkeen tiistai-iltapäivällä. Raatihuoneella olivat kokoomuksen Ismo Kokko, demareiden Bo Lindfors, perussuomalaisten Antti Väkevä, vihreiden Sonja Ilvetsalo-Koskinen sekä kristillisdemokraattien Marjatta Weckström, ja vasemmiston Armi Lindell. Sitoutumattomien Marjo Vuokko, keskustan Asko Vilamaa ja rkp:n Leena Lindfors eivät päässeet paikalle, mutta olivat antaneet oman tukensa puhelimitse kokoonkutsuja Ilvetsalo-Koskiselle. Kaupungilta ei vastaanotto ollut Ilvetsalo-Koskisen mukaan alkuun kovinkaan innostunut. Ryhmä tuli raatihuoneelle tietämättä ottaako heitä vastaan siivoja tai ei kukaan.
Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva löysi kuitenkin aikaa lähetystön vastaanottamiselle.
- Näin tärkeä asia, eikä aikaa tuntunut löytyvän, hän ihmettelee. Luottamusmiehet saivat selvitettyä vahvan poliittisen tahtotilan virkamiehille ja päätös saatiin aikaan.
- Kylmää, kun ajattelee, mitä olisi tapahtunut, jos luottamusmiehet eivät olisi kokoontuneet.
Paikkakysymyksessä on hänen mukaansa tullut esille Generalshagenin koulun takainen tontti suomenkielisten rehtorien toiveena. Myös paloaseman siirtäminen ja koulun rakentaminen paikalle on ollut esillä.
Vaikka aikataulu on kireä, Ilvetsalo-Koskinen muistuttaa, ettei mikään estä tekemästä myös fyysisesti vetovoimaista rakennusta.
- Eilinen oli ilon päivä, hän luonnehtii.

Linjat kuumina

Koulukeskuksen rahoituksen ongelmat lähtivät purkautumaan, kun yritystalouden ammattilainen, sivistyslautakunnan suomenkielisen jaoston puheenjohtaja Nina Pere (kok) lähti selvittämään epämääräiseltä tuntuvia rahoituslupauksia. Yhteydenotto Uudenmaan Ely-keskukseen antoikin hämmästyttävän tiedon. Elvytysrahaa ei oltu haettu ollenkaan ja valtionavun saaminen nähtiin todennäköisenä vasta vuodelle 2014, ei vuodelle 2011, mikä oli ollut loviisalaisvirkamiesten käsitys. Loviisan Sanomien omissa keskusteluissa Elyn kanssa vahvistui kuva siitä, että koulukeskuksen saaminen viivästyisi ja parakkikomennusta olisi tiedossa kuudeksi vuodeksi. Alakoulussa olevien ja koulunsa aloittavien lasten vanhemmille tieto mahdollisesti koko alakoulun käymisestä parakeissa oli ikävä uutinen. Pian uutisen levitessä alkoi vahvistua kuva kaikkien poliittisten ryhmien yhteisestä tahdosta tehdä asialle jotain. Elystä annettiin ymmärtää, että elvytysrahaan voitaisiin päästä kiinni vuodenvaihteessa jätetyllä ehdotuksella rahoitukseen, jos päätös rakentamisen aloittamisesta tehdään pian.
Talvilomalla Levillä parhaillaan oleva Pere on viettänyt lomaa puhelin korvalla. Sonja Ilvetsalo-Koskinen soitti hänelle ja kertoi hänkin olleensa yhteydessä Elyyn ja sieltä annetusta viestistä.
- Elvytysrahaa saataisiin, jos tehdään pikaisesti päätös rakentamisen aloittamisesta tänä vuonna. Sonja lähti organisoimaan poliittisten ryhmien edustajia raatihuoneelle ja teki hienon työn tässä. Suuren taustatyön teki myös Päivi Uotinen, kiittelee Pere, joka haluaa painottaa yhteistyön merkitystä yli puoluerajojen.

”Täällä on hätä”

Ismo Kokko kertoo, että valtion rahanjakajiin oli Loviisasta ottanut useampikin yhteyttä.
- Siellä oli ymmärretty, että Loviisassa ollaan tosissaan ja täällä on hätä. Tulkinnan ja harkinnan jälkeen varalistalle päästiin. Välillä näytti jo pahalta, Kokko pohtii.
Kokko huomauttaa, että elvytyslistalle hakeutumisessa ei ollut mitään menetettävää ja sitä oli yritettävä.
- Asiat eivät mene omalla painollaan eteenpäin. Ne järjestyvät, jos tekee työtä ja on viitseliäisyyttä.
Kokko näkee rakentamisaikataulun kiireestä huolimatta realistisena, koska tahtoa on.
Loviisan on kevään kuluessa toimitettava pääpiirustukset sekä tieto siitä, mikä on koulun tuleva paikka. Maaperätutkimuksia on tehty Länsiharjun koulun nykyisellä paikalla, myös monitoimi-liikuntahallia varten tehtyjä selvityksiä voidaan hyödyntää tonttivalinnassa. Kokko toteaa, ettei koulun paikkavalinta ole ollut helppo ratkaisu tehdä.
- Jos se olisi helppo, paikka olisi jo valittu. Ei ole selkeää parasta ratkaisua.
Eri ryhmien yksimielisyyden saavuttamisen Kokko arvioi johtuvan pitkään jatkuneesta hankalasta tilanteesta.
- Kaikki ovat kypsyneet jahkailuun. Kehtaisiko kukaan enää venkoilla, hän kysyy.

”Historiallinen hetki poliittisesti”

Demarien Bo Lindfors, joka on sivistyslautakunnan ruotsinkielisen jaoston puheenjohtaja pitää eri ryhmien tekemää päätöstä historiallisena hetkenä ajatellen uuden kunnan poliittista kulttuuria.
- Kumottiin ajatus, joka oli ehkä ollut virkamiehillä ja osalla kuntalaisistakin, siitä, että poliittista tahtoa ei ole. Hyvä yhteishenki syntyi jo viimeisimmässä sivistyslautakunnan iltakoulussa koskien kouluhahmotelmia, kuvailee Lindfors. Lindfors sanoo, ettei kenenkään tarvitse menettää kasvojaan, eikä siihen pyritty, mutta nyt näytettiin että poliittista tahtoa ja painoa löytyy.
Aikataulua hän pitää erittäin kunnianhimoisena.
- Tarjouskilpailuihin menee aikaa, joten tämän on oltava nyt jokaisella prioriteetti numero yksi.
Uuden koulun sijainnista hän ei usko nousevan kynnystä hankkeelle. Hän näkee parhaimmaksi paikaksi raviradan-urheilukentän suunnan, josta on monitoimihallin suunnitteluhankkeessa tehty maaperätutkimukset, joita voidaan hyödyntää.
- On hyvä visio saada kaikki koulut samalle alueelle ja lyhyen etäisyyden päähän toisistaan.

Pienehkö ero rahallisesti

Rahallinen ero siihen, että aloitetaan rakentaminen tänä vuonna ja saadaan elvytysrahaa verrattuna siihen, että odotetaan mahdollista täyttä valtionosuutta vuodeksi 2014, jää parakkivuokrien vuoksi melko pieneksi. Jos rakentaminen tehdään tänä ja ensi vuonna ja saadaan elvytysrahaa, jää oman rahan osuudeksi noin 7 miljoonaa euroa. Elvytysrahaa saadaan 75 prosenttia valtionavusta, eli 10,6 miljoonan pääomakulusta, johon saataisiin 46-47 prosenttia valtionapua, noin 3,74 miljoonaa euroa. Parakkivuokraan menisi silloin 220 000 euroa, eli yhden vuoden vuokrat.
Jos odotetaan täyttä valtionapua ja rakentaminen aloitettaisiin vuonna 2014, tukea saataisiin noin viisi miljoonaa, mutta parakkivuokraan menisi 1,3 miljoonaa euroa. Omaa rahaa tarvittaisiin silloin noin 6,9 miljoonaa euroa. Kokonaan omalla rahalla vuonna 2011 rakentamisen aloittaminen tietäisi 660 000 euron kulua parakkivuokraan oman pääoman lisäksi ja kokonaiskustannus olisi silloin reilut 11 miljoonaa euroa.

Jaa uutinen klikkaamalla alla olevaa symbolia


e-mail  Auli Silmäri

FacebookLis�� Facebook-sein�llesi


� Kirjoita Lovarin mielipidepalstalle tai kerro lis�tietoja toimitukselle

Kommentoi artikkelia sen kirjoittajalleOmat yhteystietoni:
Nimi:

Nimimerkki:


Loviisan


Loviisan Sanomat, Sibeliuksenkatu 10, 07900 LOVIISA Vaihde (019) 532701 Konttoriajan jälkeen GSM 0400-600608


NÄKÖISLEHTI